FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Flags of Island Capitals
Quiz about Flags of Island Capitals

Flags of Island Capitals Trivia Quiz


In this quiz there is a twist. I will describe a country's flag, but I'm not looking for the country, I'm looking for the capital.

A multiple-choice quiz by steveio169. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Flags and Symbols
  8. »
  9. World Flags

Author
steveio169
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
109,643
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1637
- -
Question 1 of 10
1. If you changed the background of the Bangladesh flag from green to white, it would be very similar to the flag of another country. What is the CAPITAL of that other country? Hint


Question 2 of 10
2. To get this country's flag you would have to switch the blue and red colors on Norway's flag. What capital city waves this national flag? Hint


Question 3 of 10
3. Besides Great Britain itself, this country's flag is the only one that contains the Union Jack and no stars. The capital that waves this starless Union Jack flag is... Hint


Question 4 of 10
4. This island country's flag is known for having a map of the country on the flag. What is the capital of this island nation? Hint


Question 5 of 10
5. Like many flags of the world this flag contains a bird. But this bird isn't an eagle it is a purple and green parrot. What is this island country's capital? Hint


Question 6 of 10
6. This flag depicts an ocean sunset along with a bird soaring over the sun and red sky. The capital that waves this ocean sunset is... Hint


Question 7 of 10
7. The flag of a certain African country has a vertical white stripe along with one red and one green horizontal stripe. What world capital waves this flag? Hint


Question 8 of 10
8. This flag is blue on top, red on bottom, and has a white triangle along the left side. In the white triangle there is a sun and three stars. What is the capital of this independent state? Hint


Question 9 of 10
9. This island country's flag also contains the Union Jack. Along with the Union Jack there are four stars that are outlined in white. What city does this island nation boast as its capital? Hint


Question 10 of 10
10. This last flag is a tough one to describe. On the left there is a green and orange tall rectangle. On the right is a lion holding a sword against a square crimson backdrop. What is the legislative capital of this island country? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you changed the background of the Bangladesh flag from green to white, it would be very similar to the flag of another country. What is the CAPITAL of that other country?

Answer: Tokyo

The only difference is that the circle on the flag of Bangladesh is slightly skewed to the left, whereas the circle on the Japanese flag is centered.

The red circle on the Japanese flag represents the sun. Well Japan is "The Land of the Rising Sun," so why shouldn't its flag contain a sun?
2. To get this country's flag you would have to switch the blue and red colors on Norway's flag. What capital city waves this national flag?

Answer: Reykjavik

Blue is Iceland's national color. The Red and White refers to Denmark, which once ruled Iceland.
3. Besides Great Britain itself, this country's flag is the only one that contains the Union Jack and no stars. The capital that waves this starless Union Jack flag is...

Answer: Suva

Suva is the capital city of Fiji. Fiji's flag has the Union Jack in the upper left corner against a light blue field. This flag also contains Fiji's coat of arms which, depicts a British lion, a dove, coconut trees, sugar cane, and bananas. The flags of both Australia and New Zealand include a Union Jack, plus stars representing the Southern Cross.

There are also several British territories that currently fly flags that include the Union Jack without any stars - Bermuda is the best known of these - but they are not fully-fledged countries in their own right.

The US state of Hawaii also has a Union Jack on its flag, but it's not a country either of course.
4. This island country's flag is known for having a map of the country on the flag. What is the capital of this island nation?

Answer: Nicosia

Cyprus's flag is a map of the entire island. However, this flag is mostly used by the Greeks that live in the southern half of the island. The Turkish in the northern half have declared themselves their own state; too bad it is only recognized by Turkey.
5. Like many flags of the world this flag contains a bird. But this bird isn't an eagle it is a purple and green parrot. What is this island country's capital?

Answer: Roseau

In Dominica's flag there are ten stars circling around the parrot. The dimensions of the flag are not complex, the left edge is half the length of the bottom edge.
6. This flag depicts an ocean sunset along with a bird soaring over the sun and red sky. The capital that waves this ocean sunset is...

Answer: Tarawa

Kiribati's bird soaring over the sun is a man-of-war bird. These are found primarily in the U.S. and the West Indies. For food, the man of war bird robs gulls, terns, and other birds of their prey.
7. The flag of a certain African country has a vertical white stripe along with one red and one green horizontal stripe. What world capital waves this flag?

Answer: Antananarivo

In Madagascar's flag, as described in the question, there is a red horizontal stripe over a green one on the right. On the left there is a white vertical stripe. The green stands for hope, the red for sovereignty, and the white for purity.
8. This flag is blue on top, red on bottom, and has a white triangle along the left side. In the white triangle there is a sun and three stars. What is the capital of this independent state?

Answer: Manila

The blue stripe on the Philippine flag stands for noble ideals. The red stripe is for courage. The white triangle stands for peace. The yellow sun represents independence and the stars represent the three main islands.
9. This island country's flag also contains the Union Jack. Along with the Union Jack there are four stars that are outlined in white. What city does this island nation boast as its capital?

Answer: Wellington

New Zealand's flag was adopted in 1902. As stated in the question, it contains the Union Jack and four stars. The stars represent the Southern Cross constellation.
10. This last flag is a tough one to describe. On the left there is a green and orange tall rectangle. On the right is a lion holding a sword against a square crimson backdrop. What is the legislative capital of this island country?

Answer: Sri Jayewardenepura Kotte

The yellow lion on the crimson field is a symbol of pre-colonial Sri Lanka. Ornaments in the corners of the same field are bo leaves, which are Buddhist symbols. The green vertical stripe represents the Moors. The orange stripe stands for the Tamils.
Source: Author steveio169

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Fun Flags From the Past Average
2. The Union Jack Tough
3. Flags of the Pacific Easier
4. The Most! Difficult
5. Flags From the Past Average
6. Whose Flag Is It, Anyway? Average
7. Pastime with Symmetrical Flags Tough
8. Odd Flag Out Again Difficult
9. Wavin' Flag Average
10. Another Brick in the Flag Easier
11. Ten Flag Terms Tough
12. The Flags of South America Easier

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us