FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about United States Aces
Quiz about United States Aces

United States Aces Trivia Quiz


This quiz covers United States airmen that have gained the coveted title of ace.

A multiple-choice quiz by PaysonAZ2011. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Military
  8. »
  9. USAF

Author
PaysonAZ2011
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,994
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
265
- -
Question 1 of 15
1. Name the leading U.S. ace with the Lafayette Escadrille during WWI 1914-1918? Hint


Question 2 of 15
2. Name the leading U.S. ace flying with the Royal Flying Corps in WWI 1914-1918? Hint


Question 3 of 15
3. Who was second in U.S. aerial victories during the First World War 1917-1918? Hint


Question 4 of 15
4. Name the U.S. pilot who achieved ace status in the Russian Civil War 1917-1922? Hint


Question 5 of 15
5. What U.S. pilot gained ace status during the Spanish Civil War 1936-1939? Hint


Question 6 of 15
6. Who was the leading ace of the U.S. Army Air Force in WWII 1941-1945? Hint


Question 7 of 15
7. Who was the leading ace of the U.S. Navy in WWII 1941-1945? Hint


Question 8 of 15
8. Who was the leading Ace of the U.S. Marine Corps during WWII 1941-1945? Hint


Question 9 of 15
9. What U.S. ace had the most WWII aerial victories with the Royal Air Force 1939-1945? Hint


Question 10 of 15
10. What U.S. airman gained ace status during Israel's War of Independence 1948-1949? Hint


Question 11 of 15
11. Who was the leading U.S. ace during the Korean War 1951-1953? Hint


Question 12 of 15
12. Who was the only U.S. Navy or Marine Corps ace of the Korean War 1951-1953? Hint


Question 13 of 15
13. Who were the only U.S. Navy aircrew to earn the title ace in the Vietnam War 1961-1975? Hint


Question 14 of 15
14. Who was the single highest scoring U.S. ace during the Vietnam War 1961-1975? Hint


Question 15 of 15
15. Though not a Vietnam ace, who was the Wing Commander that suggested new tactics against the North Vietnamese MiGs, which produced immediate positive results? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Name the leading U.S. ace with the Lafayette Escadrille during WWI 1914-1918?

Answer: Major Gervais Lufbury

Recipient of the Legion of Honor, Military Medal, Croix de guerre, and Purple Heart; credited with 17 aerial victories flying the French Nieuport 28, with both the Lafayette Escadrille and U.S. Army Air Service.
2. Name the leading U.S. ace flying with the Royal Flying Corps in WWI 1914-1918?

Answer: Captain Francis W. Gillet

British Distinguished Flying Cross recipient with Bar, credited with 20 aerial victories flying the British Sopwith Dolphin while flying with the Royal Flying Corps and the U.S. Army Air Service.
3. Who was second in U.S. aerial victories during the First World War 1917-1918?

Answer: Lieutenant Frank Luke Jr.

Medal of Honor recipient credited with 18 aerial victories flying the French SPAD XIII exclusively with the U.S. Army Air Service. Captain Francis W. Gillet actually scored 20, Captain Harold A. Kullburg 19 victories and Captain William C. Lambert scored 18, but all three were done prior to the U.S. becoming involved in WWI and flying with the British Royal Flying Corps. Frank Luke was reported KIA on 29 September 1918.
4. Name the U.S. pilot who achieved ace status in the Russian Civil War 1917-1922?

Answer: Captain Marion Aten

Credited with 5 aerial victories flying the British Sopwith Camel. His exploits in the Russian Civil War are less well documented than one would wish.
5. What U.S. pilot gained ace status during the Spanish Civil War 1936-1939?

Answer: Frank G. Tinker

Credited with 8 aerial victories flying the Soviet made I-15/I-16 Polikarpov with the American "Yankee Squadron," supporting the Spanish Republican side in the Civil War against the Nationalists under the future dictator Franco.
6. Who was the leading ace of the U.S. Army Air Force in WWII 1941-1945?

Answer: Major Richard I. Bong

Medal of Honor recipient credited with 40 aerial victories flying a P-38 Lightning, all in the Pacific Theater of Operations.
7. Who was the leading ace of the U.S. Navy in WWII 1941-1945?

Answer: Captain David McCampbell

Medal of Honor recipient credited with 34 aerial victories flying a F6F Hellcat, all in the Pacific Theater of Operations flying off aircraft carriers.
8. Who was the leading Ace of the U.S. Marine Corps during WWII 1941-1945?

Answer: Lieutenant Colonel Gregory Boyington

Medal of Honor recipient credited with 28 aerial victories flying an F4U Corsair, all in the Pacific Theater of Operations; also flew with the 1st American Volunteer Group, better known as the Flying Tigers before Pearl Harbor and was credited with 3.5 aerial victories.
9. What U.S. ace had the most WWII aerial victories with the Royal Air Force 1939-1945?

Answer: Wing Commander Lance C. Wade

Recipient of British Distinguished Service Order and Distinguished Service Cross with two Bars credited with 23-25 aerial victories flying a Hawker Hurricane Mk I/II, Supermarine Spitfire Mk V, and Spitfire VIII/IX, all in the North African Theater of Operations; reported KIA 12 January 1944 over Foggia, Italy.
10. What U.S. airman gained ace status during Israel's War of Independence 1948-1949?

Answer: Rudolph Augarten

Credited with 5 aerial victories flying the Czech built Me-109, British Spitfire, and P-51 Mustang; Augarten also was credited with 2 aerial victories flying the P-47 Thunderbolt during WWII.
11. Who was the leading U.S. ace during the Korean War 1951-1953?

Answer: Captain Joseph C. McConnell

Recipient of the Distinguished Service Cross credited with 16 aerial victories flying the F-86 Sabre. Captain McConnell also flew bombing missions during WWII as a navigator in a B-24 Liberator, all in the European Theater of Operations.
12. Who was the only U.S. Navy or Marine Corps ace of the Korean War 1951-1953?

Answer: Lieutenant Guy Bordelon

Navy Cross recipient credited with 5 aerial victories flying the F4U-5NL radar equipped Corsair from aircraft carriers and Korean land bases; Lieutenant Bordelon became the only U.S. prop driven aircraft ace, the only night fighter ace, and only Navy ace of the Korean War.
13. Who were the only U.S. Navy aircrew to earn the title ace in the Vietnam War 1961-1975?

Answer: Lieutenants Randall H. Cunningham and William P. Driscoll

Recipients of the Navy Cross credited with 5 aerial victories each, flying the F-4J Phantom II; Randall Cunningham was the "Front-seat" pilot in command, and his back seat Radar Intercept Officer (RIO) was Driscoll.
14. Who was the single highest scoring U.S. ace during the Vietnam War 1961-1975?

Answer: Captain Charles B. DeBellevue

Air Force Cross recipient credited with 6 aerial victories flying in the F-4D Phantom II as the Weapon System Officer (WSO).
15. Though not a Vietnam ace, who was the Wing Commander that suggested new tactics against the North Vietnamese MiGs, which produced immediate positive results?

Answer: Colonel Robin Olds

Air Force Cross recipient credited with 4 aerial victories flying the F-4C Phantom II over Vietnam, and 12 aerial victories flying the P-38 Lightning and P-51D Mustang during WWII in the European Theater of Operations. Colonel Olds took over the 8th Tactical Fighter Wing and requested permission to change the tactics of the attack profiles entering North Vietnam which resulted in bringing down 24 MiGs during his time in command.
Source: Author PaysonAZ2011

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us