Quiz about Hong Kong II
Quiz about Hong Kong II

Hong Kong II Trivia Quiz


Perhaps the most exciting city in the World. This quiz is for those who know it really well, its history, geography, politics, culture, shops and landmarks.

A multiple-choice quiz by dericpw. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. China
  8. »
  9. Hong Kong

Author
dericpw
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
198,659
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
481
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A fairly easy one to start with but be careful. In which district is Central Plaza?

Answer: (Near Admiralty)
2. Hash House Harriers are groups who run following a pre-laid trail of chalk or flour. There are Hashes all over the World but the pastime is particularly popular in SE Asia where it originated in the 1930's. How many Hashes are there in Hong Kong? Hint

12
1
6
0

3. Who is the famous tailor in Burlington Arcade who is reputed to have made clothes for celebrities such as Pavarotti, Margaret Thatcher, George Bush, Prince Charles and Michael Jackson?

Answer: (First name)
4. How many administrative districts are there in Hong Kong? Hint

1
18
14
4

5. On which floor in Times Square is Fortress World?

Answer: (Number between 1 and 10)
6. There are hundreds of Taoist temples in Hong Kong, some of which are dedicated to a sea deity. Who is this goddess of sailors? Hint

Choy San
Guan Yin
Lao Tzu
Tin Hau

7. Which famous romantic novel and film starring William Holden and Jennifer Jones was set in 1950's Hong Kong? Hint

Love Is A Many Splendored Thing
Ferry To Hong Kong
The World Of Suzie Wong
The Bridges At Toko Ri

8. The Special Administrative Region (SAR) of Hong Kong consists of Hong Kong Island, The New Territories, Kowloon and a number of outlying islands. Approximately how many islands make up Hong Kong SAR? Hint

335
235
135
35

9. Although Hong Kong is not a full democracy there are multiple political parties and a limited amount of voting of candidates. Which was the most powerful political party in 2004? Hint

Democratic Party
Democratic Alliance
Liberal Party
Frontier Party

10. Who was the first British Governor of Hong Kong? Hint

Sir George William Des Voeux
Sir Arthur Edward Kennedy
Sir Henry Pottinger
Sir John Pope Hennessy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A fairly easy one to start with but be careful. In which district is Central Plaza?

Answer: Wanchai

Central Plaza (which is not in Central) was completed in 1992 and is 78 stories (379m) high. It is the second tallest building in Hong Kong (2005) and was the tallest until IFC2 was completed in 2003. It used to be the tallest building in Asia until the Petronas Towers in Kuala Lumpur were built.

There is a neon light clock on the top that indicates the time by changing colour every 15 minutes.
2. Hash House Harriers are groups who run following a pre-laid trail of chalk or flour. There are Hashes all over the World but the pastime is particularly popular in SE Asia where it originated in the 1930's. How many Hashes are there in Hong Kong?

Answer: 12

They are: T8 Hash (only runs during a strength 8 or above typhoon, reputedly 'the most dangerous Hash in the World'), Ladies Hash (women only), Kowloon Hash (men only), Wanchai Hash (largest in Hong Kong with many Filipina domestic assistants as members), Sek Kong Hash (originally British military), Hong Kong Hash (men only and 35 years old in 2005), Free China Hash, Little Sai Wan Hash (infamous for there very long runs), Royal South Side Hash (men only), Hash House Horrors (children's Hash), Hong Kong Blood Run (more of a bar crawl) and Northern New Territories.

There is also a Santa Hash but this only meets once a year for a Christmas charity run.
3. Who is the famous tailor in Burlington Arcade who is reputed to have made clothes for celebrities such as Pavarotti, Margaret Thatcher, George Bush, Prince Charles and Michael Jackson?

Answer: Sam

Sam's Tailor has been around since the '70s and is practically an institution in Hong Kong. Hanging on the walls are photographs of all their famous customers taken in the shop along side Sam, the owner. Sam's send suits, shirts, dresses and military uniforms all over the World. Presumably the Pavarotti contract was a lucrative one.
4. How many administrative districts are there in Hong Kong?

