FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Trivia Questions and Answers
photo of        NFL Historical

290 NFL Historical Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about NFL Historical? This category is for trivia questions and answers related to NFL Historical (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Monday Night Football    NFL Teams    NFL Records    NFL Challenge   
1 Who was the first African-American player in professional football in the USA?
Answer: Charles Follis

Charles W. Follis (1875-1910) played college football at Wooster College in Ohio. In 1902 he became the first African-American professional football player (Shelby Blues). His death in 1910 ended his career. He also was a catcher in the Negro Baseball League for the Cuban Giants. One of his college team mates was Branch Rickey, the manager who signed Jackie Robinson to the Dodgers.
  From Quiz: History of American Football
2 What was the original name of the franchise known as the Washington Redskins?
Answer: Boston Braves

The club played as the Boston Braves from 1932 until 1937 when they relocated to the nation's capital and became the Washington Redskins.
  From Quiz: NFL History and Geography
3 The Golden Toe Award was first presented in 1971 to the most outstanding kicker in the league. Who was the first recipient?
Answer: Garo Yepremian

Yepremian was a Miami Dolphin in 1971, and was there to experience the Dolphins' undefeated season in 1972, going all the way to the Super Bowl crown.
  From Quiz: NFL Awards
4 New York City has had a few NFL teams over the years, one of which was based on Staten Island. What was the nickname of this team?
Answer: Stapletons

The Stapletons played in the NFL from 1929 until 1932, their home stadium being Thompson's Stadium in Stapleton. Their best season was in 1930 when they finished 5-5-2. Hall of Fame halfback Ken Strong began his pro carrer with the Stapletons before joining the New York Giants in 1933.
    Your options: [ Stags ] [ Stapletons ] [ Steam Roller ] [ Storm ]
  From Quiz: Defunct NFL Teams
5 What year was the NFL named as such?
Answer: 1922

College football reigned supreme as a form of American entertainment during this time period. In 1920 the American Professional Football Association was formed. It changed its name to the National Football League in 1922.
  From Quiz: Football Old School
6 Which two colleges played in the first American football game?
Answer: Princeton and Rutgers

Rutgers and Princeton played the first college football game ever on November 6, 1869. The rules were similar to modern rugby rules.
    Your options: [ Yale and Harvard ] [ Princeton and Yale ] [ Princeton and Rutgers ] [ Rutgers and Yale ]
  From Quiz: Football Before the NFL
7 Who was the first player to score 2000 points in a career?
Answer: George Blanda

George retired after 26 years, playing in both the old AFL and the NFL, scoring a total of 2002 points.
  From Quiz: NFL!
8 Name the NFL team that drafted Joe Namath.
Answer: St. Louis Cardinals

Of course Joe Willy went on to have a brilliant carrier with the NY Jets. He ended his career with the L.A. Rams. He is famous for predicting a victory in the Jets first Super Bowl. They did win.
    Your options: [ Washington Redskins ] [ St. Louis Cardinals ] [ New York Giants ] [ L.A. Rams ]
  From Quiz: NFL Oldies but Goodies
9 What quarterback in 1994, set two NFL records in one game with 45 pass completions in 70 attempts?
Answer: Drew Bledsoe

This happened in a 26-20 overtime win over the Minnesota Vikings.
  From Quiz: NFL: A Look Back
10 The Tennessee Titans are one of the best teams in the NFL. Which NFL team was formerly known as the Titans?
Answer: New York Jets

The New York Jets were originally called the Titans, but changed their name to the Jets in 1963.
    Your options: [ New York Giants ] [ New York Jets ] [ Pittsburgh Steelers ] [ Atlanta Falcons ]
  From Quiz: NFL History
11 What was the original name of the National Football League?
Answer: The American Professional Football Association

It was the basis of the National Footbal League.
  From Quiz: Early NFL History
12 Name the player who played in 4 different decades, 340 games over 26 seasons, and retired at the age of 48.
Answer: George Blanda
  From Quiz: Football Legends and Events
13 What NFL teams had the most wins in the 1980s?
Answer: San Francisco 49ers
  From Quiz: Mixed Football Facts
14 What was the most lopsided championship score?
Answer: 73-0

