Quiz about Do You Know Hong Kong
Quiz about Do You Know Hong Kong

Do You Know Hong Kong? Trivia Quiz


Hong Kong is one of Asia's magical cities. A center of commerce and a gateway to south-east Asia. Here is an opportunity to learn a little more about this cosmopolitan region. ENJOY!

A multiple-choice quiz by coachpauly. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. China
  8. »
  9. Hong Kong

Author
coachpauly
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
340,705
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
412
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 124 (8/10), Guest 115 (9/10), jeenamy (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the Chinese language, what does Hong Kong literally mean? Hint

Trade Port
Happy Island
Fragrant Harbor
Fishing Village

2. What language is the dominant spoken tongue in Hong Kong? Hint

Cantonese
English
Mandarin
Putonghua

3. According to the 2010 Census, approximately what is the population of Hong Kong? Hint

7 Million
13 Million
10 Million
16 Million

4. Every year in late March, an international sporting festival is held in Hong Kong that involves athletes and visitors from all over the world. What is sport? Hint

Dragon-Boat Racing
Rugby Sevens
Wushu
Snooker

5. Education is taken very seriously in Hong Kong at all grade levels. In higher education, based upon the 2011 rankings of "Career and Education Network QS," how many of Asia's top five universities were located in Hong Kong?

Hint

2
3
4
5

6. The Beijing Olympics in China were a truly amazing festival of sport. During these 2008 Summer Olympics, Hong Kong was chosen as the venue for which of the following Olympic events? Hint

Triathlon
Archery
Sailing
Equestrian Events

7. Hong Kong competes at the winter and summer Olympics as an independent body. Which of the following sports earned the first gold medal Hong Kong had ever won at the Summer Olympics? Hint

Table Tennis
Gymnastics
Badminton
Windsurfing

8. For 99 years Hong Kong enjoyed the protection and governance of which European nation that has had a profound influence on the culture of Hong Kong? Hint

Spain
Portugal
Great Britain
France

9. What body of water does Hong Kong lie on? Hint

South China Sea
Indian Ocean
Atlantic Ocean
Aral Sea

10. What two religions comprise the largest religious affiliation in Hong Kong with estimates of 1.5-2 million practitioners? Hint

Catholicism and Protestantism
Buddhism and Taoism
Sikhism and Hinduism
Islam and Falun Gong


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Chinese language, what does Hong Kong literally mean?

Answer: Fragrant Harbor

Heng gng in the Cantonese language is translated as "fragrant harbour". Hong Kong's deep-water harbor continues to be one of the busiest in the world with almost 250,000 ships visiting the harbor each year.
2. What language is the dominant spoken tongue in Hong Kong?

Answer: Cantonese

Cantonese is a tonal language first developed in the Canton region of Southern China. It is one of the most difficult languages in the world to learn and continues to be used as the primary mode of instruction in most Hong Kong schools.
3. According to the 2010 Census, approximately what is the population of Hong Kong?

Answer: 7 Million

Hong Kong's population is a little over seven million with a low birth-rate of 11.7 per 1,000 people (2010 estimates). Amost 50,000 immigrants from China successfully make application every year to live in Hong Kong. Hong Kong also retains an expected life expectancy of almost 80 years, one of the highest in the world.
4. Every year in late March, an international sporting festival is held in Hong Kong that involves athletes and visitors from all over the world. What is sport?

Answer: Rugby Sevens

Founded in 1976 and hosted by the Hong Kong Rugby Football Union, this sports extravaganza is viewed as the world's premier international rugby sevens event. Over 20 international teams contest for the "cup," "plate," "bowl," or "shield" trophies. In 2011, the overall winning team was from New Zealand.
5. Education is taken very seriously in Hong Kong at all grade levels. In higher education, based upon the 2011 rankings of "Career and Education Network QS," how many of Asia's top five universities were located in Hong Kong?

Answer: 3

In 2011, here were a total of nine public universities and a number of other private institutions of higher learning. Hong Kong University of Science and Technology was ranked #1 in Asia, University of Hong Kong was #2, and Chinese University was #5 in the 2011 Asian rankings.
6. The Beijing Olympics in China were a truly amazing festival of sport. During these 2008 Summer Olympics, Hong Kong was chosen as the venue for which of the following Olympic events?

Answer: Equestrian Events

The 2008 Olympic Equestrian Events were held at the Hong Kong Sports Institute and the adjacent Penfold Park, Beas River Country Club, and the Hong Kong Golf Club. Hong Kong was chosen for its world-class equestrian facilities and its quarantine protocol relationship with many other countries.
7. Hong Kong competes at the winter and summer Olympics as an independent body. Which of the following sports earned the first gold medal Hong Kong had ever won at the Summer Olympics?

Answer: Windsurfing

Lee Lai Shan earned Hong Kong's first ever Olympic gold medal in the 1996 Atlanta Games in the women's sailboard event. Ko Lai Chak and Li Ching earned a silver medal in 2004 in the men's table-tennis doubles event.
8. For 99 years Hong Kong enjoyed the protection and governance of which European nation that has had a profound influence on the culture of Hong Kong?

Answer: Great Britain

In 1898, the Chinese and British governments signed a 99-year lease agreement for the 200+ islands that comprise Hong Kong. This agreement was called the Second Convention of Peking. In 1984, Prime Minister Margaret Thatcher and President Zhao Ziyang signed the "Sino-British Joint Declaration" formally agreeing to turn over Hong Kong back to China.

In turn, China promised to allow citizens of Hong Kong to practice capitalism and political freedoms not allowed in mainland China. On July 1st, 1997 Hong Kong officially was signed back over to the People's Republic of China.
9. What body of water does Hong Kong lie on?

Answer: South China Sea

Hong Kong is bordered on the east, west, and to the south by the South China Sea. To the north, Hong Kong is joined to mainland China by the New Territories. Hong Kong claims the waters out to a distance of 3 nautical miles from land on all sides.
10. What two religions comprise the largest religious affiliation in Hong Kong with estimates of 1.5-2 million practitioners?

Answer: Buddhism and Taoism

Interestingly, the vast majority of Hong Kong residents do not practice any organized religion. According to a 2010 U.S. Department of State census, less than 50% of the population professes any form of religious persuasion. However, Buddhism beliefs and rituals continue to be the most popular practices.
Source: Author coachpauly

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 22 2023 : Guest 124: 8/10
Mar 22 2023 : Guest 115: 9/10
Mar 18 2023 : jeenamy: 8/10
Mar 16 2023 : Guest 202: 6/10
Mar 13 2023 : Guest 62: 4/10
Mar 02 2023 : Guest 172: 8/10
Mar 02 2023 : Guest 130: 3/10
Mar 01 2023 : Guest 193: 9/10
Feb 24 2023 : Guest 172: 7/10

Score Distribution

quiz
3/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us