Quiz about Offbeat Hong Kong Tour by MTR
Quiz about Offbeat Hong Kong Tour by MTR

Off-beat Hong Kong Tour by MTR Quiz


This quiz is a trip through Hong Kong, with tourist destinations but introducing local knowledge. Find your way around the MTR (mass transit railway) to get to the following destinations.

A multiple-choice quiz by zenaccident. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. China
  8. »
  9. Hong Kong

Author
zenaccident
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
299,845
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
299
Last 3 plays: Guest 124 (8/10), Guest 115 (9/10), Guest 14 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Your plane arrives at the ultra-efficient Hong Kong International Airport. You're going to check into the famous Peninsula Hotel in Tsim Sha Tsui (or, depending on your budget, the YMCA next to it), so you take the MTR from Airport to which station? Hint

Kowloon
Central
Tsim Sha Tsui
Hong Kong

2. You decide to visit Disneyland Hong Kong, so you start by taking a train on the Tung Chung line. At which station do you change to the Disneyland Resort line, with its Disney themed trains complete with Mickey Mouse windows? Hint

Olympic
Tung Chung
Choi Hung (Rainbow)
Sunny Bay

3. Hong Kong is a crazy mix of western and Chinese cultures. You hear about a famous temple surrounded by dense high rises. It is mainly dedicated to a taoist deity of healing. What is the name of this deity and the MTR station you need to reach? Hint

Tai Koo (The ancients)
Ngau Tau Kok (Horn on ox head)
Wong Tai Sin (The immortal Wong)
Tin Hau (Queen of the heavens)

4. How about some modern culture. Which station would you get off to reach the Hong Kong Arts Centre? (If you prefer lower culture, this area also has night clubs and seedier establishments.) Hint

Wan Chai
Diamond Hill
Tsim Sha Tsui
Central

5. A more upmarket night life in Hong Kong can be found in this area, where you can also shop for some Gucci trinkets at the Landmark, or visit the Stock Exchange. Hint

Central
Diamond Hill
Prince Edward
North Point

6. Gucci is for glamorous Hong Kong shopping; Flower Market and Bird Market in Kowloon make for a crowded, colourful and exhilarating local shopping experience. The MTR station you get off to reach these markets is named after the nearby major thoroughfare. Hint

Prince Edward
Cheung Sha Wan
Mong Kok
Jordan

7. Even the country side in Hong Kong is rapidly being built up. The Sha Tin ("Sand Fields") racecourse is in a booming new town in the New Territories, where the MTR does not reach. You need to change to the overland train on the East Rail line. At which MTR station do you change over? Hint

Mei Foo
Kowloon Tong
Mong Kok East
East Tsim Sha Tsui

8. The other racecourse in gambling-obsessed Hong Kong is in Happy Valley, where there is no MTR service. At which station can punters get off the train to catch a forwarding tram or minibus? Their wives, possibly, would rather stick around in this area and shop at the large Japanese store Sogo. Hint

Admiralty
Causeway Bay
North Point
Central

9. The South Island line has undergone numerous proposals and delays. Which destinations in the Southern district of Hong Kong Island would be reached by the South Island line? Hint

Deep Water Bay and Repulse Bay beaches
Shek O beach
Stanley market and beach
Ocean Park and Aberdeen

10. At the end of a great time visiting Hong Kong (or, if you're local, the start of an overseas trip), you get back on the Airport Express line with your luggage full of shopping. They're so heavy! Where can you check them in early, instead of hauling them all the way to the Airport? Hint

Kowloon station
Both Kowloon and Hong Kong stations
Hong Kong station
MTR does not offer check-in


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Your plane arrives at the ultra-efficient Hong Kong International Airport. You're going to check into the famous Peninsula Hotel in Tsim Sha Tsui (or, depending on your budget, the YMCA next to it), so you take the MTR from Airport to which station?

Answer: Kowloon

The Airport Express stations of Kowloon and Hong Kong are connected to shuttle services to take you straight to major hotels. Tsim Sha Tsui is the prime tourist area on the Kowloon side of the harbour, so it's Kowloon station you want. Tsim Sha Tsui station is not on the Airport Express line.
2. You decide to visit Disneyland Hong Kong, so you start by taking a train on the Tung Chung line. At which station do you change to the Disneyland Resort line, with its Disney themed trains complete with Mickey Mouse windows?

