FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Exploring California
Quiz about Exploring California

Exploring California Trivia Quiz


This is another in a series about the fifty U.S. states. Let's have a look around California. Grab your hiking boots and water bottle. Or, you could just use your computer mouse or trackpad.

A multiple-choice quiz by CmdrK. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. California

Author
CmdrK
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,671
Updated
Jun 11 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
905
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 216 (9/10), Guest 146 (8/10), Guest 47 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Saints be praised! Which California county is the largest county in the United States? Hint


Question 2 of 10
2. America's permanent national Christmas tree lives in California. It is over 300 ft/91 m tall. Which species is it? Hint


Question 3 of 10
3. California's motto is "Eureka!". What is it connected to? Hint


Question 4 of 10
4. Fallbrook, California bills itself as the ____ capital of the world. Hint


Question 5 of 10
5. California is one of America's prime agricultural zones. What is the name of the area where much of the country's produce comes from? Hint


Question 6 of 10
6. Truck drivers used to call Los Angeles "Shaky Town" because of the possibility of earthquakes there. Which geologic fault is the one most feared? Hint


Question 7 of 10
7. California has the highest and lowest points in relation to sea level of the 48 contiguous states. Which of these are they? Hint


Question 8 of 10
8. The Inyo National Forest in eastern California is home to the oldest trees in the world. Don't get all prickly, just tell me what variety they are. Hint


Question 9 of 10
9. What is called "the best view in the United States" is found in which California state park, which sounds somewhat forbidding? Hint


Question 10 of 10
10. Sounding like the name of a famous Mexican general, what is the name of the winds that can cause damage in California in the autumn? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 30 2023 : Guest 216: 9/10
Nov 29 2023 : Guest 146: 8/10
Nov 27 2023 : Guest 47: 9/10
Nov 26 2023 : Guest 172: 9/10
Nov 02 2023 : Midget40: 10/10
Nov 02 2023 : BarbaraMcI: 8/10
Oct 28 2023 : Guest 98: 10/10
Oct 21 2023 : Guest 107: 9/10
Oct 19 2023 : Guest 65: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Saints be praised! Which California county is the largest county in the United States?

Answer: San Bernardino

Although some of Alaska's boroughs and census areas are larger, San Bernardino (Saint Bernard) County comprises 20,105 sq mi/32,355 sq km in southern California. The county is larger than any of the nine smallest U.S. states and the 71 smallest countries. It was established in 1853.
2. America's permanent national Christmas tree lives in California. It is over 300 ft/91 m tall. Which species is it?

Answer: giant sequoia

Named the General Grant tree, after President U.S. Grant, the giant sequoia is the second largest tree in the world. It is in the General Grant Grove section of Kings Canyon National Park and was named the national tree in 1925.
3. California's motto is "Eureka!". What is it connected to?

Answer: gold mining

In Greek, Eureka means "I have found it!" It became the California motto in 1849 after gold was found in Sutter Creek near Coloma in 1848. The gold rush made some people wealthy but mainly just increased the population of the territory. California became a state in 1850.

Inflation due to gold speculation became so rampant that miners sent their laundry to Hawaii for cleaning and pressing; the almost 5,000 mile roundtrip cost less than having clothes laundered nearby.
4. Fallbrook, California bills itself as the ____ capital of the world.

Answer: avocado

Fallbrook is in San Diego county, California'a southernmost county. Having a mild climate, the county produces more avocados than any other county in the country. Fallbrook hosts an avocado festival each October.
5. California is one of America's prime agricultural zones. What is the name of the area where much of the country's produce comes from?

Answer: Central Valley

Agriculture is important to California's economy, topping forty billion dollars a year. The Central Valley is about 450 mi/720 km long and up to 60 mi/100 km wide, stretching through most of the state and incorporating the Sacramento and San Joaquin Valleys.

The Central Valley produces over 90 percent of America's almonds, artichokes, broccoli, dates, plums, celery, walnuts, kiwis and garlic as well as high percentages of other food crops. But because most of the crop harvesting is done by migrant workers who earn less than minimum wage, the counties comprising the Central Valley are some of the poorest in America.
6. Truck drivers used to call Los Angeles "Shaky Town" because of the possibility of earthquakes there. Which geologic fault is the one most feared?

Answer: San Andreas

Named after a small lake near San Francisco, the San Andreas fault extends over 800 mi/1288 km through California. There are three segments, with the southernmost passing close to Los Angeles. The fault is a result of shifting of the tectonic boundary between the Pacific Plate and North American Plate. Between 2,000 and 10,000 earthquake shocks with a magnitude greater than 1.0 are recorded in California each year.
7. California has the highest and lowest points in relation to sea level of the 48 contiguous states. Which of these are they?

Answer: Mount Whitney and Death Valley

Mount Whitney (14,505 ft/4,421 m) and Death Valley (-282 ft/-86 m) are within 90 mi/140 km of each other. A wilderness permit is required to climb Mount Whitney. The highest temperature in the world (134F/57C) was recorded in Death Valley on July 10, 1913.
8. The Inyo National Forest in eastern California is home to the oldest trees in the world. Don't get all prickly, just tell me what variety they are.

Answer: bristlecone pine

The Ancient Bristlecone Pine Forest is a protected area in Inyo National Forest. The Methuselah Grove includes many Great Basin bristlecone pines (Pinus longaeva) over 4,000 years old and Methuselah itself, in excess of 5,000 years old.
9. What is called "the best view in the United States" is found in which California state park, which sounds somewhat forbidding?

Answer: Mount Diablo

Mount Diablo is east of San Francisco. Although Mount Diablo is a modest 3,849 ft/1,173 m in height, it is surrounded by low, rolling hills and flat valleys. On the best viewing days one can see over 40,000 square mi/103,600 square km of land and parts of 35 of California's 58 counties. The only bigger view of the Earth's surface is said to be from Mount Kilimanjaro in Africa.
10. Sounding like the name of a famous Mexican general, what is the name of the winds that can cause damage in California in the autumn?

Answer: Santa Ana

Usually appearing in autumn and winter, the Santa Ana winds are generated east of California in the Great Basin and northern Mojave Desert. They are extremely dry (often less than 10 percent relative humidity) and blow southwest through the mountain passes and canyons of southern California to the Pacific Ocean.

They may fan wildfires and hundreds of thousands of acres have been burned because of them.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/7/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us