FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Meet the Spartans
Quiz about Meet the Spartans

Meet the Spartans Trivia Quiz


Can you identify the following 10 colleges who chose to carry on the proud name of Spartans?

A multiple-choice quiz by bomber1013. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. College Sports
  8. »
  9. College Nicknames

Author
bomber1013
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
302,698
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
743
- -
Question 1 of 10
1. This group of Spartans competed in the Capital Athletic Conference. Their campus was located in Pennsylvania, and their colors were Kelly Green & White. What college did these Spartans represent? Hint


Question 2 of 10
2. The D'Youville College Spartans proudly wore the colors Red and White. Approximately 2700 students attended this private college. Their campus was located in a city in the state of New York, and was only a few blocks away from the International Peace Bridge. What city would you have found this college in? Hint


Question 3 of 10
3. This group of Spartans played for a university that was founded in 1855. This college was the first land grant institution in the United States. These Spartans replaced the University of Chicago in the Big Ten athletic conference in 1950. Their school colors were green and white. What school did these Spartans represent? Hint


Question 4 of 10
4. MiraCosta College was located in Oceanside, California. This group of Spartans competed in the Pacific Coast Conference. One of their school colors was white. Their second color is the same as the capes worn by the Spartans in the movie '300'. Those capes were what color? Hint


Question 5 of 10
5. Besides Michigan State University, this was the only other group of Spartans that competed in NCAA Division 1 football. Located in California, their colors were blue and gold. They were members of the Western Athletic Conference. What university did these Spartans represent? Hint


Question 6 of 10
6. This school was located in Cleveland, Ohio, and was a member of the University Athletic Association. These Spartans wore the colors blue & gray, and they competed in 19 varsity sports. A sports tradition at this school was the 'Hudson Relays', a relay race between teams drawn from each class year. What private university is this? Hint


Question 7 of 10
7. The St. Thomas Aquinas College Spartans wore the colors maroon & gold, and the school is located in Sparkill, New York. What athletic conference were they a member of? Hint


Question 8 of 10
8. These Spartans were a member of the Heartland Collegiate Athletic Conference. Their colors were black and gold, and the school was located in Indiana. What college did these Spartans play for? Hint


Question 9 of 10
9. This set of Spartans represented a historically black college located in one of the original 13 American colonies. They proudly wore the colors green & gold, and competed in the Mid-Eastern Athletic Conference (MEAC). What university did this group of Spartans represent? Hint


Question 10 of 10
10. The Missouri Baptist Spartans, decked out in blue and white, these Spartans were members of the American Midwest Conference. What major city was the home of Missouri Baptist University? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This group of Spartans competed in the Capital Athletic Conference. Their campus was located in Pennsylvania, and their colors were Kelly Green & White. What college did these Spartans represent?

Answer: York College

York College was a private university located in York, Pennsylvania. It was founded in 1787. Although the college didn't field a football team, the student bookstore sold football t-shirts and hoodies that said 'Undefeated Since 1787' on the back.
2. The D'Youville College Spartans proudly wore the colors Red and White. Approximately 2700 students attended this private college. Their campus was located in a city in the state of New York, and was only a few blocks away from the International Peace Bridge. What city would you have found this college in?

Answer: Buffalo, New York

The D'Youville Spartans competed in 10 sports at the NCAA Division III level. They were charter members of the North Eastern Athletic Conference.
3. This group of Spartans played for a university that was founded in 1855. This college was the first land grant institution in the United States. These Spartans replaced the University of Chicago in the Big Ten athletic conference in 1950. Their school colors were green and white. What school did these Spartans represent?

Answer: Michigan State University

The nickname 'Spartans' was chosen to replace 'Aggies' in a newspaper contest in 1925.
4. MiraCosta College was located in Oceanside, California. This group of Spartans competed in the Pacific Coast Conference. One of their school colors was white. Their second color is the same as the capes worn by the Spartans in the movie '300'. Those capes were what color?

Answer: Red

MiraCosta College competed in men's & women's basketball and soccer. They also had a surf team that competed in the college division of the National Scholastic Surfing Association (NSSA).
5. Besides Michigan State University, this was the only other group of Spartans that competed in NCAA Division 1 football. Located in California, their colors were blue and gold. They were members of the Western Athletic Conference. What university did these Spartans represent?

Answer: San Jose State University

San Jose State was founded as the California State Normal School in 1862. San Jose State University sports teams have won NCAA titles in track and field, golf, and boxing. The school has achieved an international reputation in judo.
6. This school was located in Cleveland, Ohio, and was a member of the University Athletic Association. These Spartans wore the colors blue & gray, and they competed in 19 varsity sports. A sports tradition at this school was the 'Hudson Relays', a relay race between teams drawn from each class year. What private university is this?

Answer: Case Western Reserve University

Springfest was a day-long concert and student group festival which occured later the same day as the Hudson Relays. Among the activities at Springfest were several bands and a beer garden. Student groups set up booths to entertain the student body, and various carnival-style attractions were brought in to add to the festive atmosphere.
7. The St. Thomas Aquinas College Spartans wore the colors maroon & gold, and the school is located in Sparkill, New York. What athletic conference were they a member of?

Answer: East Coast Conference

STAC offered 14 varsity sports, seven for both the men and women.
8. These Spartans were a member of the Heartland Collegiate Athletic Conference. Their colors were black and gold, and the school was located in Indiana. What college did these Spartans play for?

Answer: Manchester College

Manchester College has a unique policy. From the college's website, "If at six months following graduation with a baccalaureate degree, a graduate of Manchester College has not secured employment after an appropriate effort to obtain it (or has not enrolled in a graduate program), he or she can return to the College for additional undergraduate courses and career preparation for one year without a charge for tuition".
9. This set of Spartans represented a historically black college located in one of the original 13 American colonies. They proudly wore the colors green & gold, and competed in the Mid-Eastern Athletic Conference (MEAC). What university did this group of Spartans represent?

Answer: Norfolk State University

Norfolk State was formerly a member of the Eastern Intercollegiate Conference (1953-1960) and the Central Intercollegiate Athletic Association (1962-1996).
The other 3 listed were all fictional univerities.
10. The Missouri Baptist Spartans, decked out in blue and white, these Spartans were members of the American Midwest Conference. What major city was the home of Missouri Baptist University?

Answer: St. Louis

Founded in 1964, Missouri Baptist competed in the American Midwest Conference, which was a member of the National Association of Intercollegiate Athletics.
Source: Author bomber1013

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us