FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Waxing Lyrical with Jonathan Richman
Quiz about Waxing Lyrical with Jonathan Richman

Waxing Lyrical with Jonathan Richman Quiz


Jonathan Richman's music is impossible to categorise but one thing that all of his songs have in common is their 'memorableness'.

A multiple-choice quiz by 50ftqueenie. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S

Author
50ftqueenie
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
259,609
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
223
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. These lyrics are from one of Jonathan's earliest compositions.

"Well Tonight I'm all alone in my room
I'll go insane if you won't sleep with me."
Hint


Question 2 of 10
2. These lyrics are from which ballad?

"And you know, it almost feels like the time has come.
You know, it almost feels like the time can't tell.
You can't hide that love forever.
But take your time, dear. I know you're gonna let it show."
Hint


Question 3 of 10
3. Jonathan is well known for writing humorous lyrics.

"In the park, nearly dark
what do I now hear, hark hark."
Hint


Question 4 of 10
4. These lyrics are from which of Jonathan's romantic little ditties?

"And time's-a-wastin'
Cuz what once was a puppy is now a dog
And what once was a piglet is now a hog."
Hint


Question 5 of 10
5. These lyrics are taken from Jonathan's 1983 album.

"If you didn't want me you shouldn't have been born
That started all the trouble now the damage is done."
Hint


Question 6 of 10
6. I think we can all agree on the sentiments Jonathan sings about in this song.

"And what did I feel when I walked by slow
Sorrow sorrow, all around
Why I would feel sorrow I now know
I smell a ghost smell from the ground."
Hint


Question 7 of 10
7. These lyrics are from which of Jonathan's compositions?

"A spooky tone on a Fender bass
Played less notes and left more space
Stayed kind of still, looked kinda shy
Kinda far away, kinda dignified."
Hint


Question 8 of 10
8. These lyrics are from which of Jonathan's love songs?

"I want to open up my lunch box
and find a peanut butter and jelly sandwich in there
just like when I was 6 years old and someone loved me."
Hint


Question 9 of 10
9. Which tune are these lyrics from?

"On Canal street in April when its 60 and the snow is melting fast
it's still shady in the morning when you're laughing in your t-shirt running past."
Hint


Question 10 of 10
10. This song first appeared on the "Rockin' and Romance album.

"In the Amsterdam museum I was feeling bad
And looking for a way not to be so sad."
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 87: 5/10
Mar 22 2024 : Guest 71: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. These lyrics are from one of Jonathan's earliest compositions. "Well Tonight I'm all alone in my room I'll go insane if you won't sleep with me."

Answer: Astral Plane

"Astral Plane" along with the incorrect answers can all be found on Jonathan Richman's first album "The Modern Lovers" which was recorded way back in 1973 and released in 1976. The band had split shortly after recording the songs for this album though Jonathan continued to record using the name Modern Lovers but they weren't a band as such as he used different backing musicians.
2. These lyrics are from which ballad? "And you know, it almost feels like the time has come. You know, it almost feels like the time can't tell. You can't hide that love forever. But take your time, dear. I know you're gonna let it show."

Answer: Hi Dear

"Hi Dear" and the incorrect choices are all taken from Jonathan's 1976 release "Jonathan Richman & the Modern Lovers" though Jonathan himself regards it as his first proper record.
3. Jonathan is well known for writing humorous lyrics. "In the park, nearly dark what do I now hear, hark hark."

Answer: Rockin' Rockin' Leprechauns

"Rockin' Rockin' Leprechauns" - Only Jonathan could get away with singing about Rockin' Leprechauns!
All the listed choices can be found on Jonathan's third release "Rock 'n' Roll With the Modern Lovers", a classic album which everyone should own.
4. These lyrics are from which of Jonathan's romantic little ditties? "And time's-a-wastin' Cuz what once was a puppy is now a dog And what once was a piglet is now a hog."

Answer: Back in Your Life

All choices are from Jonathan's 1978/9 album "Back in Your Life". Though the album is credited as Jonathan Richman and The Modern Lovers; only a few of the songs feature backing musicians, the majority are completely solo works.
5. These lyrics are taken from Jonathan's 1983 album. "If you didn't want me you shouldn't have been born That started all the trouble now the damage is done."

Answer: You're the One For Me

After a four year break Jonathan returned to the music scene with the 1983 album "Jonathan Sings!". It was worth the wait as there are some beautiful songs on the album.
6. I think we can all agree on the sentiments Jonathan sings about in this song. "And what did I feel when I walked by slow Sorrow sorrow, all around Why I would feel sorrow I now know I smell a ghost smell from the ground."

Answer: Corner Store

1990 saw the release of "Jonathan Goes Country". This album was solely credited to Jonathan Richman, finally laying to rest the Modern Lovers tag. It was during the early nineties that Jonathan translated many of his songs into Spanish as well as recording many traditional Spanish songs, many of which can be found on 1993's "Jonathan, Te Vas a Emocionar!" album.
7. These lyrics are from which of Jonathan's compositions? "A spooky tone on a Fender bass Played less notes and left more space Stayed kind of still, looked kinda shy Kinda far away, kinda dignified."

Answer: Velvet Underground

All the given choices are taken from 1992's "I, Jonathan" album. The Velvet Underground were a huge influence on Jonathan, at one time he even found himself living on their manager, Steve Sesnick's couch!
8. These lyrics are from which of Jonathan's love songs? "I want to open up my lunch box and find a peanut butter and jelly sandwich in there just like when I was 6 years old and someone loved me."

Answer: Love me Like I Love

All the choices are from the "I'm So Confused" album which was released in 1998: the same year that Jonathan appeared in the Farrelly Brothers' film "There's Something About Mary". Jonathan commented on the plot and performed songs in the film.
9. Which tune are these lyrics from? "On Canal street in April when its 60 and the snow is melting fast it's still shady in the morning when you're laughing in your t-shirt running past."

Answer: Springtime In New York

All songs are from the album "Her Mystery Not of High Heels and Eye Shadow" which was released in 2001. A year later a DVD "Take me to The Plaza" featuring live performances was released and is well worth purchasing.
10. This song first appeared on the "Rockin' and Romance album. "In the Amsterdam museum I was feeling bad And looking for a way not to be so sad."

Answer: Vincent Van Gogh

"Vincent Van Gogh" and the other listed choices are all from Jonathan's "Not So Much To Be Loved As To Love" 2004 album.
I hope you have enjoyed this lyrical quiz spanning more than thirty years of Jonathan's eclectic musical career as much as I have enjoyed writing it.
Source: Author 50ftqueenie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Statler Brothers Songs Average
2. Sloan Lyrics Average
3. Name The Sleater-Kinney Song Average
4. Suede's in Fashion Average
5. Collin Raye Hits Tough

4/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us