Quiz about Its All Relative
Quiz about Its All Relative

It's All Relative! Trivia Quiz


I will give you the name of a relative in Italian or English and you guess the translation. All multiple choice. Enjoy!

A multiple-choice quiz by miss g. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Italian

Author
miss g
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
168,056
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2072
Last 3 plays: Guest 98 (5/10), Guest 109 (8/10), Guest 50 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is 'il nonno' in English? Hint

father-in-law
cousin
godfather
grandfather

2. The Italian word 'il nipote' has two possible meanings in English. What are they? Hint

grandson and nephew
grandfather and great-grandfather
brother and cousin
daughter and female relative

3. What is 'la matrigna' in English? Hint

step-mother
aunt
nanny
godmother

4. What is 'il cognato' in English? Hint

half-brother
brother-in-law
male cousin
there's no such relative!

5. What is 'bisnonna' in English? Hint

great-grandmother
aunt
grandmother
step-mother

6. Let's turn it around and answer the next five questions from the English point of view. What is the Italian word for 'baby'? Hint

i gemelli identici
la madrina
la figlioccia
il neonato

7. How do Italians refer to 'elder brother'? Hint

il fratello minore
il figlio minore
il figlio maggiore
il fratello maggiore

8. What is 'uncle' in Italian? Hint

L'oncle
lo zio
il fratellastro
il genero

9. How do Italians refer to 'daughter-in-law'? Hint

la sorellastra
la nuora
la figlia
la gemella

10. What might an Italian child call his/her father? Hint

PapÓ (babbo or padre)
Bimbo
Nonno
Daddy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is 'il nonno' in English?

Answer: grandfather

The Italian for 'grandmother' is 'la nonna'. 'Godfather' is 'il padrino', 'father-in-law' is 'il suocero', and 'cousin' is 'il cugino'. To make all these feminine, the article must change from 'il' to 'la' and the ending must change from 'o' to 'a'.
2. The Italian word 'il nipote' has two possible meanings in English. What are they?

Answer: grandson and nephew

'Il nipote' becomes 'la nipote' in the feminine. 'Brother' is 'il fratello', 'great-grandfather' is 'il bisnonno', and 'daughter' is 'la figlia'.
3. What is 'la matrigna' in English?

Answer: step-mother

'Nanny' is 'la tata', 'aunt' is 'la zia', and 'godmother' is 'la padrina'. The Italian for step-father is 'il patrigno'.
4. What is 'il cognato' in English?

Answer: brother-in-law

'La cognata' is the female equivalent. 'Half-brother' is 'il fratellastro'.
5. What is 'bisnonna' in English?

Answer: great-grandmother

The word 'bis' means 'encore' or 'again'.
6. Let's turn it around and answer the next five questions from the English point of view. What is the Italian word for 'baby'?

Answer: il neonato

There are other words for 'baby' which include 'il bambino' but 'il neonato' refers to the baby being recently born. 'I gemelli identici' are 'identical twins', 'la figlioccia' is a 'female godchild' and 'la madrina' is 'godmother'.
7. How do Italians refer to 'elder brother'?

Answer: il fratello maggiore

'Il fratello minore' is 'a younger brother' and I included 'il figlio' (son) as a red herring!
8. What is 'uncle' in Italian?

Answer: lo zio

'Lo zio' is an interesting noun because it needs the 'lo' article which is used before certain words including 'z' and 's' plus a consonant, e.g. 'lo specchio' (mirror). 'Il genero' is 'son-in-law'. 'Oncle' is the French word for uncle.
9. How do Italians refer to 'daughter-in-law'?

Answer: la nuora

'La sorellastra' is 'half-sister', 'la figlia' is 'daughter' and 'la gemella' is 'female twin'.
10. What might an Italian child call his/her father?

Answer: PapÓ (babbo or padre)

'Nonno', as I have already mentioned, is 'grandfather', 'bimbo' is an informal word for a small child, a shortened form of 'bambino' and 'daddy' is an English word. Alternatively a child might refer to his/her father as 'babbo' which also features in 'Babbo Natale' -'Father Christmas'. I hope you've enjoyed this quiz, thanks for playing!
Source: Author miss g

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 98: 5/10
Feb 01 2023 : Guest 109: 8/10
Jan 31 2023 : Guest 50: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 24: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 83: 6/10
Jan 19 2023 : Guest 151: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us