Quiz about Dachshunds
Quiz about Dachshunds

Dachshunds Trivia Quiz


This quiz is about the dachshund breed.

A multiple-choice quiz by irishdragon7. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
irishdragon7
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
230,745
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3076
Last 3 plays: Guest 81 (6/10), Guest 65 (5/10), Guest 188 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Why are dachshunds prone to back problems? Hint

Neither heredity nor anatomical structure
Heredity
Both heredity and anatomical structure
Anatomical structure

2. Many dog owners discuss how particular breeds have particular character traits. What is the predominant character trait of the dachshund? Hint

Aggression
Stubbornness
Nervousness
All of the choices

3. Which of the following type of coat is NOT found in dachshunds? Hint

Long-haired
Hairless
Smooth-haired
Wire-haired

4. It is commonly known that dachshunds were originally bred to hunt badgers, but what other animal were dachshunds bred to hunt? Hint

Wild boar
Bear
Deer
Raccoons

5. A dachshund's bark is very high pitched.

True
False

6. Dachshunds are _______ hounds, which contributes to their frequent chasing of small animals and birds.

Answer: ((One of the senses))
7. Dachshunds can be good with children only if they are appropriately socialized.

True
False

8. It is possible to reduce the risk of back problems for your dachshund.

True
False

9. A dachshund typically has a longer than average life-span when compared to other dogs.

True
False

10. If you adopt an older dachshund, it cannot be trained.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Why are dachshunds prone to back problems?

Answer: Both heredity and anatomical structure

Because of the proportions of the dachshund and in some cases due to heredity, this breed of dog is more likely to suffer from back problems, including disc disease which, depending upon the severity, may or may not be treated with surgery.
2. Many dog owners discuss how particular breeds have particular character traits. What is the predominant character trait of the dachshund?

Answer: Stubbornness

Every dachshund owner will have a story about how difficult it can be to train and deal with a dachshund's stubborn character. While it makes this breed challenging to train, it is not impossible to train a dachshund as long as the owner is equally strong-willed.
3. Which of the following type of coat is NOT found in dachshunds?

Answer: Hairless

Dachshunds can be found in a variety of coat colors with each coat type, including red, black, dapple, and brown.
4. It is commonly known that dachshunds were originally bred to hunt badgers, but what other animal were dachshunds bred to hunt?

Answer: Wild boar

The standard-sized dachshund was also bred to hunt wild boar, while the miniature-sized dachshund was also bred to hunt foxes and rabbits (thank you to the AKC for this information).
5. A dachshund's bark is very high pitched.

Answer: False

The dachshund has a large lung capacity which contributes to its deep, loud bark, which is not characteristic of other small dogs.
6. Dachshunds are _______ hounds, which contributes to their frequent chasing of small animals and birds.

Answer: scent

Similar to bloodhounds, once dachshunds catch a scent, it becomes difficult to call them off of it.
7. Dachshunds can be good with children only if they are appropriately socialized.

Answer: True

Dachshunds can be very patient up to a point, when they may correct a child, therefore, it is essential that dachshunds are properly socialized for being around children.
8. It is possible to reduce the risk of back problems for your dachshund.

Answer: True

While there is no way to completely eliminate the possibility of a back injury as many are due to hereditary factors, owners may reduce the risk of non-heredity caused back injury or even delay the onset of back injury through preventing jumping on and off furniture and stairs and by keeping the dog at a healthy weight through appropriate diet and exercise.
9. A dachshund typically has a longer than average life-span when compared to other dogs.

Answer: True

Small dogs tend to live longer than large dogs and dachshunds tend to live long lives up to 14-15 years.
10. If you adopt an older dachshund, it cannot be trained.

Answer: False

While dachshunds are challenging, they can be trained at all ages.
Source: Author irishdragon7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Guest 81: 6/10
Jan 06 2023 : Guest 65: 5/10
Dec 31 2022 : Guest 188: 6/10
Dec 30 2022 : Guest 92: 5/10
Dec 16 2022 : Guest 14: 7/10
Dec 11 2022 : Guest 24: 1/10
Dec 07 2022 : Guest 107: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 81: 6/10
Dec 03 2022 : Guest 176: 6/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us