Bears vs. Redskins, 1940
  From Quiz: Another Armchair Quarterback!
15 Who was the first soccer style placekicker in the NFL?
Answer: Pete Gogolak

Peter Kornel Gogolak was born in Hungary in 1942. He and his family came to the USA in 1956 after the Hungarian Revolt against the USSR. He played football for Cornell then kicked for the Buffalo Bills (1964-1965) and the New York Giants(1966-1974). He used the soccer style of kicking . That style allowed more of the foot to touch the ball giving more distance and accuracy. He was successful with 173 of 294 field goal attempts. His younger brother, Charles, kicked for Princeton University and the Washington Redskins and the New England Patriots. Today it is hard to find a place kicker who does not use this style.
  From Quiz: History of American Football
16 What was the first NFL team on the West Coast?
Answer: Los Angeles Rams

The Cleveland Rams won the NFL Championship (equivalent of the Super Bowl) on a snowy December day in 1945, beating the Washington Redskins by one point at Cleveland Municipal Stadium. They relocated to Los Angeles for the 1946 season, possibly the only pro sports franchise to relocate as reigning champions. The vacancy they left on the shores of Lake Erie got filled by the Cleveland Browns, a team comprised mainly of navy vets who had played for Coach Paul Brown at Great Lakes Naval Station during WW2, and became the dominant entry in the new "outlaw league," the All America Football Conference (AAFC). But the Rams became Hollywood's darlings out on the coast.
  From Quiz: NFL History and Geography
17 The first Thanksgiving match-up between modern NFL teams took place on November 30, 1922. Which modern-day team did the Chicago Bears lose to 6-0 in that contest?
Answer: Arizona Cardinals

The Cardinals spent their first 40 seasons (1920-1959) in Chicago, and rivaled the Bears much of that time. That includes the 1944 season, during which the Cardinals merged with the Pittsburgh Steelers, to account for loss of personnel to fight in World War II. The Cardinals and the Bears played each other every Thanksgiving between 1922 and 1933, and they each played other teams on Thanksgiving in 1934 and 1935.
    Your options: [ Washington Redskins ] [ Green Bay Packers ] [ New York Giants ] [ Arizona Cardinals ]
  From Quiz: I Like Turkey With My Football!
18 Who was the first NFL head coach to win the Coach of the Year Award twice?
Answer: Andy Reid

The NFL Coach of the Year Award is actually named the "Earle 'Greasy' Neale Award". It was first presented in 1989 to Chuck Noll of the Pittsburgh Steelers. Reid won his first in 2000 with the Philadelphia Eagles, then again in 2004 with the Eagles. Tony Dungee was the next coach to win it twice. Tony did it in 1997 with the Tampa Bay Buccaneers, then again with the Colts in 2005.
  From Quiz: NFL Awards
19 Which team are often regarded as the predecessors of the Philadelphia Eagles?
Answer: Frankford Yellow Jackets

The Yellow Jackets were based in the Philadelphia suburb of Frankford from 1924 until 1931, winning the league championship in 1926. The franchise was bought by Bert Bell and Lud Wray who created a new team, the Philadelphia Eagles. The Eagles are regarded as a separate team from the Yellow Jackets by the NFL. However, they did wear the same yellow and blue colors as their predecessors for a throwback game vs Detroit in 2007.
    Your options: [ Pottsville Maroons ] [ Frankford Yellow Jackets ] [ Tonawanda Kardex ] [ Hammond Pros ]
  From Quiz: Defunct NFL Teams
20 What color did the official penalty marker eventually evolve into?
Answer: Yellow

Also known as throwing a flag, the yellow marker is tossed onto the field when a penalty needs to be assessed.
  From Quiz: Football Old School
21 Which Lion running back sizzled the league in 1997, by rushing for over 100 yards in 14 consecutive games?
Answer: Barry Sanders

