FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Whats the Weather Like  in Wales
Quiz about Whats the Weather Like  in Wales

What's the Weather Like in Wales? Quiz


As any visitor to this fair land will know, we have an awful lot of weather in Wales. But how well would you be able to converse with the native Welsh speakers on what has to be one of their favourite subjects? Give it a go! You might surprise yourself!

A multiple-choice quiz by MaggieG. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Welsh

Author
MaggieG
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
200,217
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
742
- -
Question 1 of 10
1. Which Welsh phrase means "What is the weather like?" Hint


Question 2 of 10
2. If a Welshman tells you, "Mae'n bwrw eira", what should you reach for first? Hint


Question 3 of 10
3. How do you say "It's sunny" in Welsh? Hint


Question 4 of 10
4. If a Welshman tells you, "Mae'n bwrw glaw", what should you wear to go out? Hint


Question 5 of 10
5. In which of these weather conditions would you make good use of a lightning conductor? Hint


Question 6 of 10
6. You want to hang out your washing and you missed the weather forecast. Your neighbour tells you, "Mae'n sych." Do you risk hanging it out?


Question 7 of 10
7. If you want to go and fly your kite on a one of the beautiful beaches we have in Wales, what should you listen for on the radio weather forecast? Hint


Question 8 of 10
8. A friend arrives at your house. He bursts in, announcing, "Mae'n oer!" Is he - Hint


Question 9 of 10
9. You hear a thundering sound on the roof, and look outside to see golfball sized hailstones bouncing off the ground. How would you say this in Welsh? Hint


Question 10 of 10
10. The TV weatherman announces, "Mae'n boeth." What should you do? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Welsh phrase means "What is the weather like?"

Answer: Sut mae'r tywydd?

"Sut mae'r tywydd?" means literally how it is the weather, and is pronounced 'Sit my-ur tar-with'.
"Pwy wyt ti?" means who are you?
"Sut wyt ti?" means how are you? and "Ble rwy t'yn byw?" means where do you live?
2. If a Welshman tells you, "Mae'n bwrw eira", what should you reach for first?

Answer: A warm coat

"Mae'n bwrw eira" is pronounced 'mine boo-roo air-uh' and literally means it is throwing snow.
3. How do you say "It's sunny" in Welsh?

Answer: Mae'n heulog.

"Mae'n heulog" is pronounced 'mine haylog'. "Stormus" is stormy, "wyntog" is windy and "gymylog" is cloudy. The girl's name Heulwen, not uncommon in Wales, means Sunshine.
4. If a Welshman tells you, "Mae'n bwrw glaw", what should you wear to go out?

Answer: A raincoat

"Mae'n bwrw glaw" means it's raining (literally it's throwing rain), and is pronounced 'mine boo-roo gl-ow' (as when feeling pain!).
5. In which of these weather conditions would you make good use of a lightning conductor?

Answer: Mae'n stormus.

Perhaps one of the easiest ones to guess! The word is very similar to the English, although the pronunciation is not as it looks. 'Mine store-miss' would be the nearest approximation. "Wyntog" is windy, "oer" is cold and "boeth" is hot.
6. You want to hang out your washing and you missed the weather forecast. Your neighbour tells you, "Mae'n sych." Do you risk hanging it out?

Answer: Yes

"Mae'n sych" (mine seek) means it's dry, so go ahead and hang out your washing. But keep a watchful eye out! It changes very rapidly here!
7. If you want to go and fly your kite on a one of the beautiful beaches we have in Wales, what should you listen for on the radio weather forecast?

Answer: Mae'n wyntog.

"Mae'n wyntog" is pronounced 'mine win-tog'. "Gymylog" is cloudy, "eira" is snow and "cesair" is hail.
8. A friend arrives at your house. He bursts in, announcing, "Mae'n oer!" Is he -

Answer: shivering

"Mae'n oer" means it's cold and is pronounced 'mine oyur'.
9. You hear a thundering sound on the roof, and look outside to see golfball sized hailstones bouncing off the ground. How would you say this in Welsh?

Answer: Mae'n bwrw cesair.

"Mae'n bwrw cesair" is pronounced 'mine boo-roo kess-ire'. An easy way to remember the word would be to think of the phrase 'Hail Caesar', and yes, I know the spelling is different, but it's near enough to be a useful aide-memoire! "Glaw " is rain, "eira" is snow and "boeth" is hot.
10. The TV weatherman announces, "Mae'n boeth." What should you do?

Answer: Switch on the air-conditioning

"Mae'n boeth", usually accompanied by the gesture of wiping the brow, meaning it's very warm, is not something we have to say a great deal in Wales, sadly. Pronounced 'mine boyth', the word for heat is actually "poeth" but, as with a lot of Welsh words, it mutates. Please don't ask for an explanation here! It's much too complicated - rather like the Welsh weather itself! I hope you've learned a little about this wonderful language. Thank you for doing the quiz.
Source: Author MaggieG

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us