FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers

68 Troy Trivia Questions & Answers

Troy
This category is for trivia questions and answers related to Troy, as asked by users of FunTrivia.com.

There are 68 questions on this topic. Last updated May 17 2024.
Related Questions & Answers:   Toy Story    Shrek    Spider-Man    Terminator    Twilight    Titanic    The Sound Of Music    Saw   
Search in topic:
1 "All my life I have lived by a code. And the code is simple: honor the gods, love your woman, and defend your country. Troy is mother to us all; fight for her!" This quote was said to give the Trojans courage. Who said it?
Answer: Hector

Hector was a prince of Troy, and also the commanding officer of the Trojan army. This was a moving speech that was meant to give the Trojans courage before their fight. The Trojans were fighting against the Greek army, because of Helen.
Question Reference: Quiz: Troy.
trivia question Quick Question
"Do you know what's there, waiting, beyond that beach? Immortality! Take it! It's yours!" Who says these words?




2 During one of the scenes, Helen says this line to Paris: "I'm not afraid of dying. I'm afraid of ____." What, in fact, is Helen afraid of?
Answer: tomorrow

Helen says this line to Paris on the night before he returns to Troy, signifying her fear of being alone again. Because of this, Paris decides to bring her home with him.
Question Reference: Quiz: 'Troy' Quotes.
3 Who was the women who was given to Achilles, and then taken by Agamemnon?
Answer: Briseis

Briseis was Paris and Hector's cousin, and had become a servant of the Sun God, Apollo. She had been found in the temple of Apollo when the Mermidans attacked and killed the priests. She was given to Achilles to "amuse" him, but then was taken by Menelaus because Menelaus was angry with Achilles for charging the beach of Troy alone, without the rest of the army. Later she was returned to Achilles. Right before Achilles died, he told Briseis that she had given him peace in a lifetime of war. Briseis played a huge part in the plot, she almost cost the Greeks the war by "distracting" Achilles with love.

The legend says that Briseis was not taken from Achilles because Agamemnon was mad at him. He had to give back Chryseis, his prize of war, to make the gods happy and he wanted Briseis to replace her.
Question Reference: Quiz: Troy.
4 When asked by King Triopas "Who are you Soldier?" Achilles replied:
Answer: "Achilles, son of Peleus"

King Triopas asked this of Achilles, after Achilles wiped out Boagrius with one swing of his blade on the Thessaly battlegrounds. He inquired into Achilles' past and Achilles mentioned his father. King Triopas reluctantly joined Agamemnon's army after this.
5 Who says this, "Honour the Gods, love your woman, defend your country."
Answer: Hector

This was part of Hector's speech to the Trojans before the battle with the Greeks. This speech was after Paris had forfeited the one-to-one battle with Menelaus, and also after Hector had defended Paris by killing Menelaus.
6 In the beginning of the movie, what shape is Hector carving out of wood for his son? (It is also what Achilles compares himself to.)
Answer: a lion

We see Hector carving it while he is on the ship returning from Sparta. Achilles calls himself and his Myrmidons lions, which shows Achilles' independance from King Agamemnon.
7 "Stop! Too many men have died today. If killing is your only talent, that's your curse. I don't want anyone dying for me." Which woman said these words?
Answer: Briseis

A fight was about to break out, but Briseis said these words and stopped the fight from happening. She did not want another fight because so many men had already died that day. Agamemnon wanted to make Briseis his slave, so he'd had her taken from Achilles' tent. Achilles became angry, and drew his sword, ready to fight Agamemnon's men.
Question Reference: Quiz: Troy.
8 "All my life, I've lived by a code and the code is simple: Honor _____ , love your _____ and defend your _____." What words complete this quote?
Answer: the gods; woman; country

Hector tells this to his men to rally them in the first battle against the Greeks. The Trojan soldiers are encouraged. Still, they are unprepared to face the Greeks who have come to wage war on Troy and therefore, are easily defeated.
Question Reference: Quiz: 'Troy' Quotes.
9 How many times did Achilles yell "Hector" outsie the Trojan walls?
Answer: 9

Patroclus had stolen Achilles' armor and wore it in to battle, because Achilles was planning on taking his men and sailing home the next day. Patroclus didn't want to betray the army as Achilles was planning to do, so he led Achilles' men in to battle while pretending to be Achilles. During the battle Patroclus met up with Hector, and Hector killed Patroclus in a fair fight. When Achilles found out that Hector cut his cousin's throat, he wanted revenge. Achilles went to Troy, and stood just out side the Trojan walls yelling Hector's name to come and fight him.
Question Reference: Quiz: Troy.
10 In the 'Iliad' the heroes, both Achaean and Trojan, are aided by Gods and Goddesses. Many of the divine figures have children and favourites involved in the fighting. In 'Troy' what role do the Gods have?
Answer: They are there only as objects of worship.

