FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Lest We Forget The Royal British Legion
Quiz about Lest We Forget The Royal British Legion

Lest We Forget: The Royal British Legion Quiz


The Royal British Legion are the organisation responsible for the yearly Remembrance Day 'Poppy Appeal' in the UK. They also provide support and care for forces veterans of all ages.

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
Rowena8482
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,569
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
473
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: colbymanram (2/10), PurpleComet (7/10), Guest 98 (10/10).
Question 1 of 10
1. The Royal British Legion, which makes and sells remembrance poppies in the UK, was founded to help disabled and poor veterans of which war? Hint


Question 2 of 10
2. The wearing of remembrance poppies to raise money for disabled veterans and their families was inspired by the poem "In Flanders' Field". Who wrote it? Hint


Question 3 of 10
3. The poppy is the official symbol of Remembrance in the United States, and was designated as such in 1920. Which woman is remembered as one of the founders of the tradition of selling poppies as a fund raiser for veterans? Hint


Question 4 of 10
4. From 1922 onwards, the actual remembrance poppies sold in the UK to raise funds during the Royal British Legion appeal have been made by disabled veterans. What was the original name of their organisation, that made the first poppies? Hint


Question 5 of 10
5. The Royal British Legion have a special place, in Staffordshire, where people can go to remember loved ones who have died whilst serving in the armed forces. What is this place? Hint


Question 6 of 10
6. The Royal British Legion was founded by Field Marshall Earl Haig. What was his given name? Hint


Question 7 of 10
7. The British Legion became the Royal British Legion when it was granted a Royal Charter in 1925. Who was on the British throne at the time? Hint


Question 8 of 10
8. Each year since 1923, the Royal British Legion has organised a Festival of Remembrance. This is always held on the Saturday before Remembrance Sunday. Where is the venue for the Festival? Hint


Question 9 of 10
9. In the early years of the 21st century, the Royal British Legion campaigned for a particular group of ex-servicemen to be allowed to live in the United Kingdom. Who were these men? Hint


Question 10 of 10
10. The Royal British Legion is a charity, and in August 2010 they received a donation of more than four and a half million pounds, from a celebrity who pledged the proceeds of their newly released autobiography "A Journey". Who was this person? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 08 2024 : colbymanram: 2/10
Mar 24 2024 : PurpleComet: 7/10
Mar 21 2024 : Guest 98: 10/10
Mar 14 2024 : Guest 31: 6/10
Feb 20 2024 : Guest 86: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Royal British Legion, which makes and sells remembrance poppies in the UK, was founded to help disabled and poor veterans of which war?

Answer: World War I

The Legion was founded in 1921, and organised the first Remembrance Day 'Poppy Day Appeal' that year. It has been held every year since, and has raised millions of pounds to help make life easier for disabled or disadvantaged veterans and their families.
2. The wearing of remembrance poppies to raise money for disabled veterans and their families was inspired by the poem "In Flanders' Field". Who wrote it?

Answer: John McCrae

"In Flanders' fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below."

The first lines of the poem also appear on the Canadian ten dollar note.
3. The poppy is the official symbol of Remembrance in the United States, and was designated as such in 1920. Which woman is remembered as one of the founders of the tradition of selling poppies as a fund raiser for veterans?

Answer: Moina Bell Michael

Along with Madame Guerin, known as "the poppy lady", Moina Bell Michael started making and selling poppies to help destitute and disabled veterans. In 1918, Moina Bell Michael also wrote the moving poem "We Shall Keep the Faith".
4. From 1922 onwards, the actual remembrance poppies sold in the UK to raise funds during the Royal British Legion appeal have been made by disabled veterans. What was the original name of their organisation, that made the first poppies?

Answer: The Disabled Society

The Disabled Society was founded in 1922, by Major George Howson, to help World War I veterans find ways to earn money. It was Major Howson who suggested that the members could make the poppies for the British Legion's appeal, and the "Poppy Factory" was founded in Richmond, London, for the purpose.

Originally designed so that disabled people could assemble them, the poppies are still made the same way today. They have three pieces; a stalk, petals, and button centre, that snap together to form the poppy.
5. The Royal British Legion have a special place, in Staffordshire, where people can go to remember loved ones who have died whilst serving in the armed forces. What is this place?

Answer: An Arboretum

The National Memorial Arboretum is near the town of Lichfield. Planting of the trees was begun in 1997, and the Millennium Chapel of Peace and Forgiveness at the site was completed for the year 2000.
6. The Royal British Legion was founded by Field Marshall Earl Haig. What was his given name?

Answer: Douglas

Douglas was the first Earl Haig, and was the commander of the British Expeditionary Forces in World War I, from 1915 onwards. He reached the rank of Field Marshall in 1918. Field Marshall is the very highest rank in the British Army, and is traditionally held only by the reigning monarch, so Earl Haig was singularly honoured.
The Haig family were also renowned makers of scotch whisky, and the family distillery records go back as far as the 1650s. Nowadays the company is part of the Diageo corporation.
7. The British Legion became the Royal British Legion when it was granted a Royal Charter in 1925. Who was on the British throne at the time?

Answer: King George V

The Royal Charter lays out the official rules and mission statement for the Royal British Legion organisation.
King George V was the son of King Edward VII, and grandson of Queen Victoria. He ascended the throne on his father's death in 1910, and reigned until 1936. He served in the Royal Navy for fourteen years in the late nineteenth century.
8. Each year since 1923, the Royal British Legion has organised a Festival of Remembrance. This is always held on the Saturday before Remembrance Sunday. Where is the venue for the Festival?

Answer: The Royal Albert Hall

In recent years, the Festival has included sketches and items about civilian life during the World Wars, to engage the interest of younger people who do not actually remember them personally.
Every Festival includes a reading of Laurence Binyon's poem "For the Fallen", that includes the lines
"They shall not grow old, As we that are left grow old",
and ends with the release of poppy petals which drop from the ceiling. One petal is dropped for each member of the British armed forces who has lost his or her life in service of their country.
9. In the early years of the 21st century, the Royal British Legion campaigned for a particular group of ex-servicemen to be allowed to live in the United Kingdom. Who were these men?

Answer: Gurkhas

Originally, Gurkhas were obliged to return to Nepal when their years of service were done, but thanks to a massive campaign, spearheaded by the Legion and actress Joanna Lumley, they now have the right to live in the UK. They were also given pensions and other rights in line with service personnel from the UK.
10. The Royal British Legion is a charity, and in August 2010 they received a donation of more than four and a half million pounds, from a celebrity who pledged the proceeds of their newly released autobiography "A Journey". Who was this person?

Answer: Tony Blair

Ex-Prime Minister Tony Blair not only donated the 4.6 million advance on his autobiography "A Journey", but also pledged to donate all further monies from sales of the book to the Legion.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us