FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about When Kankurette Began to Learn Welsh
Quiz about When Kankurette Began to Learn Welsh

When Kankurette Began to Learn Welsh Quiz


I was a huge fan of the Welsh band Catatonia in the '90s, and they got me interested in learning Welsh. I started studying it on Duolingo, and here's a few things I've picked up so far.

A multiple-choice quiz by Kankurette. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Welsh

Author
Kankurette
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
395,041
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
176
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 81 (10/10), Guest 87 (7/10), Guest 2 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. I'm going to count to five in Welsh: un, dau, tri, pedwar, pump. What comes next in the sequence? Hint


Question 2 of 10
2. One for the sports fans! If you went to watch Gareth Bale, Ashley Williams and Joe Allen play, what sport would you be watching? Hint


Question 3 of 10
3. 'Moron' in English means a silly person, but in Welsh, it means something quite different. In fact, it's a type of food. If I said, "Ges i moron i cinio", what vegetable would I have had for my tea? Hint


Question 4 of 10
4. The national symbol of Wales is the red dragon, or 'y ddraig goch'. What other, fluffier animal is also often associated with Wales? Hint


Question 5 of 10
5. If I said I worked in a 'swyddfa', what would my place of work be? (Hint: think Ricky Gervais.) Hint


Question 6 of 10
6. St David is the patron saint of Wales. In which month does his day take place? Hint


Question 7 of 10
7. What colour is the daffodil, the national flower of Wales? Hint


Question 8 of 10
8. What is the Welsh for 'I like coffee'? Hint


Question 9 of 10
9. Welsh pronouns: 'hi' means 'he'. True or false?


Question 10 of 10
10. The song 'Un Darllenwr Lwcus' by the Welsh band Melys contains the line 'I'll fight you back with my geiriadur bach'. If I tell you that 'bach' means 'small', and that a 'geiriadur' would be helpful to me as a relative newcomer to the Welsh language, can you guess what a 'geiriadur bach' is? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Dec 07 2023 : Guest 81: 10/10
Dec 05 2023 : Guest 87: 7/10
Oct 27 2023 : Guest 2: 10/10
Oct 26 2023 : jonnowales: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I'm going to count to five in Welsh: un, dau, tri, pedwar, pump. What comes next in the sequence?

Answer: Chwech

'Chwech' is 'six'. 'Saith' is 'seven', 'wyth' is 'eight' and 'naw' is nine. Incidentally, numbers do not take plural forms in Welsh, so the literal translation of 'tri afal' would be 'three apple' and not 'three apples'. Pump (five), chwech and cant (a hundred) drop the final letter in front of a noun, e.g. 'chwe gregys' ('six belts').
2. One for the sports fans! If you went to watch Gareth Bale, Ashley Williams and Joe Allen play, what sport would you be watching?

Answer: Pel-droed

'PÍl-droed' is Welsh for 'football' (or 'soccer', if you're from the US), and Gareth Bale, Ashley Williams and Joe Allen are all Welsh footballers. 'Rygbi' is 'rugby', 'hoci i‚' is 'ice hockey', and 'tenis' is self-explanatory.
3. 'Moron' in English means a silly person, but in Welsh, it means something quite different. In fact, it's a type of food. If I said, "Ges i moron i cinio", what vegetable would I have had for my tea?

Answer: Carrots

'Moron' is Welsh for 'carrots'. As for the other choices, 'potatoes' is 'tatws' (not to be confused with 'tatw', which means 'tattoo'), 'cabbage' is 'bresych' and 'onion' is 'nionyn'. These words, incidentally, are all collective forms of the noun, rather than singulative (i.e. an individual carrot, which would be 'moronen').
4. The national symbol of Wales is the red dragon, or 'y ddraig goch'. What other, fluffier animal is also often associated with Wales?

Answer: Y dafad

A 'dafad' is, of course, 'the sheep'. As for the other answers, 'y ceffyl' means 'the horse', 'y crwban' means 'the tortoise', and 'y cwningen' means 'the rabbit'. When a noun begins with a vowel, 'y' changes to 'yr', e.g. 'yr aderyn' ('the bird').
5. If I said I worked in a 'swyddfa', what would my place of work be? (Hint: think Ricky Gervais.)

Answer: Office

'Dw i'n gweithio mewn sywddfa' means 'I work in an office'. It would be 'dw i'n gweithio mewn fferm' for a farm, 'dw i'n gweithio mewn ysgol' for a school, and 'dw i'n gweithio mewn ysbyty' for a hospital. If you worked in a specific place, e.g. Superdrug, you would say, 'Dw i'n gweithio yn Superdrug' ('mewn' means 'in' when referring to somewhere more generic).

Ricky Gervais starred as David Brent in the British sitcom 'The Office'.
6. St David is the patron saint of Wales. In which month does his day take place?

Answer: Mawrth

St David's Day is on 1st March (Mawrth). 'Hydref' is 'October', 'Mehefin' is 'June' and 'Chwefror' is 'February'. To wish someone a happy St David's Day, you would say, "Dydd gwyl Dewi Sant hapus."
7. What colour is the daffodil, the national flower of Wales?

Answer: Melyn

'Porffor' is 'purple', 'glas' is 'blue' (which might be confusing for Irish speakers, as the Irish word for 'green' is 'glas'), and 'du' is 'black'. One way of remembering that 'melyn' means 'yellow' is to think of 'mÍl', which means 'honey', since honey is often yellow. 'Melyn' can also mean 'beige' and similar neutral colours. A daffodil is 'cenhinen Bedr' (literally, 'Peter's leek').
8. What is the Welsh for 'I like coffee'?

Answer: Dw i'n hoffi coffi

I picked this phrase because it always helps me remember that 'dw i'n hoffi' means 'I like'. 'Dw i'n yfed' means 'I'm drinking' or 'I drink', 'dw i'n gwneud' means 'I make' or 'I'm making', and 'dw i'n eisiau' means 'I want'.
9. Welsh pronouns: 'hi' means 'he'. True or false?

Answer: False

'Hi' actually means 'she'. 'He' is 'e'/'fe' if you're from south Wales, or 'o'/'fo' in the north.
10. The song 'Un Darllenwr Lwcus' by the Welsh band Melys contains the line 'I'll fight you back with my geiriadur bach'. If I tell you that 'bach' means 'small', and that a 'geiriadur' would be helpful to me as a relative newcomer to the Welsh language, can you guess what a 'geiriadur bach' is?

Answer: A pocket dictionary

The full chorus of the song is:

What the hell did you say?
Dwi'n mynd y ddysgu Cymraeg today
I think I'm losing control now
Or should I say, 'Dwi'n dechrau gwylltio nawr?'
You make me mad! (Gwyllt!) Bad! (Drwg!) Agitated!
Witch! (Gwrach!) Whore! (Putain!) Stop interrupting me!
I'll fight you back with my geriadur bach!'

Like compatriots Catatonia and the Super Furry Animals, Melys sing in a mixture of Welsh and English. The line 'dwi'n mynd y ddysgu Cymraeg' means 'I'm going to learn Welsh'. 'Dwi'n dechrau gwylltio nawr' means 'I'm starting to get angry now'. 'Un Darllenwr Lwcus' means 'one lucky reader'. Incidentally, the word for 'whore' ('putain') in Welsh is a loanword from French.
Source: Author Kankurette

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us