Quiz about The Suffragettes
Quiz about The Suffragettes

The Suffragettes Trivia Quiz


I was horrified to find that, apart from one on Emmeline Pankhurst, there were no quizzes on the suffragettes. There are so many other suffragettes and there is so much they did, and they deserve to have a quiz on them! Good luck!

A multiple-choice quiz by eunomia. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
eunomia
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,659
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
529
Last 3 plays: Guest 2 (6/10), Guest 93 (7/10), Guest 79 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Were all suffragettes upper class?

Yes
No

2. Why is the suffragette Emily Wilding-Davison well known? Hint

She was the first suffragette martyr
She started the suffragette movement
She was the first woman to go on hunger strike
She shot the Prime Minister

3. What was Emily Wilding-Davison's most famous exploit - the one that killed her? Hint

Throwing herself down a flight of stairs
Throwing herself at the King's horse
Going on hunger strike while in prison
Spying on an important Parliament meeting

4. What were the names of Emmeline Pankhurst's daughters that helped her set up the suffragettes? Hint

Christabel and Sylvia
Christina and Sylvie
Christina and Sylvia
Christabel and Sylvie

5. Who was the first woman to go on hunger strike? Hint

Emmeline Pethwick-Lawrence
Emmeline Pankhurst
Marjorie Wallace Dunlop
Millicent Fawcett

6. When all suffragette prisoners started to go on hunger strike, what did the authorities do to begin with? Hint

They let the women die in prison
They immediately released them
They let the women grow weak and then released them
They force-fed them

7. Who formed the National Union of Women's Suffrage Societies? Hint

Emmeline Pankhurst
Millicent Fawcett
Emily Wilding-Davison
Emmeline Pethwick-Lawrence

8. When was the Women's Suffrage and Political Union formed? Hint

1903
1900
1897
1866

9. When did women get the parliamentary vote in the UK? Hint

1917
1916
1919
1918

10. What was the difference between suffragettes and suffragists? Hint

Suffragists were militant, suffragettes peaceful
Suffragists were peaceful, suffragettes were militant
None - they were both both peaceful
None - they were both militant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Were all suffragettes upper class?

Answer: No

No! Most of the more famous suffragettes were from privileged families, but others, like the quite well known Annie Kenney, were middle or working class and were just as devoted to the cause as the rich women.
2. Why is the suffragette Emily Wilding-Davison well known?

Answer: She was the first suffragette martyr

Emily Wilding-Davison felt that what the cause needed was a martyr. When she threw herself at the King's horse, she became that martyr. Unfortunately, the prime minister, Asquith, was unimpressed, and as a result women got even fewer rights. So poor Emily died to no avail!
3. What was Emily Wilding-Davison's most famous exploit - the one that killed her?

Answer: Throwing herself at the King's horse

Emily Wilding-Davison threw herself at the King's horse. This killed her. People today have heard of a woman doing this, but they probably wouldn't know her name. She also went on a hunger strike in prison and threw herself down an iron staircase- she only just survived that- but they aren't her famous exploits. She died during the Epsom races in 1913.
4. What were the names of Emmeline Pankhurst's daughters that helped her set up the suffragettes?

Answer: Christabel and Sylvia

Christabel was Emmeline's eldest, born in 1880, and Sylvia was two years younger. They and their mother were very passionate about rights - not just women's rights, but rights for everyone. They had a younger sister, Adela, who also took a part in the suffragette societies before she relocated to Australia.
5. Who was the first woman to go on hunger strike?

Answer: Marjorie Wallace Dunlop

Marjorie - known as Marion - was in prison and fasted for almost four days because she was put in a cell with rogues rather than treated as the political prisoner she was. Eventually, the prison authorities had to free her.
6. When all suffragette prisoners started to go on hunger strike, what did the authorities do to begin with?

Answer: They force-fed them

This didn't work, so in 1913 the government introduced the 'Cat and Mouse' Act. This allowed the government to release women hunger strikers from prison when they had grown weak and re-arrest them later. They did this so that they could not be blamed for the women's deaths. However, the women were too strong-willed to stop getting arrested!
7. Who formed the National Union of Women's Suffrage Societies?

Answer: Millicent Fawcett

This was a smaller, less militant suffragette society, formed by Millicent Fawcett in 1897.
8. When was the Women's Suffrage and Political Union formed?

Answer: 1903

It was formed when Millicent Fawcett's peaceful society failed to get anything done quickly, by Emmeline Pankhurst and her daughters Christabel and Sylvia.
9. When did women get the parliamentary vote in the UK?

Answer: 1918

They were a great asset to Britain during the war, and the new prime minister, David Lloyd George, was more flexible than the previous Asquith, who would not give them the vote, whatever they did!

(Various categories of women, such as property-owning widows, had been allowed to vote in some local elections since 1870).
10. What was the difference between suffragettes and suffragists?

Answer: Suffragists were peaceful, suffragettes were militant

Millicent Fawcett was the leader of the peaceful suffragists; Emmeline, Sylvia and Christabel Pankhurst were the leaders of the militant suffragettes. Many women believed that militance was needed to achieve their goal quickly, and got themselves into prison as soon as they got out of it! But they did achieve their goal in the end.
Source: Author eunomia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 2: 6/10
Feb 02 2023 : Guest 93: 7/10
Feb 02 2023 : Guest 79: 3/10
Feb 02 2023 : Guest 93: 7/10
Jan 31 2023 : Guest 62: 2/10
Jan 29 2023 : Guest 178: 8/10
Jan 29 2023 : Guest 91: 6/10
Jan 27 2023 : Guest 82: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 81: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us