Quiz about Albania
Quiz about Albania

Albania Trivia Quiz


Though much in the news in recent years, this small Balkan country is not well known. There are plenty of multiple choice questions. Test your knowledge and have fun.

A multiple-choice quiz by bloomsby. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Albania

Author
bloomsby
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
41,804
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1945
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 185 (7/10), Guest 24 (5/10), Guest 171 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following countries (or territories) does Albania *not* border on? Hint

Croatia
Macedonia
Montenegro
Greece

2. On which sea is most of Albania's coastline? Hint

Black Sea
Aegean
Sea of Azov
Adriatic

3. There is disagreement about the population of Albania. Which of these ranges is generally accepted? Hint

4.9-5,2 million
0.7-0.9 million
2.8-3.2 million
1.4-1.6 million

4. What is the approximate area of Albania in square miles? Hint

5,250
11,100
15,850
26,750

5. What is the capital of Albania?

Answer: (One Word)
6. What is the main port of Albania? Hint

Elbasan
Durres
Vlore
Shkoder

7. For nearly four centuries Albania was part of an Empire. Which? Hint

The Austro-Hungarian Empire
The Ottoman Empire
The Russian Empire
The Bulgarian Empire

8. When did Albania gain its independence? Hint

1912
1901
1878
1918

9. In 1939 Albania was invaded by another country in the region. Which one?

Answer: (One Word)
10. The heraldic creature of Albania is the double-headed eagle. Which of these reasons is generally cited? Hint

As the Byzantine flag it came to symbolize resistance to Ottoman rule
Loyalty to the Habsburg dynasty
Albanian affection for the Romanov dynasty
As a practical joke


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following countries (or territories) does Albania *not* border on?

Answer: Croatia

Albania borders on Montenegro, Macedonia (Former Yugoslav Republic of), Kosovo and on Greece.
2. On which sea is most of Albania's coastline?

Answer: Adriatic

The main port is Dürres, sometimes also known by its Italian name, Durazzo.
3. There is disagreement about the population of Albania. Which of these ranges is generally accepted?

Answer: 2.8-3.2 million

There also many Albanians in Kosovo and there is an Albanian community in the Former Yugoslav Republic of Macedonia.
4. What is the approximate area of Albania in square miles?

Answer: 11,100

The country is small and mountainous, with few natural resources.
5. What is the capital of Albania?

Answer: Tirane

Tirana is the Italian version of the name. Before independence, it was a no more than a village. A few other places were bigger, such as Elbasan, but were less central.
6. What is the main port of Albania?

Answer: Durres

Durres is sometimes called by its Italian name, Durazzo. For a time, Durres was part of the Venetian Empire.
7. For nearly four centuries Albania was part of an Empire. Which?

Answer: The Ottoman Empire

Under Skanderbeg, the Albanians managed to resist the Ottoman Turks till 1468 - much longer than other areas in the Balkans.
8. When did Albania gain its independence?

Answer: 1912

The independence of Albania was not widely recognized by other countries till the following year, 1913. Moreover, many Albanians lived - and still live - in adjacent countries and territories Macedonia and Kosovo.
9. In 1939 Albania was invaded by another country in the region. Which one?

Answer: Italy

Mussolini used Albania as the launch-pad for his attack on Greece in WWII.
10. The heraldic creature of Albania is the double-headed eagle. Which of these reasons is generally cited?

Answer: As the Byzantine flag it came to symbolize resistance to Ottoman rule

The double-headed eagle (on a purple ground) was also the flag of the Albanian national hero, Skanderbeg. He almost certainly used it because it was the flag of Byzantium.
Source: Author bloomsby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 185: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 24: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 171: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 109: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 82: 8/10
Jan 21 2023 : Guest 67: 4/10
Jan 21 2023 : Guest 159: 7/10
Jan 19 2023 : Guest 31: 4/10
Jan 19 2023 : Guest 185: 0/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us