Quiz about British Birds  Name the Family
Quiz about British Birds  Name the Family

British Birds - Name the Family Quiz


Chaffinches are finches and blue tits are tits, easy right? Unfortunately not all species' names include the family name. Can you place these ten British birds into their correct families?

A multiple-choice quiz by Mutchisman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds UK

Author
Mutchisman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,303
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1494
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 193 (8/10), Guest 86 (7/10), Guest 89 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Siskins will readily come into gardens to feed on peanuts etc. Which family of birds do they belong to? Hint

Kinglet
Finch
Bunting
Chat

2. Moorhens are common wherever there is fresh water and they can often be seen swimming on park lakes. Which family does the moorhen belong to? Hint

Goose
Duck
Rail
Grebe

3. A very familiar bird in Britain is the blackbird. The male is a handsome creature indeed with his jet black plumage and bright yellow bill. Which family does the blackbird belong to? Hint

Thrush
Wren
Starling
Sparrow

4. The kittiwake is a sea bird which nests on coastal cliffs. Do you know which family it belongs to? Hint

Shearwater
Tern
Gull
Heron

5. Yellowhammers are very colourful birds usually seen around farmland. Which family does the yellowhammer belong to? Hint

Lark
Wheatear
Bunting
Hammer

6. Which family does the colourful but wary jay belong to? Hint

Oriole
Pigeon
Crow
Woodpecker

7. Puffins are many people's favourite birds with their beautifully-coloured beaks and their jaunty character. To which family of birds does the puffin belong? Hint

Cormorant
Auk
Gannet
Gull

8. A common summer visitor to scrubland in Britain is the whitethroat. Which of these families of birds does it belong to? Hint

Warbler
Wagtail
Pipit
Swallow

9. Once a rare breeding bird in Britain, fulmars are now a fairly common bird around coastal cliffs. To which family does the fulmar belong? Hint

Auk
Skua
Tern
Petrel

10. Now, do you really think I would put a trick question in?
To which family of birds does the bearded tit belong?
Hint

Redstart
Tit
Babbler
Warbler


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Siskins will readily come into gardens to feed on peanuts etc. Which family of birds do they belong to?

Answer: Finch

Siskins (Carduelis spinus) can look rather like small greenfinches but are more delicately marked. Their breeding range in Britain increased greatly during the latter half of the twentieth century. Other finches found in Britain, whose names do not include the suffix 'finch', include linnet, twite, redpoll and brambling.
2. Moorhens are common wherever there is fresh water and they can often be seen swimming on park lakes. Which family does the moorhen belong to?

Answer: Rail

The moorhen (Gallinula chloropus) belong to the Rallidae family which includes rails, crakes and gallinules. Another common British member of this family is the coot.
3. A very familiar bird in Britain is the blackbird. The male is a handsome creature indeed with his jet black plumage and bright yellow bill. Which family does the blackbird belong to?

Answer: Thrush

Blackbirds (Turdus merula) are found in a wide range of habitats, from city centres to mountainous regions. The female looks more typically thrush-like than does the male. Other thrushes which can be seen in Britain include the winter visitors fieldfare and redwing.
4. The kittiwake is a sea bird which nests on coastal cliffs. Do you know which family it belongs to?

Answer: Gull

Kittiwakes (Rissa tridactyla) spend much of the year far out at sea. They return to their nesting sites in each Spring. Unlike some other gull species they are rarely seen inland. Their unusual name derives from their rather mournful cry.
5. Yellowhammers are very colourful birds usually seen around farmland. Which family does the yellowhammer belong to?

Answer: Bunting

Male yellowhammers (Emeriza citrinella)are easy to spot as they usually deliver their song from the top branch of a bush or some other vantage point. During the second half of the Twentieth Century both their range and numbers of individuals declined markedly. They are now absent from several places where they were once considered a common species.
6. Which family does the colourful but wary jay belong to?

Answer: Crow

Only one species of jay (Garrulus glandarius) nests in Britain. Fellow members of the crow family found in the UK include magpie, jackdaw and chough.
7. Puffins are many people's favourite birds with their beautifully-coloured beaks and their jaunty character. To which family of birds does the puffin belong?

Answer: Auk

Puffins (Fraticula arctica) nest at the tops of cliffs in burrows which they usually excavate themselves, although sometimes they will use a rabbit's hole.
They belong to the auk family which also includes other cliff-nesting species such as guillemot, razorbill and little auk.
8. A common summer visitor to scrubland in Britain is the whitethroat. Which of these families of birds does it belong to?

Answer: Warbler

The numbers of whitethroats arriving in Britain (Sylvia communis) declined by some 77% during 1969/70 (RSPB). This was probably due to a severe drought in their African wintering quarters. Although numbers have risen slowly they are still below the pre 1969 levels.
9. Once a rare breeding bird in Britain, fulmars are now a fairly common bird around coastal cliffs. To which family does the fulmar belong?

Answer: Petrel

Fulmars (Fulmaris glacialis) belong to a group of birds called tubenoses, and are cousins to albatrosses. Taxonomically they are placed in the petrel family Other British representatives of this family include storm petrel and leach's petrel. Fulmars look superficially like gulls but in flight have a very different action, stiff wings giving short flaps interspersed with long glides.
10. Now, do you really think I would put a trick question in? To which family of birds does the bearded tit belong?

Answer: Babbler

Despite its name, the bearded tit (Panuris biamicus) is not closely related to the true tits. It is more closely related to the old world babblers. It is a species that has sometimes puzzled taxonomists as most babblers live in tropical not temperate climates. Some people prefer the less confusing name of bearded reedling.
Source: Author Mutchisman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 193: 8/10
Jan 20 2023 : Guest 86: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 89: 9/10
Jan 05 2023 : Guest 92: 7/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us