Quiz about That Sinking Feeling
Quiz about That Sinking Feeling

That Sinking Feeling Trivia Quiz


A quiz about some of the world's most notable vessels that have sunk.

A multiple-choice quiz by emmco. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Maritime
  8. »
  9. Maritime Disasters

Author
emmco
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,212
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
372
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Arguably the most famous ship in history that sank is the RMS Titanic. Which city was supposed to be the final destination of the ship on its maiden voyage? Hint

Belfast
London
New York
New Jersey

2. After the sinking of the RMS Titanic, which ship approached the area and rescued the survivors? Hint

RMS Queen Mary
SS Californian
RMS Carpathia
RMS Majestic

3. What caused the sinking of the paddle steamer SS Princess Alice in 1878? Hint

Hit an unidentified object
Struck by another vessel
Missing drain plugs
Government ordered sinking

4. The paddle steamer SS Princess Alice sunk in 1878 in which world-famous river? Hint

Thames
Danube
Nile
Mississippi

5. A sister ship to the Titanic, the HMHS Britannic, did not see service as a passenger liner. It was instead used for what purpose? Hint

Battleship
Hospital Ship
Tourist Attraction
Cargo Ship

6. What caused the HMHS Britannic to sink in November 1916? Hint

It hit an iceberg
Collision with another ship
Sunk by a torpedo
It hit a mine

7. On 7th May 1915, the RMS Lusitania was struck by a torpedo from a submarine. Which country owned the submarine that was responsible for the attack? Hint

Russia
Japan
Korea
Germany

8. Was the RMS Lusitania sunk on its maiden voyage?

Yes
No

9. On 24th October 1918 the SS Princess Sophia hit the Vanderbilt reef in the Lynn Canal. What caused the death of the passengers onboard that steamer on the following day? Hint

Drowning
Dehydration
Starvation
Suffocation

10. Who was the only survivor that escaped death onboard the SS Princess Sophia after it hit a reef in October 1918? Hint

A young child
The ship's captain
An elderly man
A dog


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Arguably the most famous ship in history that sank is the RMS Titanic. Which city was supposed to be the final destination of the ship on its maiden voyage?

Answer: New York

The RMS Titanic began its maiden voyage from the port of Southampton in England on 10th April 1912. In the late hours of April 14th the ship hit an iceberg and sank less than three hours later. The sinking caused the death of more than half of the passengers who were onboard the Titanic.
2. After the sinking of the RMS Titanic, which ship approached the area and rescued the survivors?

Answer: RMS Carpathia

The RMS Carpathia was also sailing to New York. She was located just over 90 kilometers from the site of where the Titanic sunk, when the wireless operator received a distress signal from the Titanic. The ship headed towards the site at full speed and arrived within four hours of the distress signal. The crew saved more than 700 people who had been aboard the Titanic.

The SS Californian had been closer to the Titanic when the unfortunate events began unfolding. However, they had earlier attempted to warn the ship of icebergs and were dismissed by the Titanic's wireless operator.
3. What caused the sinking of the paddle steamer SS Princess Alice in 1878?

Answer: Struck by another vessel

On the evening of 3rd September 1878 the SS Princess Alice collided with the much larger cargo ship the Bywell Castle. The captain of the Bywell Castle observed the approaching SS Princess Alice and altered the course of his vessel to pass it without altercation.

This action confused the captain of the SS Princess Alice as so he also changed his course which unfortunately caused his paddle steamer to be in the path of the Bywell Castle. By the time the captain of the Bywell Castle realised they were on the same path it was too late to reverse the engines and the ships collided.

More than 550 people drowned in the incident.
4. The paddle steamer SS Princess Alice sunk in 1878 in which world-famous river?

Answer: Thames

The SS Princess Alice was bought by the London Steamboat Company in 1866 and commonly transported passengers on excursions to destinations along the River Thames. When the boat sunk, it was close to North Woolwich Pier in London, making its return journey for the evening.
5. A sister ship to the Titanic, the HMHS Britannic, did not see service as a passenger liner. It was instead used for what purpose?

Answer: Hospital Ship

The HMHS Britannic became a hospital ship in December 1915 after the outbreak of World War One in 1914. The vessel made five safe voyages to the Middle East. It was on the ship's sixth journey towards the Middle East that it sunk. Many of the ship's occupants were doctors and nurses when it sunk off the Greek island of Kea in November 1916.
6. What caused the HMHS Britannic to sink in November 1916?

Answer: It hit a mine

The vessel struck a single mine. Factors such as open portholes on the lower decks and water tight doors which failed to shut are believed to be major influences of the quick sinking of the ship; she sunk in less than an hour after the initial explosion from the mine. More than 1,000 crew members were saved, while 30 lost their lives.
7. On 7th May 1915, the RMS Lusitania was struck by a torpedo from a submarine. Which country owned the submarine that was responsible for the attack?

Answer: Germany

Germany declared the waters around the British Isles a war zone in 1915. Originally the German submarines only attacked naval vessels. However, after they declared the area a war zone they warned that they would attack allied ships without any warning. Prior to the departure of the RMS Lusitania from New York, the German Embassy published warnings in American newspapers about the possible attacks.

After the ship was hit by the torpedo it was sunk in less than 20 minutes. Almost 1,200 of the people onboard the ship lost their lives in the disaster.
8. Was the RMS Lusitania sunk on its maiden voyage?

Answer: No

Between 1907 and 1915 the ship made more than 200 journeys between Liverpool and New York. The ship was owned by Cunard Line which was at the time a competing company to White Star, the owners of luxury ships including the Titanic and the Olympic.
9. On 24th October 1918 the SS Princess Sophia hit the Vanderbilt reef in the Lynn Canal. What caused the death of the passengers onboard that steamer on the following day?

Answer: Suffocation

After the Princess Sophia hit the reef, the bottom of the vessel was damaged but was not taking on water. The Princess Ann was sent to rescue passengers, however there was a storm that worsened and winds smashed the Princess Sophia against the rocks. The ship then began to sink. It is believed that all deaths were caused by suffocation from bunker oil.
10. Who was the only survivor that escaped death onboard the SS Princess Sophia after it hit a reef in October 1918?

Answer: A dog

The English setter dog was the only survivor from the steamer. It was found covered in oil on a harbour around 30 kilometers from the location of the steamer's sinking. The owners of the dog were believed to be a wealthy couple onboard the ship. All other passengers and crew, which exceeded more than 340 people, lost their lives.
Source: Author emmco

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us