Answer: 18

They are: Central and Western, Eastern, Islands, Kowloon City, Kwai Tsing, Kwun Tong, North, Sai Kung, Sham Shui Po, Sha Tin, Southern, Tai Po, Tsuen Wan, Tuen Mun, Wan Chai, Wong Tai Sin, Yau Tsim Mong and Yuen Long.
5. On which floor in Times Square is Fortress World?

Answer: eight

Fortress are a chain of electrical goods shops which can be found almost anywhere in Hong Kong. They stock all the most recent electronic gadgets at reasonable prices. Fortress World also stock household appliances. The 8th floor of Times Square in Causeway Bay specialises in electrical goods.
6. There are hundreds of Taoist temples in Hong Kong, some of which are dedicated to a sea deity. Who is this goddess of sailors?

Answer: Tin Hau

The Tin Hau festival is celebrated on the 23rd day of the 3rd moon (Apr/May) in honour of Mo Niang. She was re-named Tin Hau, 'Queen of Heaven', and is the 'Mother' of boat people and sailors. Tin Hau was born in Fukien in 1093 and according to legend she dreamt her father and brothers were drowning on a fishing trip and flew over the sea on clouds to rescue them. There are numerous temples dedicated to her and on her birthday sailors and those who live on boats sail to Da Miao to pray for safety in the coming year.
Lao Tzu is one of the most famous Taoist deities. He was a contemporary of Confucius who developed a system of Taoist philosophy.
Guan Yin is the most popular of all Chinese deities and has been depicted as a man and a woman but the female is more popular. She is a saviour from misfortune and upholds justice. She can also bless infertile women with children.
Choy San is the God of Wealth. Traditionally the poor worshipped Choy San and today many businesses in China have an altar to him. At lunar new year (Feb/Mar) Choy San descends from heaven and it is traditional to eat dumplings as they resemble the old Chinese ingots of silver or gold.
7. Which famous romantic novel and film starring William Holden and Jennifer Jones was set in 1950's Hong Kong?

Answer: Love Is A Many Splendored Thing

"Love Is A Many Splendored Thing" (1955) was based on a novel about an American war correspondent who fell in love with a Hong Kong Chinese doctor in the run up to the Korean War.
"The World Of Suzie Wong" (1960) starred William Holden & Nancy Kwan and was based on a Richard Mason novel about a British artist who fell in love with a Wanchai prostitute.
"The Bridges At Toko Ri" (1955) starred William Holden and Grace Kelly and was based on a James Michener novel about a US mission to bomb bridges during the Korean war.
"Ferry To Hong Kong" (1959) starred Kurt Jurgens, Orson Welles and Sylvia Syms and was based on a screen play by Lewis Gilbert and Vernon Harris about a drunken Viennese refugee and the captain of the Hong Kong - Macao ferry fighting local pirates.
8. The Special Administrative Region (SAR) of Hong Kong consists of Hong Kong Island, The New Territories, Kowloon and a number of outlying islands. Approximately how many islands make up Hong Kong SAR?

Answer: 235

There are approximately 235 islands within Hong Kong, the largest being Lantau. Hong Kong Island is the most heavily populated and the most well known.
9. Although Hong Kong is not a full democracy there are multiple political parties and a limited amount of voting of candidates. Which was the most powerful political party in 2004?

Answer: Democratic Alliance

In 2004 there were four political parties in Hong Kong:
Democratic Alliance for Betterment of Hong Kong (2073 members), Democratic Party (590 members), Liberal Party (300 members) and Frontier Party (120 members).
10. Who was the first British Governor of Hong Kong?

Answer: Sir Henry Pottinger

Sir Henry Pottinger was officially appointed governor in 1843. Despite cynicism from the British Government, Pottinger was instrumental in developing Hong Kong as he realised its potential.
Sir Arthur Edward Kennedy (1872), Sir John Pope Hennessy (1877), Sir George William Des Voeux (1887). Most governors have roads named after them and Pottinger Street, Kennedy Road, Hennessy Road and Des Voeux Road are prominent thoroughfares on Hong Kong Island.
Source: Author dericpw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us