Quiz about Very Monty Python Part D
Quiz about Very Monty Python Part D

Very "Monty Python": Part D Trivia Quiz


Another one of my Very "Monty Python" quizzes. Have fun.

A multiple-choice quiz by C.A Gumby. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. TV & Movies Mixture
  8. »
  9. Monty Python

Author
C.A Gumby
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
298,161
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
362
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "The Golden Age of Ballooning" was one of two episodes never to have a title sequence. What was the other one? Hint

Scott of the Antarctic
The Cycling Tour
Whicker's World
Grandstand

2. Who was Queen Victoria pestering in the "rare" filming of her in her garden in the "Sex and Violence" episode? Hint

William Gladstone
Prince Albert
Benjamin Disraeli
Lord Castlereigh

3. What type of pet did Eric Idle adopt in the episode, "Michael Ellis"? Hint

A vol
An ant
A tiger
A jugged hare

4. Which one of these actor/comedians never worked with the Pythons as a group? Not post-Python works. Hint

Neil Innes
Rowan Atkinson
John Sessions
Adrian Edmunston

5. Which was the first episode John Cleese did NOT appear in? Hint

The Golden Age of Ballooning
Hamlet
Mr.Neutron
Michael Ellis

6. What type of bird kept pestering Beethoven when he was trying to compose a song in the "Archeology Today" episode? Hint

Mocking bird
Crow
Parrot
Minah bird

7. Graham Chapman appeared in a music video for what band? Hint

Queen
Def Leppard
Judas Priest
Iron Maiden

8. Which of these episodes was edited to about half an episode and had to be replaced with a compilation of previously filmed sketches? Hint

The Spanish Inqusition
Owl Screeching Time
Salad Days
Grandstand

9. In the "Woody and Tinny Sounding Words" sketch, what was Graham Chapman's character's name? Hint

Manfred
Franklin
Arthur
Mansfield

10. Which of these was NOT a character in the television series? Hint

Salad
Mr.Bimmler
The Man with Five Feet
Heinz the Rapist


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "The Golden Age of Ballooning" was one of two episodes never to have a title sequence. What was the other one?

Answer: The Cycling Tour

"The Cycling Tour" was about Mr. Pither, played by Michael Palin, who was taking a European cycling tour and landed himself in many mishaps. One of which he was captured by the Soviets and escaped a firing squad because they were very poor shots.
2. Who was Queen Victoria pestering in the "rare" filming of her in her garden in the "Sex and Violence" episode?

Answer: William Gladstone

In the sketch, Queen Victoria kicked and threw water and paint on him. It's funny they made this sketch because the real Queen Victoria didn't like William Gladstone, who was one of the Prime Ministers during her reign.
3. What type of pet did Eric Idle adopt in the episode, "Michael Ellis"?

Answer: An ant

In this episode, Eric Idle is often mistaken for Michael Ellis and can never figure out why the whole time he's in the shopping mall where most of the episode takes place.
4. Which one of these actor/comedians never worked with the Pythons as a group? Not post-Python works.

Answer: John Sessions

Rowan Atkinson and Adrian Edmunston both appeared in live sketches with the troupe and Neil Innes wrote songs for "The Holy Grail" and toured with them.
5. Which was the first episode John Cleese did NOT appear in?

Answer: The Golden Age of Ballooning

John Cleese felt the show was no longer working after the third season. He did remain friendly with the troupe and appeared in all the "Monty Python" movies and live shows.
6. What type of bird kept pestering Beethoven when he was trying to compose a song in the "Archeology Today" episode?

Answer: Minah bird

Beethoven, played by John Cleese, got so fed up with the bird he shot it.
7. Graham Chapman appeared in a music video for what band?

Answer: Iron Maiden

The video was for the song, "Can I Play with Madness", where he played a bossy school teacher.
8. Which of these episodes was edited to about half an episode and had to be replaced with a compilation of previously filmed sketches?

Answer: Grandstand

There were three sketches scheduled to be in that episode, that were cut at the last minute because the BBC and John Cleese felt they were offensive and tasteless. The sketches have not been seen by many people and are considered 'The Holy Grail' to "Monty Python" fans. No pun intended.
9. In the "Woody and Tinny Sounding Words" sketch, what was Graham Chapman's character's name?

Answer: Mansfield

This episode was from the "Light Entertainment War" episode where Graham Chapman played a crazy, rich Englishman who decided what words sounded 'woody' and which ones sounded 'tinny'.
10. Which of these was NOT a character in the television series?

Answer: The Man with Five Feet

Those of you wondering about "Heinz the Rapist", he was a character played by Terry Jones in the first German episode who was nearly blind and went around assaulting trees.
Source: Author C.A Gumby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor linkan before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us