FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about On the Road with Dai
Quiz about On the Road with Dai

On the Road with Dai Trivia Quiz


You enjoyed your day in Cardiff with cousin Dai so much that you arrange another. This time you travel by car. What can you learn of the language on the way?

A multiple-choice quiz by MaggieG. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Welsh

Author
MaggieG
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
236,519
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
544
- -
Question 1 of 10
1. You enter Wales via the magnificent new Severn Bridge, part of the M4 motorway. As you reach the Welsh side of the bridge you see this sign "Croeso i Gymru". What does it mean? Hint


Question 2 of 10
2. You have arranged to meet Dai at a service station just outside Cardiff. Which of these signs should you be looking for? Hint


Question 3 of 10
3. After collecting Dai and exchanging all the latest gossip over a delicious cup of coffee, you set off, leaving the motorway, to explore the smaller and more interesting highways and by-ways. You approach a junction and are confronted by a triangular sign with the word 'Ildiwch'. What must you do? Hint


Question 4 of 10
4. You round a bend and find yourself on the approach road to a town. Up ahead you can see a building with a 'Heddlu' sign, Dai tells you to be careful, but you're already slowing down. What building are you approaching? Hint


Question 5 of 10
5. A sign on your approach bears the legend 'Gyrrwch yn ofalus'. What are you being asked to do? Hint


Question 6 of 10
6. You decide to explore the town and head for the town centre. This is well signed, so what do you look for? Hint


Question 7 of 10
7. As you make your way through the one way system that all towns seem to have these days, if only to make life very complicated for visitors, a car ahead turns down a street to the right. Dai tuts loudly, and points to the sign at the entrance to the street. 'Bwsiau yn unig' it says, but what does it mean? Hint


Question 8 of 10
8. As you make your way carefully through the narrow yet picturesque streets of the town centre there are several signs saying 'Cerddwyr yn croesi'. What must you beware of? Hint


Question 9 of 10
9. You manage to park your car, and walk round the Welsh town with Dai. You look for the tourist information office, only to be told that it's situated in the library. What sign should you look for to find it? Hint


Question 10 of 10
10. After an enlightening and interesting day out, you deliver Dai safely back home, and head on back over the Severn Bridge. But your Welsh lessons haven't finished yet! As you reach the English side of the bridge, to your astonishment another Welsh sign bids you welcome to England! But what does it say? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You enter Wales via the magnificent new Severn Bridge, part of the M4 motorway. As you reach the Welsh side of the bridge you see this sign "Croeso i Gymru". What does it mean?

Answer: Welcome to Wales

The actual word for Wales is Cymru, but one of the complications of the Welsh language is that many words mutate, so in this phrase the C in Cymru becomes G. 'Croeso' means welcome, and is also used in response to the word for thank you. So if you say "Diolch!" to someone, they may well say "Croeso!" in return - "You're welcome!"
2. You have arranged to meet Dai at a service station just outside Cardiff. Which of these signs should you be looking for?

Answer: Gwasanaethau

While all of the other words will be available at a service station, Bwyd - food, Merched - Ladies, Dynion - Gents, it is the term Gwasanaethau (pronounced Gwar-san-eye-thigh) that you will see on signposts.
3. After collecting Dai and exchanging all the latest gossip over a delicious cup of coffee, you set off, leaving the motorway, to explore the smaller and more interesting highways and by-ways. You approach a junction and are confronted by a triangular sign with the word 'Ildiwch'. What must you do?

Answer: Give way

A fairly recent addition to bilingual road signs around South Wales, several of these still have to be updated. On a trip to West Wales in summer 2006, several of the signs had been illegally updated by Welsh speakers, impatient to have the signs in their native language.
4. You round a bend and find yourself on the approach road to a town. Up ahead you can see a building with a 'Heddlu' sign, Dai tells you to be careful, but you're already slowing down. What building are you approaching?

Answer: Police Station

Of course you would slow down outside any of these buildings, wouldn't you, being a thoughtful and considerate driver?
5. A sign on your approach bears the legend 'Gyrrwch yn ofalus'. What are you being asked to do?

Answer: Drive carefully

Despite the Welsh being fiercely proud of their land, passports are not a requisite of entry, nor do the police set up road blocks very often! And toll roads, which were once a frequent feature in the 19th century and led to the 'Rebecca Riots' which occurred between 1839 and 1842, are long gone - with the exception of the Severn Bridge, of course, but you only have to pay as you enter Wales, not as you leave it!
6. You decide to explore the town and head for the town centre. This is well signed, so what do you look for?

Answer: Canol y dref

There may well be an 'ysbyty'(hospital), 'ysgol' (school) and a 'gorsaf' (station) in the town, but it's 'canol y dref' which means town centre. In Cardiff, Swansea and Newport you will see 'canol y ddinas' instead. This means city centre.
7. As you make your way through the one way system that all towns seem to have these days, if only to make life very complicated for visitors, a car ahead turns down a street to the right. Dai tuts loudly, and points to the sign at the entrance to the street. 'Bwsiau yn unig' it says, but what does it mean?

Answer: Buses only

Many green lanes in towns and cities have this instruction written on them too - the ubiquitous and much maligned bus lanes!
8. As you make your way carefully through the narrow yet picturesque streets of the town centre there are several signs saying 'Cerddwyr yn croesi'. What must you beware of?

Answer: Pedestrians crossing

'Cerddwyr' is the word for pedestrians, but literally means walkers, from the verb 'cerdded', and 'croesi' (not to be confused with croeso!) is the verb to cross.
9. You manage to park your car, and walk round the Welsh town with Dai. You look for the tourist information office, only to be told that it's situated in the library. What sign should you look for to find it?

Answer: Llyfrgell

The correct pronunciation of 'llyfrgell' involves a great deal of practice and a fair amount of saliva. Be very careful!
10. After an enlightening and interesting day out, you deliver Dai safely back home, and head on back over the Severn Bridge. But your Welsh lessons haven't finished yet! As you reach the English side of the bridge, to your astonishment another Welsh sign bids you welcome to England! But what does it say?

Answer: Croeso i Loegr

Lloegr (it loses an l as it mutates) is the Welsh word for England, whereas Saesneg is the English language. I hope you have enjoyed your whistle-stop tour around Wales, and that if you ever come to visit this beautiful country by car, you'll be well prepared for the signs that you'll encounter. Hwyl fawr!
Source: Author MaggieG

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us