FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Clocks that Never Really Were 2nd Hour
Quiz about Clocks that Never Really Were 2nd Hour

Clocks that Never Really Were, 2nd Hour Quiz


Chronometers, timepieces, watches and clocks abound. How many of these fictional ones can you sort?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Objects
  8. »
  9. Thematic Furniture

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
389,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
468
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: turtle52 (6/10), timmacg (10/10), calmdecember (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In Lewis Carroll's "Alice's Adventures in Wonderland," which character keeps looking at his pocket watch and fussing about how late he is? Hint


Question 2 of 10
2. Bill Murray keeps waking up to Sonny & Cher's "I Got You Babe" on the clock radio in which 1993 comedic American film?
Hint


Question 3 of 10
3. Which successful cut from British band Coldplay's album "A Rush of Blood to the Head" conceives of time in terms of opportunity?
Hint


Question 4 of 10
4. British author David Mitchell wrote "The Bone Clocks" in 2014; it won the 2015 World Fantasy Award. What are "the bone clocks" to which its title refers? Hint


Question 5 of 10
5. Which symphony is called "The Clock" because of the bassoon and strings part which "ticks" rhythmically throughout the second movement? Hint


Question 6 of 10
6. Which long-running British television game show features a 30- second clock, a teapot replica of which is first prize?
Hint


Question 7 of 10
7. In which Charles Dickens novel does Miss Havisham freeze all the clocks in her house at twenty minutes to nine, the hour at which she received a letter from her fiancé calling off the wedding on her wedding day? Hint


Question 8 of 10
8. Not so much a movie as an "art installation," what does Christian Marclay's "The Clock" show?
Hint


Question 9 of 10
9. Comedian Harold Lloyd made a silent film in 1923 called "Safety Last." In the movie, where does he end up?
Hint


Question 10 of 10
10. American humourist James Thurber wrote a fantasy novel (1950) in cadenced blank verse about a handsome prince rescuing a beautiful princess from an evil duke. What was the name of the book?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 14 2024 : turtle52: 6/10
Apr 02 2024 : timmacg: 10/10
Mar 21 2024 : calmdecember: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Lewis Carroll's "Alice's Adventures in Wonderland," which character keeps looking at his pocket watch and fussing about how late he is?

Answer: The White Rabbit

In the book, the White Rabbit says "Oh dear! Oh dear! I shall be too late!" In the Walt Disney's 1951 movie, he says "I'm late! I'm late! For a very important date! No time to say hello, goodbye! I'm late! I'm late! I'm late!"
2. Bill Murray keeps waking up to Sonny & Cher's "I Got You Babe" on the clock radio in which 1993 comedic American film?

Answer: Groundhog Day

Murray plays Phil Connors, a TV weatherman sent to Punxsutawney, Pennsylvania to cover the Groundhog Day observance where Punxsutawney Phil (a groundhog) predicts the weather. He gets caught in a time loop where the day repeats endlessly. His attempts to destroy the clock radio in order to escape the loop were fruitless.
3. Which successful cut from British band Coldplay's album "A Rush of Blood to the Head" conceives of time in terms of opportunity?

Answer: Clocks

The song "Clocks" almost failed to be recorded on Coldplay's second album but went on to be one of three major singles from it. The lyrics include the following: "Come out upon my seas. Cursed missed opportunities. Am I a part of the cure or am I part of the disease?"
4. British author David Mitchell wrote "The Bone Clocks" in 2014; it won the 2015 World Fantasy Award. What are "the bone clocks" to which its title refers?

Answer: Ordinary humans who are mortal

The premise of "The Bone Clocks" is that there is a war on Earth between the Anchorites, who devour mortal children to remain immortal, and the Horologists, who are capable of endless reincarnation. The title is a slur used by immortals to describe mortals who are doomed to death because of aging. Stephen King said it was one of the best novels of 2014.
5. Which symphony is called "The Clock" because of the bassoon and strings part which "ticks" rhythmically throughout the second movement?

