FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Welsh Translations
Quiz about Welsh Translations

Welsh Translations Trivia Quiz


The language of Welsh is considered to be one of the oldest in the world and is described as the,'Language of Wizards.' Do you know the Welsh translations of well known sports, school subjects and colours amongst other things?

A multiple-choice quiz by jonnowales. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Welsh

Author
jonnowales
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
267,118
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
959
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 81 (9/10), Guest 86 (4/10), Guest 82 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. There are a few sports in the Welsh language which begin with the word 'pÍl'. That being known, what is the word for football? Hint


Question 2 of 10
2. What would be the Welsh translation for the sport of squash? Hint


Question 3 of 10
3. This subject is classed as a humanities subject within most schools. The Welsh call it daearyddiaeth but what do the English call it? Hint


Question 4 of 10
4. Another school subject coming right up. A student walks to the language corridor in his school and is looking for the French classroom. What would he see? Hint


Question 5 of 10
5. A visitor to Wales wishes to find the home of his friend. The friend in question has been awkward and has the number on her door written in Welsh. The visitor can't understand a word of Welsh but knows the number on her door is 20. He decides to ask a local who willingly gives him the answer. What would be the local's response? Hint


Question 6 of 10
6. The visitor reaches the correct house and is met by an unusual yellow door. What is the translation for yellow? Hint


Question 7 of 10
7. In a traditional Welsh market you pass a fruit stall and as you pass you are enticed by an appetising orange! Now of course, in English an orange is coloured orange. In Welsh, orange is what? Hint


Question 8 of 10
8. Nadolig llawen is a common greeting around the Christmas period which means merry Christmas. Everybody knows that this is a December festival. However, what some may not know is the translation for the month of December. What is it? Hint


Question 9 of 10
9. Aren't we lucky, it does on the odd occasion snow here during the Christmas period. What is the Welsh word for snow? Hint


Question 10 of 10
10. Penblwydd hapus. This would be commonly heard on birthdays up and down Wales. It translates as happy birthday. It is the twelfth birthday of a boy in the predominantly Welsh speaking area of Carmarthen. What is the number 12 in Welsh? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Dec 07 2023 : Guest 81: 9/10
Dec 04 2023 : Guest 86: 4/10
Nov 28 2023 : Guest 82: 3/10
Nov 10 2023 : Guest 104: 2/10
Oct 21 2023 : SeleneMoon57: 4/10
Oct 18 2023 : Guest 86: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are a few sports in the Welsh language which begin with the word 'pÍl'. That being known, what is the word for football?

Answer: PÍl-droed

Only two of the above make sense and incidentally they are the two that you would be forgiven for confusing. PÍl-droed means football and pÍl-rwyd translates as netball. From this you can gather that the word pÍl indeed means ball. Lloegr is the name for England and cerddoriaeth is Welsh for music.
2. What would be the Welsh translation for the sport of squash?

Answer: Sboncen

Sboncen is the translation for squash. Not a hugely popular game in Wales and had it not been for secondary school education in Welsh, the word for this sport would be relatively unknown amongst those who only speak enough to get by within the Welsh speaking communities.
For those interested in what the other three mean, they are all numbers. Pedwar is four, pump is five and saith is seven.
3. This subject is classed as a humanities subject within most schools. The Welsh call it daearyddiaeth but what do the English call it?

Answer: Geography

Daearyddiaeth is the word for geography, you will most probably agree that this is quite a mouthful. The pronunciation of this word is quite difficult especially to those with no knowledge of the language, with tricky combinations such as the,'dd', which is pronounced as a,'th' sound, similar to that of the beginning of the English word,'the'.
4. Another school subject coming right up. A student walks to the language corridor in his school and is looking for the French classroom. What would he see?

Answer: Ffrangeg

Ffrangeg is the Welsh for the language of French and would be spoken in Ffrainc, which is the Welsh for the country of France.

Cymraeg is the name for one of the mother tongues here in Wales which of course is Welsh. Sbaeneg means Spanish and cemeg means chemistry.
5. A visitor to Wales wishes to find the home of his friend. The friend in question has been awkward and has the number on her door written in Welsh. The visitor can't understand a word of Welsh but knows the number on her door is 20. He decides to ask a local who willingly gives him the answer. What would be the local's response?

Answer: Ugain

Ugain would be the response. It would be pronounced as,'ee-gyne'. The other numbers, deg means 10, wyth means 8 and chwech means 6.
6. The visitor reaches the correct house and is met by an unusual yellow door. What is the translation for yellow?

Answer: Melyn

Melyn is the correct translation. The other three, coch means red, glas means blue and du means black. In Wales, the colours are often taught in an adaptation of the English spoken nursery rhyme relating to the colours of the rainbow. Coch a melyn a pinc a glas and so on and so forth. The things you remember!
7. In a traditional Welsh market you pass a fruit stall and as you pass you are enticed by an appetising orange! Now of course, in English an orange is coloured orange. In Welsh, orange is what?

Answer: Oren

Oren is the translation for orange. You could most probably guess that if you weren't sure. Porffor is purple and gwyn means white. Awst isn't even a colour but is the word for the month of August. It seems to have a close connection with the French word for the same month, AoŻt.
8. Nadolig llawen is a common greeting around the Christmas period which means merry Christmas. Everybody knows that this is a December festival. However, what some may not know is the translation for the month of December. What is it?

Answer: Rhagfyr

Rhagfyr would be the correct answer. For those interested in the other three words, Ionawr means January, Hydref means October and Gorffennaf means the summer month of July.
9. Aren't we lucky, it does on the odd occasion snow here during the Christmas period. What is the Welsh word for snow?

Answer: Eira

On Welsh weather forecasts during the prediction of snow, the word eira would be heard. Bwrw glaw is that ever dreaded rain, cymylog means cloudy and heulog means sunny.
10. Penblwydd hapus. This would be commonly heard on birthdays up and down Wales. It translates as happy birthday. It is the twelfth birthday of a boy in the predominantly Welsh speaking area of Carmarthen. What is the number 12 in Welsh?

Answer: Deuddeg

The birthday boy would be celebrating reaching the age of deuddeg. Un ar ddeg is just one less, 11 with un deg wyth being 18. If you reach cant, then you have achieved a long life spanning 100 years.

I hope you enjoyed the quiz and maybe even picked up a word or two. Thanks for playing!
Source: Author jonnowales

This quiz was reviewed by FunTrivia editor TabbyTom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/9/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us