FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Leonard Nimoy Renaissance Man
Quiz about Leonard Nimoy Renaissance Man

Leonard Nimoy: Renaissance Man Quiz


To old Trekkies like me Leonard Nimoy was an irreplaceable part of the original "Star Trek" (1966) program. There was much more to this man than playing an alien character with pointy ears. Let's find out how much you know about this truly enigmatic man.

A multiple-choice quiz by dcpddc478. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities M-P

Author
dcpddc478
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,557
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
881
Last 3 plays: constancejane (8/10), Trufflesss (8/10), TERRYHURST22 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Leonard Nimoy was born and raised in what northeastern city? Hint


Question 2 of 10
2. From 1953-1955 Leonard Nimoy was a sergeant in which of the armed forces? Hint


Question 3 of 10
3. In "Star Trek" (1966-1969), Nimoy played Mr. Spock, a character who was half human and half what? Hint


Question 4 of 10
4. In 1964, Leonard Nimoy starred in an episode of what popular action-filled spy show? Hint


Question 5 of 10
5. In 1969, when "Star Trek" was cancelled, Nimoy immediately joined the cast of another very popular show. In which show did he star as an IMF secret agent? Hint


Question 6 of 10
6. Leonard Nimoy was a well-known stage actor. His most famous stage character is that of Tevye the milkman from what very well known play? Hint


Question 7 of 10
7. In 1967, Nimoy released a musical album titled " Mr.Spock's Music from Outer Space".


Question 8 of 10
8. In 2009 the R. Michelson Gallery in Northampton Massachusetts had a showing of some of Nimoy's artwork. What field of art was being displayed at this showing? Hint


Question 9 of 10
9. What was the name of the series based on historical enigmas that Nimoy started narrating on the A&E channel in 1994? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of Leonard Nimoy's first autobiography? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 07 2024 : constancejane: 8/10
May 02 2024 : Trufflesss: 8/10
Apr 22 2024 : TERRYHURST22: 4/10
Apr 19 2024 : Guest 98: 10/10
Apr 19 2024 : Guest 174: 5/10
Apr 03 2024 : Linda_Arizona: 9/10
Mar 25 2024 : Guest 73: 8/10
Mar 24 2024 : Guest 90: 6/10
Mar 22 2024 : Guest 174: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Leonard Nimoy was born and raised in what northeastern city?

Answer: Boston, Massachusetts

Nimoy is the son of Ukrainian immigrants. He speaks fluent Yiddish, Ukrainian, as well as English. He was born March 26, 1931 into a lower income area of Boston where his father was a barber and his mother a homemaker. His first acting job was at the age of eight.
2. From 1953-1955 Leonard Nimoy was a sergeant in which of the armed forces?

Answer: Army

Nimoy served in the U.S. Army during the Korean War, attaining the rank of sergeant. One of his buddies during this time was American actor Ken Berry, who was in his unit.
3. In "Star Trek" (1966-1969), Nimoy played Mr. Spock, a character who was half human and half what?

Answer: Vulcan

Spock is half Vulcan. His father Sarek was a Vulcan Ambassador and his mother was a human school teacher. In this role he is often torn between the the cold logical Vulcan and the warm empathetic human sides of his nature.
4. In 1964, Leonard Nimoy starred in an episode of what popular action-filled spy show?

Answer: The Man From U.N.C.L.E.

In the episode "The Project Strigus Affair" Nimoy was cast as the bad guy, making the most of his stony appearance. William Shatner was cast as an inexperienced altruistic recruit. They did not work together again until 1966 when "Star Trek" premiered. Their names have been indelibly linked ever since.
5. In 1969, when "Star Trek" was cancelled, Nimoy immediately joined the cast of another very popular show. In which show did he star as an IMF secret agent?

Answer: Mission Impossible

Nimoy starred as "The Amazing Paris" for two seasons of "Mission Impossible". This character was a make-up artist and ex-magician in charge of making the other characters unrecognizable when on a mission. The term IMF stands for Impossible Missions Force.
6. Leonard Nimoy was a well-known stage actor. His most famous stage character is that of Tevye the milkman from what very well known play?

Answer: Fiddler on the Roof

Playing Tevye in "Fiddler on the Roof" came naturally to Nimoy as he was fluent in Yiddish. He played this character on stage over 100 times. He also starred in various plays on stage including "The King and I", "One Flew Over the Cuckoos Nest", "Caligula" and "My Fair Lady".
7. In 1967, Nimoy released a musical album titled " Mr.Spock's Music from Outer Space".

Answer: true

This statement is true. It is an unusual collection of futuristic music that was both spoken and sung. Nimoy also recorded and released a version of Johnny Cash's "I Walk the Line" (1956) and Creedence Clearwater Revival's "Proud Mary" (1969).
8. In 2009 the R. Michelson Gallery in Northampton Massachusetts had a showing of some of Nimoy's artwork. What field of art was being displayed at this showing?

Answer: photography

While it is not known to many people in the general public, Nimoy is a prolific and very gifted photographer. His work has been shown in many art galleries and museums. He loves to use black and white film so that the viewer focuses in on the subject matter and not colors used.
9. What was the name of the series based on historical enigmas that Nimoy started narrating on the A&E channel in 1994?

Answer: Ancient Mysteries

From 1994 until 1997 Nimoy was the host and narrator of "Ancient Mysteries". The show dealt with such varied subjects as the Hope Diamond, Macchu Picchu, the extinction of the dinosaurs and Bigfoot.
10. What is the name of Leonard Nimoy's first autobiography?

Answer: I Am Not Spock

Nimoy's first autobiography released in 1977 was called "I Am Not Spock". In 1995 Nimoy published his second autobiography. He called it "I Am Spock"!
Source: Author dcpddc478

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series I Love Television:

Some quizzes about modern and old television.

  1. The Sad Life of a Couch Easier
  2. Which Channel Am I On? Average
  3. "NCIS"...Bits and Pieces Average
  4. Leonard Nimoy: Renaissance Man Easier
  5. Detective Shows That Lost Their Vowels Easier
  6. Boots, Horses, and Cowboy Hats! Easier
  7. I Bet You Didn't Know! Average
  8. What Was the Name of That Show? Average
  9. Shoot to Thrill Average
  10. Shows That I Used to Watch Average

5/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us