Homer uses the support of the Gods to demonstrate the superiority of certain people. Throughout his poem his heroes receive aid at moments of victory and are abandoned in the moments of their defeat or failure. 'Troy' has the gods only in a very peripheral role. The temple of Apollo is sacked by the rampaging Myrmidons, and he is seen as the protector of Troy. The gods do not however enter the action.
11 What natural disaster destroyed most of the set of 'Troy'?
Answer: Hurricane

The crew had filmed most of the movie and only had the last scene, the fight between Hector and Achilles, to complete. Unfortunately, a huge hurricane destroyed most of the set, so the scene had to be delayed for about 5 months while it was rebuilt.
12 Who adapted Homer's epic into "Troy's" screenplay?
Answer: David Benioff

David Benioff wrote the screenplay for "Troy". He also wrote the screenplay for "The 25th Hour" and "Stay".
Question Reference: Quiz: Troy.
13 Who kills King Menelaus?
Answer: Hector

King Menelaus wants to kill Paris because he stole his wife, Helen of Sparta. Menelaus and Paris have a duel, but when Paris is wounded he crawls back to Hector, and when Menelaus tries to finish him off, Hector stabs the king.
14 "Before my time is done, I will look down on your corpse and smile." A famous warrior, who was said to be loved by gods, said these words. Who was it?
Answer: Achilles

These words were said to Agamemnon in anger. Achilles said them to Agamemnon. He had no love for Agamemnon, in fact, he hated Agamemnon. He and Agamemnon were in the tent, and he was angry with Agamemnon, because he took Briseis.
Question Reference: Quiz: Troy.
15 "Do you know what's there, waiting, beyond that beach? Immortality! Take it! It's yours!" Who says these words?
Answer: Achilles

Achilles says this to rally his men, the Myrmidon, minutes before they reach the shores of Troy, referring to the fact that they will be remembered forever if they help capture Troy. The men react enthusiastically and succeed in initially defeating the Trojans, although they do not join the battle again because of the dispute between Achilles and Agamemnon.
Question Reference: Quiz: 'Troy' Quotes.
16 What was the name of the man whom Hector killed in order to save Paris?
Answer: Menelaus

Since Paris stole Menelaus' wife, Helen, they were to battle each other for Helen. As the two were fighting, Paris was wounded and he was going down fast. Just before Menelaus tried to kill Paris, he ran back and grabbed his brother Hector's, feet. Menelaus said he would kill Paris at Hector's feet if he had to, but just before he struck, Hector killed him, and saved his brother's life. This caused the battle following Menelaus' death to start.
Question Reference: Quiz: Troy.
17 King Odysseus was King of ___________.
Answer: Ithaca

Achilles was originally a soldier from Odysseus' army before they merged with Agamemnon. Odysseus was the only person who could control Achilles. That was his main purpose, other than fighting.
18 There is a famous saying about Helen's beauty, that is made visual by Peterson. He uses CG effects to show the massive armada navigating to Troy. The saying begins as follows, how does it end? "The face that ______________."
Answer: Launched a thousand ships

It is interesting to note that Helen is never physically described by Homer. She is supposed to be the greatest beauty and the most attractive woman ever to grace the world. His descriptions of Helen are regarding her actions and mindset, not her physical attributes. Played in 'Troy' by Diane Kruger, Helen is said to have "the face that launched a thousand ships".
19 Which part of Brad Pitt's body did he injure?
Answer: Achilles tendon

This happened before the fight between Hector and Achilles was filmed. Brad had to rest for 5 months before filming again. It's a bit ironic, isn't it?
20 Who played the character of Achilles?
Answer: Brad Pitt

Brad Pitt plays Sparta's golden warrior Achilles, whose downfall is his heel and Prince Paris.
Question Reference: Quiz: Troy.
21 Who came up with the idea of building the wooden horse in order to pass the walls of Troy?
Answer: Odysseus

Odysseus thinks of this when he was watching a soldier carve a similar horse as a toy for his son.
22 "Soldiers obey." Who said these words?
Answer: Patroclus

Achilles and Patroclus were talking; Achilles told Patroclus that he wouldn't fight until Agamemnon came to him, begging. Patroclus later died by Hector's hands, pretending to be Achilles.
Question Reference: Quiz: Troy.
23 "War is young men dying and old men talking. You know this." Who does Odysseus say this to?
Answer: Achilles

Aware of the conflict between Achilles and Agamemnon, Odysseus gives this piece of advice to Achilles when he is summoned to Agamemnon's tent shortly after their victory at the Trojan beach. Achilles is unable to heed it, though, and lets his temper get the better of him.
Question Reference: Quiz: 'Troy' Quotes.
24 How was Patroclus related to Achilles?
Answer: Cousins

Achilles and Patroclus were cousins. When Achilles was preparing his men for the attack of the Trojan beach, he told Patroclus to stay behind and guard the ship. Patroclus stated that he was ready to fight, but Achilles said, "I can't fight the Trojans if I am concerned for you." This showed how much Achilles loved Patroclus, and why Achilles wanted to avenge his cousin's death so badly.

The legend tells how Patroclus and Achilles were really close friends, but when Hector killed Patroclus, Achilles still wanted his revenge.
Question Reference: Quiz: Troy.
25 Eudorus was a _________.
Answer: Myrmidon Lieutenant

Eudorus was in charge of the Myrmidon (Achilles' private army) when Achilles was not around. Agamemnon had no control over the Myrmidon, Greece's fiercest warriors. They listened only to Achilles himself. You need to know the script very very well to know this.