Quiz about US Colleges with Unique Distinctions
Quiz about US Colleges with Unique Distinctions

US Colleges with Unique Distinctions Quiz


Some of these US colleges and universities are well-known, others less so. But each of them has a claim to fame that makes it unique in American higher education. How many can you identify?

A multiple-choice quiz by LakeSinclair. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. US Colleges

Author
LakeSinclair
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
395,557
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
279
Last 3 plays: Guest 76 (7/10), Guest 173 (1/10), Guest 162 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. It's well-known that Harvard is the oldest university in the United States, but the second-oldest university can boast of having the oldest building of any campus in the country. Where is it? Hint

Yale University
University of Virginia
Princeton University
College of William & Mary

2. Some cities and towns have more than one highly-regarded college or university, but one particular city has a consortium of seven whose campuses all adjoin one another. Where would you find them? Hint

Claremont, California
Ithaca, New York
Boston, Massachusetts
Austin, Texas

3. At the invitation of a major corporation which felt that its home city needed a prominent university, this school packed up in 1956 and moved 120 miles to the west, relocating to a new campus funded by the corporation's foundations. The school is still named for the town that was its original location. Hint

The University of Chicago
Boston College
Auburn University
Wake Forest University

4. The smallest college in the United States, a two-year school located on an isolated Western cattle ranch, sees two-thirds of its alumni earn graduate degrees and over half its graduates earn doctorates. There is no charge for tuition, room or board. What is this incredibly unique college? Hint

Sierra Nevada College, Nevada
Western Texas College
Casper College, Wyoming
Deep Springs College, California

5. The college which became in 1835 the first in America to admit African-Americans became the first to admit women two years later. Considered one of the top liberal arts colleges in the United States, it includes a world-class music conservatory. Which school is it? Hint

Amherst College
Oberlin College
Hunter College
Grinnell College

6. Two major state universities argue among themselves as to which one is the oldest public university in America. One was chartered first; the other opened its doors first. Which are these two? Hint

University of Georgia and University of North Carolina
University of Pennsylvania and Penn State University
University of Virginia and College of William & Mary
University of Maryland and Rutgers, The State University of New Jersey

7. The athletic teams of Yale University, Washburn University of Topeka, and Williams College in Massachusetts have something in common despite the dissimilarities of their athletic programs. What is it? Hint

Each team wears blue and white
They're each nicknamed after their school's founder
They were the first three schools in the country to create basketball teams
They're tied for the longest football winning streaks in history

8. There's a college in New York which charges no tuition and whose students all earn the same degree. Which one is it? Hint

The New School
Webb Institute
Cooper Union
The Juilliard School

9. One of the Ivy League schools was originally established as a school to train Native Americans as Christian missionaries. Which one? Hint

Brown University
Cornell University
Dartmouth College
Yale University

10. The smallest school to ever appear in the Rose Bowl held the University of California to a scoreless tie. Which college was it? Hint

Bowdoin College
Lafayette College
Sewanee, The University of the South
Washington & Jefferson College


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. It's well-known that Harvard is the oldest university in the United States, but the second-oldest university can boast of having the oldest building of any campus in the country. Where is it?

Answer: College of William & Mary

William & Mary was founded in 1693, and the Sir Christopher Wren Building, built between 1695 and 1700, is the oldest college building still standing in the United States. In fact, it's the oldest restored building in Colonial Williamsburg.
2. Some cities and towns have more than one highly-regarded college or university, but one particular city has a consortium of seven whose campuses all adjoin one another. Where would you find them?

Answer: Claremont, California

The seven schools include five undergraduate colleges - Pomona College, Scripps College, Claremont McKenna College, Harvey Mudd College, and Pitzer College - and two graduate schools - Claremont Graduate University and Keck Graduate Institute. Claremont is 35 miles east of Los Angeles.
3. At the invitation of a major corporation which felt that its home city needed a prominent university, this school packed up in 1956 and moved 120 miles to the west, relocating to a new campus funded by the corporation's foundations. The school is still named for the town that was its original location.

Answer: Wake Forest University

The foundations of the R.J. Reynolds Tobacco Co. lured Wake Forest with a brand new campus to relocate to Winston-Salem. The old campus in Wake Forest, NC is now the home of the Southeastern Baptist Theological Seminary.
4. The smallest college in the United States, a two-year school located on an isolated Western cattle ranch, sees two-thirds of its alumni earn graduate degrees and over half its graduates earn doctorates. There is no charge for tuition, room or board. What is this incredibly unique college?

Answer: Deep Springs College, California

The student body at Deep Springs numbers about 26. Their expenses are covered by the fortune of a power-plant industrialist whose plants required well-trained engineers capable of living under rough conditions. The nearest town to the campus is about an hour away by car.
5. The college which became in 1835 the first in America to admit African-Americans became the first to admit women two years later. Considered one of the top liberal arts colleges in the United States, it includes a world-class music conservatory. Which school is it?

Answer: Oberlin College

Located 35 miles west of Cleveland, Ohio, Oberlin has a long and well-known commitment to social activism and progressivism.
6. Two major state universities argue among themselves as to which one is the oldest public university in America. One was chartered first; the other opened its doors first. Which are these two?

Answer: University of Georgia and University of North Carolina

The University of Georgia was chartered in 1785 and opened its doors in 1801. The University of North Carolina at Chapel Hill was chartered in 1789 and enrolled its first students in 1795. Georgia's original building, Old College, has exterior doors with adjacent doors half their width in order to accommodate ladies' hoop skirts!
7. The athletic teams of Yale University, Washburn University of Topeka, and Williams College in Massachusetts have something in common despite the dissimilarities of their athletic programs. What is it?

Answer: They're each nicknamed after their school's founder

Yale's teams are the Elis (after Elihu Yale), Washburn's are the Ichabods (after Ichabod Washburn), and Williams' are the Ephs (for Ephraim Williams).
8. There's a college in New York which charges no tuition and whose students all earn the same degree. Which one is it?

Answer: Webb Institute

Each graduate of Webb receives a B.S. degree in Naval Architecture and Marine Engineering. The school is located on Long Island. Cooper Union was tuition-free until 2014, but offers degrees in multiple fields.
9. One of the Ivy League schools was originally established as a school to train Native Americans as Christian missionaries. Which one?

Answer: Dartmouth College

Dartmouth continues to sponsor a Native American Program, a Native American Studies department, and its Admissions Office actively seeks to recruit Native students.
10. The smallest school to ever appear in the Rose Bowl held the University of California to a scoreless tie. Which college was it?

Answer: Washington & Jefferson College

The 1921 W&J Presidents finished their football regular season 10-0 and were invited to Pasadena to take on the Golden Bears of Cal in the 1922 Rose Bowl. At the time, each entering class at W&J contained under 400 men.
Source: Author LakeSinclair

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 76: 7/10
Jan 17 2023 : Guest 173: 1/10
Jan 08 2023 : Guest 162: 3/10
Jan 06 2023 : Guest 172: 5/10
Jan 03 2023 : Guest 74: 0/10
Dec 30 2022 : shvdotr: 4/10
Dec 25 2022 : Guest 67: 5/10
Dec 21 2022 : Guest 172: 0/10
Dec 15 2022 : Guest 174: 5/10

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us