FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Americas National Scenic Trails
Quiz about Americas National Scenic Trails

America's National Scenic Trails Quiz


National Scenic Trails are authorized by Congress and were created to connect and showcase environmental, cultural and historic sites by linear paths for non-motorized travel. How much do you know about them?

A multiple-choice quiz by sharkbytes. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. USA - Parks

Author
sharkbytes
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
86,031
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
1275
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 15
1. When were the National Scenic Trails established? Hint


Question 2 of 15
2. Which two NSTs are each entirely within one state? Hint


Question 3 of 15
3. Which President signed the National Trails System Act, creating the National Scenic Trails? Hint


Question 4 of 15
4. Which trail follows a mountain range ridge from Maine to Georgia? Hint


Question 5 of 15
5. Which trail follows the ridge of the Sierra Nevadas and Cascade Mountains from Mexico to Canada? Hint


Question 6 of 15
6. Which trail follows the ridge of the Rocky Mountains from Mexico to Canada? Hint


Question 7 of 15
7. Which NST follows the southernmost extent of the last period of glaciation?

Answer: (Two Words)
Question 8 of 15
8. Which is the longest NST, and when completed, will be the longest hiking trail in the United States? Hint


Question 9 of 15
9. Which trail follows an historic road in Mississippi and Tennessee? Hint


Question 10 of 15
10. Which trail connects historic towns from Washington, DC to the Allegheny Highlands? Hint


Question 11 of 15
11. Which trail crosses the Mackinac Bridge? Hint


Question 12 of 15
12. What do you call a person who hikes the entire length of a long distance trail in one hiking season? Hint


Question 13 of 15
13. Which is the only NST with no hiker on record who has hiked the entire trail in one hiking season? Hint


Question 14 of 15
14. On which trail can you visit the Big Cypress National Preserve? Hint


Question 15 of 15
15. Who does the majority of the work on National Scenic Trails? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 25 2024 : mazza47: 10/15
Dec 30 2023 : Guest 149: 10/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When were the National Scenic Trails established?

Answer: 1968

Under the National Trails System Act of 1968. The list of Scenic, Historic, and Recreation Trails continues to grow.
2. Which two NSTs are each entirely within one state?

Answer: Florida and Ice Age

Florida and Ice Age Trails. Although each of these trails is within only one state they are considered significant enough to be of national significance. The Ice Age Trail is in Wisconsin. If you need to be told which state the Florida Trail is in, this quiz is too hard for you!
3. Which President signed the National Trails System Act, creating the National Scenic Trails?

Answer: Lyndon B. Johnson

The act was signed in 1968 by LBJ. The Appalachian and Pacific Crest Trails already existed and were immediately designated as NST's. All the rest have been authorized since that time.
4. Which trail follows a mountain range ridge from Maine to Georgia?

Answer: Appalachian Trail

The most popular, the Appalachian Trail is 2400 miles long, and also has the most thru-hikers.
5. Which trail follows the ridge of the Sierra Nevadas and Cascade Mountains from Mexico to Canada?

Answer: Pacific Crest Trail

The Pacific Crest Trail is the westernmost NST.
6. Which trail follows the ridge of the Rocky Mountains from Mexico to Canada?

Answer: Continental Divide Trail

The Continental Divide is located in the Rocky Mountains, and the Continental Divide Trail follows that ridge.
7. Which NST follows the southernmost extent of the last period of glaciation?

Answer: Ice Age

The Ice Age Trail is completely within the state of Wisconsin, and is a delight for amateur or knowledgeable geologists.
8. Which is the longest NST, and when completed, will be the longest hiking trail in the United States?

Answer: North Country Trail

The North Country Trail will be over 4600 miles long. It connects an outstanding collection of wild areas you might not suspect exist in the Northeastern U.S. It will extend from Crown Point, New York to Lake Sakakwea, North Dakota. Over 2500 miles are hikable at the present time.

The American Discovery Trail goes coast-to-coast but is not just a hiking trail, and is not a National Scenic Trail.
9. Which trail follows an historic road in Mississippi and Tennessee?

Answer: Natchez Trace Trail

The Natchez Trace Trail. This should have been easy since it also parallels the Natchez Trace Parkway, and "trace" also means road. North Country and Florida could easily be eliminated.
10. Which trail connects historic towns from Washington, DC to the Allegheny Highlands?

Answer: Potomac Heritage Trail

The Potomac Heritage trail is mostly a dream corridor at this point, but someday will allow a hiker to walk through Maryland, Virginia and Pennsylvania.
11. Which trail crosses the Mackinac Bridge?

Answer: North Country Trail

The five-mile long Mackinac Bridge connects Michigan's upper and lower peninsulas. It is part of the North Country Trail, but can only be walked one day a year, as part of the Labor Day Walk.
12. What do you call a person who hikes the entire length of a long distance trail in one hiking season?

Answer: thru-hiker

A thru-hiker is the answer, although for some of the really long trails being crazy helps! A backpacker is a long-distance hiker, but might hike only a few days or many.
13. Which is the only NST with no hiker on record who has hiked the entire trail in one hiking season?

Answer: Potomac Heritage Trail

It's the 700 mile Potomac Heritage! One totally crazy person, Ed Talone, has hiked the entire North Country Trail between April and November on one year.
14. On which trail can you visit the Big Cypress National Preserve?

Answer: Florida Trail

The Big Cypress National Preserve is in Florida and is found at the northern end of the Florida Trail. If you knew that cypress are a southern tree that should have helped.
15. Who does the majority of the work on National Scenic Trails?

Answer: volunteers

The answer is volunteers! Although the trails are overseen by the National Park Service each trail has a non-profit advocacy organization and a network of thousands of volunteers who build and maintain the trails. TAKE A HIKE!
Source: Author sharkbytes

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us