FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mastodon the Band
Quiz about Mastodon the Band

Mastodon the Band Trivia Quiz


The band Mastodon is a progressive metal band. How much do you know about this band?

A multiple-choice quiz by Skullcrusher76. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. M

Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
425,893
Updated
Oct 15 26
# Qns
10
Difficulty
New Game
Avg Score
8 / 10
Plays
12
Last 3 plays: Guest 86 (1/10), bernie73 (2/10), mungojerry (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where does the band Mastodon originate from? Hint


Question 2 of 10
2. Which band member lost his life unexpectedly in 2025 in a motorcycle accident? Hint


Question 3 of 10
3. What was the first album to feature the drummer Brann Dailor as a lead vocalist? Hint


Question 4 of 10
4. What singer has made guest vocal appearances on six of Mastodon's albums? Hint


Question 5 of 10
5. What song in 2007 was nominated, but didn't win, the Grammy for Best Metal Performance that year? Hint


Question 6 of 10
6. What Mastodon single DID win the Grammy for Best Metal Performance in 2018? Hint


Question 7 of 10
7. What famous literary novel was the album "Leviathan" inspired by? Hint


Question 8 of 10
8. What late night show was Mastodon's first network television appearance, in 2006? Hint


Question 9 of 10
9. What film directed by Jimmy Hayward featured Mastodon as the main score? Hint


Question 10 of 10
10. What Canadian Indie artist did Mastodon collaborate with for a special Record Store release after meeting on "Later...with Jools Holland"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 86: 1/10
Today : bernie73: 2/10
Oct 15 2026 : mungojerry: 10/10
Oct 15 2026 : lethisen250582: 10/10
Oct 15 2026 : mjgrimsey: 2/10
Oct 15 2026 : Mazee1: 9/10
Oct 15 2026 : robbonz: 3/10
Oct 15 2026 : mlpitter: 10/10
Oct 15 2026 : Guest 140: 3/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where does the band Mastodon originate from?

Answer: Georgia

Brann and Bill were both from New York but moved to Atlanta where they met the other two members and recorded "Remission."
2. Which band member lost his life unexpectedly in 2025 in a motorcycle accident?

Answer: Brett Hinds

Brent Hinds was killed in a motorcycle accident in Atlanta in 2025 after departing from the band months before. Mastodon's 2026 album, "Marrow Deep" features a new guitarist, Nick Johnston from Canada, and a dedication to their time with Brett Hinds.
3. What was the first album to feature the drummer Brann Dailor as a lead vocalist?

Answer: Crack the Skye

Brann moved from backing vocals and stepped up as a fellow lead vocalist for "Crack the Skye" adding another layer to the vocal setup of the band. Brann plays drums while singing his parts.
4. What singer has made guest vocal appearances on six of Mastodon's albums?

Answer: Scott Kelly

Scott Kelly of Neurosis has appeared on six Mastodon albums providing guest vocals. Scott Kelly retired from music due to being fired from his band Neurosis for the revelation and admittance of his domestic abuse of his family.
5. What song in 2007 was nominated, but didn't win, the Grammy for Best Metal Performance that year?

Answer: The Colony of Birchmen

Considered one of Mastodon's best songs, it features Josh Homme on guest vocals. The song that did win that year was; "Eye of the Insane," by Slayer.
6. What Mastodon single DID win the Grammy for Best Metal Performance in 2018?

Answer: Sultan's Curse

"Sultan's Curse" is the first track off of "Emperor of Sand." "Emperor of Sand" the album won for Best Rock Performance that year as well.
7. What famous literary novel was the album "Leviathan" inspired by?

Answer: Moby Dick

"Leviathan" was inspired by the element of water, and other albums took on elemental concepts like "Blood Mountain" (stone) and "Crack the Skye" (ether).
8. What late night show was Mastodon's first network television appearance, in 2006?

Answer: Late Night with Conan O'Brien

They performed "Colony of Birchmen." The appearance took place on November 1st, 2006 to an audience of 2.4 million people.
9. What film directed by Jimmy Hayward featured Mastodon as the main score?

Answer: Jonah Hex

He was a big fan and called them up cold and asked them to score his movie. "Jonah Hex" was a 2010 Western superhero movie based on the comics of the same name. The film starred Josh Brolin and Mastodon released an EP of the score called; "Jonah Hex; Revenge Gets Ugly EP," in June 2010.
10. What Canadian Indie artist did Mastodon collaborate with for a special Record Store release after meeting on "Later...with Jools Holland"?

Answer: Feist

The project released on record store day was named "Feistodon". Feist did a cover of "Black Tongue" while Mastodon covered her song; "Commotion."
Source: Author Skullcrusher76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/16/2026, Copyright 2026 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us