Sanders played limited duty in the first two games of the season, then became unstoppable. He rushed for 2053 yards in the season, and retired with 15,269 over 10 seasons. Barry also had 99 rushing touchdowns.
    Your options: [ Emmitt Smith ] [ Barry Sanders ] [ Mike Pruitt ] [ John Cappelletti ]
  From Quiz: NFL Stuffings #5
22 Who is known as the father of American football?
Answer: Walter Camp

Camp became involved with football at the 1876 Massasoit convention, where the first set of rules for football were written.
  From Quiz: Football Before the NFL
23 Which was the original name of the 2004 Kansas City Chiefs franchise?
Answer: Dallas Texans

When the old AFL formed in 1960, Houston had trouble supporting the team, so in 1963, the owner was given permission to move to Kansas City where he changed the name as well.
    Your options: [ Houston Texans ] [ Dallas Chiefs ] [ Colt 45's ] [ Dallas Texans ]
  From Quiz: NFL!
24 They called him the assassin.
Answer: Jack Tatum

This bad boy was a ferocious hitter! Tatum was a defensive back for the Oakland Raiders.
    Your options: [ Ronnie Lott ] [ Jack Tatum ] [ Mean Joe Green ] [ Lawrence Taylor ]
  From Quiz: NFL Oldies but Goodies
25 Jack "The Assassin" Tatum of the Oakland Raiders, did what against the Green Bay Packers in 1972?
Answer: Set a NFL record with a 104 yard fumble return.

Tatum's score helped the Raiders to a 20-14 win. Six years later, in one of the league's greatest tragedies, Tatum hit Patriots wide receiver Darryl Stingley as he fell to the ground and paralyzed him. Though Tatum was known for "dirty play", this hit appeared to be clean. No one in the 20th century intercepted more than four passes in one game. Jerry Twyman was my 10th grade biology teacher and was never a coach for the Packers.
  From Quiz: NFL: A Look Back
26 The Houston Texans were an expansion team in 2002. Which team formed in 1960, were originally known as the Dallas Texans?
Answer: Kansas City Chiefs

The Kansas City Chiefs came into the AFL as the Dallas Texans, but changed their name to the Chiefs in 1963, when they moved to Kansas City.
    Your options: [ Minnesota Vikings ] [ Kansas City Chiefs ] [ Houston Oilers ] [ New Orleans Saints ]
  From Quiz: NFL History
27 What early team held dog shows at halftime, as well as Indian dances, and would only take players who were full blooded American Indians?
Answer: Oorang Indians

Jim Thorpe formed the team. While hunting with a friend, they hatched an idea to sell his friends large stock of Airedale dogs by showing them off at halftime. Later, when the dogs were sold, they showed Indian dances.
  From Quiz: Early NFL History
28 Which NFC team was the first to win the Super Bowl after the 1970 merger?
Answer: Dallas Cowboys

The Cowboys beat the Miami Dolphins 24-3 in Super Bowl VI in 1972.
    Your options: [ Dallas Cowboys ] [ Minnesota Vikings ] [ Washington Redskins ] [ Los Angeles Rams ]
  From Quiz: Football - The NFC
29 What was the victory margin in the most lopsided game in NFL history?
Answer: 73 points

The Redskins had a bad day on their own turf and got shut out by the Bears in the 1940 NFL Championship.
  From Quiz: Pro Football History
30 What college did Jim Brown attend?
Answer: Syracuse
  From Quiz: Football Legends and Events
31 In 1994, what receiver became the NFLs all-time touchdown leader?
Answer: Jerry Rice
  From Quiz: Mixed Football Facts
32 What league were the Cleveland Browns a part of before joining the NFL?
Answer: All American Football Conference

The AAFC merged with the NFL in 1950.
  From Quiz: Another Armchair Quarterback!
33 What did Wilfred "Bill the Gill" Winkerbach add to American football?
Answer: He formed the first fantasy football league