Answer: Haydn's Symphony No. 101

Joseph Haydn wrote twelve "London Symphonies" between 1791 and 1795 on two visits to the British capital. The Symphony No. 101 in D major (Hoboken 1/101) is the ninth of the dozen. It was immensely popular with the British public. The composer had given his patron Prince Esterházy a musical clock in 1793 and this symphony was a reference to that gift.
6. Which long-running British television game show features a 30- second clock, a teapot replica of which is first prize?

Answer: Countdown

Originally a French TV game show ("Des chiffres et des lettres") which premiered in 1965, "Countdown" has entertained British audiences since 1982. It is produced by ITV and shown on Channel 4. Instead of cash prizes, winning contestants take home a ceramic teapot made in the shape of the game clock. A standing joke is that the show is part of "teatime telly."
7. In which Charles Dickens novel does Miss Havisham freeze all the clocks in her house at twenty minutes to nine, the hour at which she received a letter from her fiancé calling off the wedding on her wedding day?

Answer: Great Expectations

Miss Havisham was jilted by Mister Compeyson. She was embittered by the experience, wore her wedding dress every day for the rest of her life and sought vengeance on all men as a result of her experience. In Chapter 8, Pip says: "It was when I stood before her, avoiding her eyes, that I took note of the surrounding objects in detail, and saw that her watch had stopped at twenty minutes to nine, and that a clock in the room had stopped at twenty minutes to nine."
8. Not so much a movie as an "art installation," what does Christian Marclay's "The Clock" show?

Answer: a montage about the time of day made from film and video clips

"The Clock" runs for 24 hours and is looped so as to run continuously. Each frame shows a clock or watch or some other indication of the time of day, which is synchronized with the actual time at the point of exhibition. It could be described as a video collage. Produced in 2010, it took six people in addition to the artist to collect and edit the materials.

The Guardian's Peter Bradshaw called it "a masterpiece of our time" (7 April 2011); it is unknown whether the pun was intended.
9. Comedian Harold Lloyd made a silent film in 1923 called "Safety Last." In the movie, where does he end up?

Answer: hanging from the hands of a skyscraper's clock

A country boy trying to make his way in the big city, Lloyd gets a job working for DeVore's Department Store. As a way of getting more attention for the store, his friend agrees to scale the outside of the 12-storey Bolton building in which DeVore's in located. They switch places and Lloyd ends up hanging from the hands of a giant clock at the top of the structure. The image became iconic.
10. American humourist James Thurber wrote a fantasy novel (1950) in cadenced blank verse about a handsome prince rescuing a beautiful princess from an evil duke. What was the name of the book?

Answer: The Thirteen Clocks

Thurber's story is of the vile duke who imprisons the kidnapped princess and declares that she may not wed (another) unless all thirteen of the clocks in Coffin Castle, which are frozen at ten to five, strike the hour of five o'clock. Prince Zorn goes into disguise to rescue Princess Sardinia and defeats the duke, causing all the clocks to strike at once. Thurber was blind by the time he wrote this novel so he could not illustrate it himself.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series That Never Really Were:

This is an odd collection of quizzes about stuff (people, places or things) which are fictional and drawn from an exceptionally wide variety of sources.

  1. Aircraft that Never Really Were -- Part 1 Average
  2. Aircraft that Never Really Were -- Part 2 Average
  3. Automobiles that Never Really Were, 1st Gear Average
  4. Automobiles that Never Really Were, 2nd Gear Easier
  5. Bears That Never Really Were Average
  6. Birds That Never Really Were, 1st Flight Easier
  7. Birds That Never Really Were, 2nd Flight Average
  8. Birds That Never Really Were, 3rd Flight Easier
  9. Birds That Never Really Were, 4th Flight Average
  10. Birds That Never Really Were, 5th Flight Easier
  11. Butlers That Never Really Were, 1st Course Average
  12. Butlers That Never Really Were, 2nd Course Average

5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us