Answer: Sunny Bay

The themed trains also feature handle straps in the shape of Mickey Mouse's head, and statues of Disney characters. Oh-so-cute or over the top? You decide.
3. Hong Kong is a crazy mix of western and Chinese cultures. You hear about a famous temple surrounded by dense high rises. It is mainly dedicated to a taoist deity of healing. What is the name of this deity and the MTR station you need to reach?

Answer: Wong Tai Sin (The immortal Wong)

Hong Kong is busy and over-developed, but it's not difficult to slip back in time by visiting the many temples dotted all over the city, and listen to chants of devotion and the plaintive rattling of divination instruments.

Tin Hau is also a deity, but is the goddess of the sea who protects fishermen and sailors.
4. How about some modern culture. Which station would you get off to reach the Hong Kong Arts Centre? (If you prefer lower culture, this area also has night clubs and seedier establishments.)

Answer: Wan Chai

Wan Chai station is also where you would get off for the Convention and Exhibition Centre, Academy for Performing Arts, and, yes, if you want to paint the town very red at night.
5. A more upmarket night life in Hong Kong can be found in this area, where you can also shop for some Gucci trinkets at the Landmark, or visit the Stock Exchange.

Answer: Central

Central was historically known as Victoria, the seat of the British colonial government and the earliest western settlement in 1841. It is the central business district of Hong Kong, and one of the most cosmopolitan areas in this city of mainly Chinese population - in other words, a "gwailo" (foreigner) enclave.
6. Gucci is for glamorous Hong Kong shopping; Flower Market and Bird Market in Kowloon make for a crowded, colourful and exhilarating local shopping experience. The MTR station you get off to reach these markets is named after the nearby major thoroughfare.

Answer: Prince Edward

There must be over a hundred florists packed into these few blocks. The explosion of colours and scents is worth the visit. There's no time to stop and smell the roses, however, because the human traffic is incredible ... As for the Bird Market - Westerners may find the crowded habitats rather uncomfortable to watch, but it merely reflects the density of human population in this city, such as the traffic congestion in nearby Prince Edward Road.
7. Even the country side in Hong Kong is rapidly being built up. The Sha Tin ("Sand Fields") racecourse is in a booming new town in the New Territories, where the MTR does not reach. You need to change to the overland train on the East Rail line. At which MTR station do you change over?

Answer: Kowloon Tong

Kowloon Tong is a busy interchange, because the East Rail goes straight to Lo Wu on the Chinese border, the primary entry point to the mainland. Tourists can keep things simple and fly into China, but you get a much more genuine feel of the lives of the locals if you join them on the overland train.

Mei Foo is an interchange for the West Rail line; Mong Kok East and East Tsim Sha Tsui are stations on the East Rail line, but are not MTR stations, and so there is no easy change over available.
8. The other racecourse in gambling-obsessed Hong Kong is in Happy Valley, where there is no MTR service. At which station can punters get off the train to catch a forwarding tram or minibus? Their wives, possibly, would rather stick around in this area and shop at the large Japanese store Sogo.

Answer: Causeway Bay

Causeway Bay is a congested hub of transport, restaurants and shops from high end Japanese fashion to bargain basements and dingy flea markets. Happy Valley is a high end area where celebrities hang around. Personally, bargains hold much more fascination for me, and I have never set foot in Happy Valley.
9. The South Island line has undergone numerous proposals and delays. Which destinations in the Southern district of Hong Kong Island would be reached by the South Island line?

Answer: Ocean Park and Aberdeen

The more densely populated Aberdeen would be well served by a railway line. The other option for residents is take buses and minibuses through the Aberdeen tunnel to the north of the island, or via the long route round the west of the island.
10. At the end of a great time visiting Hong Kong (or, if you're local, the start of an overseas trip), you get back on the Airport Express line with your luggage full of shopping. They're so heavy! Where can you check them in early, instead of hauling them all the way to the Airport?

Answer: Both Kowloon and Hong Kong stations

Hong Kong International Airport is a great airport, it has come first in Skytrax's World Airport Award a number of times, and one of the reasons for this, I would guess, is the convenience and efficiency of the Airport Express.

Thank you for playing the quiz!
Source: Author zenaccident

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Mar 22 2023 : Guest 124: 8/10
Mar 22 2023 : Guest 115: 9/10
Mar 22 2023 : Guest 14: 0/10
Mar 17 2023 : Guest 14: 5/10
Feb 15 2023 : Guest 221: 8/10
Feb 02 2023 : ggbjhijgghj: 9/10

Score Distribution

quiz
3/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us