He was a limited partner in the Oakland Raiders. The Raiders of 1962 were not very good and owners and fans would dream of whom they would like on their team. In a NYC hotel Winkerbach created GOPPPL-the Greater Oakland Pigskin Prognosticators League-the first fantasy football league. It had its first draft in August 1963 with just eight participants. Today there are many fantasy football leagues and they involve literally thousands of people and many millions of dollars.
  From Quiz: History of American Football
34 Which city has NEVER been the home of the franchise known as the Arizona Cardinals?
Answer: Racine, Wisconsin

The club began in Chicago, and were originally known as the Racine Cardinals, because their home field, Normal Park was on Racine Avenue in Chicago. They eventually moved to Comiskey Park and were universally known as the Chicago Cardinals, and then to St Louis where they were the St Louis Football Cardinals. Eventually they landed in Arizona where they are now playing their home games in the Phoenix suburb of Glendale, Arizona. They never called Racine, Wisconsin their home.
    Your options: [ Glendale, Arizona ] [ Chicago, Illinois ] [ Racine, Wisconsin ] [ St Louis, Misssouri ]
  From Quiz: NFL History and Geography
35 The Detroit Lions played their first Thanksgiving game on November 29, 1934, and hosted a game each year until 1938. Which team did they lose to 19-16 on Thanksgiving in 1934?
Answer: Chicago Bears

The Lions hosted the Bears in five straight Thanksgiving games between 1934 and 1938. The Lions won three of the five contests. The Bears' other victory in the short series occurred Thanksgiving, 1937, when Chicago won 13-0.

In 1939 and 1940, the NFL only had one Thanksgiving game, a rivalry game between the Philadelphia Eagles and the Pittsburgh Steelers. Philadelphia won both games (17-14 in 1939, 7-0 in 1940). Due to World War II, the next Thanksgiving game wouldn't be played until 1945.
    Your options: [ Green Bay Packers ] [ Washington Redskins ] [ Pittsburgh Steelers ] [ Chicago Bears ]
  From Quiz: I Like Turkey With My Football!
36 The Associated Press began presentations of the NFL MVP Award in 1957. Which running back was the first recipient of the award?
Answer: Jim Brown

Brown was a well-documented Cleveland Brown in his nine seasons from 1957-1965. Jim led the league in every season of play except for 1962. He won the MVP Award three times in his nine seasons also. Brown retired with 12,312 rushing yards, averaging 1368 yards per season overall.
    Your options: [ Harold "Red" Grange ] [ Jim Brown ] [ Julius Jones ] [ O.J. Simpson ]
  From Quiz: NFL Awards
37 Which "West Coast" team existed for only one season in 1926, and actually played all of their "home" games in Chicago?
Answer: Los Angeles Buccaneers

The Buccaneers team was stocked mainly by players from Californian colleges, which was their only connection with L.A. They finished with a 6-3-1 record in their only season in the league. The other three teams offered as possible answers never existed.
    Your options: [ San Francisco Sealions ] [ Los Angeles Buccaneers ] [ Seattle Seawolves ] [ San Diego Marines ]
  From Quiz: Defunct NFL Teams
38 The "Galloping Ghost", Red Grange, played for what NFL team?
Answer: Chicago Bears

Red Grange played football for the Chicago Bears as well as baseball for the New York Yankees. He was multi-talented and drew record breaking crowds.
  From Quiz: Football Old School
39 Which Cowboy defensive end retired in 1979 to become a professional boxer?
Answer: Ed 'Too Tall' Jones

The big Jones fought six times, all against no-name boxers. He retired from boxing and came back to the Cowboys in 1980 and played for 10 more seasons. His three Pro Bowl selections came after his return to the Cowboys.
    Your options: [ Warren McVea ] [ Ed 'Too Tall' Jones ] [ Eddie Meador ] [ Everson Walls ]
  From Quiz: NFL Stuffings #5
40 Who was the first person paid to play in a football game?
Answer: William Heffelfinger

Former Yale All-American guard William Heffelfinger was paid to play in a game on November 12, 1892.
  From Quiz: Football Before the NFL
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
NFL Historical Quizzes