FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Somalia  A SemiArid Land in the Horn of Africa
Quiz about Somalia  A SemiArid Land in the Horn of Africa

Somalia - A Semi-Arid Land in the Horn of Africa Quiz


Located in the Horn of Africa, Somalia is often depicted in the media as a war-torn country that is plagued with widespread poverty. Though having less than 2% of arable lands, Somalia is noted for its glorious past and amazing geography facts.

A photo quiz by Matthew_07. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Africa
  8. »
  9. Somalia

Author
Matthew_07
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
404,517
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
986
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: matthewpokemon (8/10), wayne8351 (8/10), arscreens (10/10).
-
Question 1 of 10
1. Located in the Horn of Africa, Somalia borders three different nations. Which of the following countries is NOT one of them? Hint


Question 2 of 10
2. Which Middle Eastern nation, located at the southern end of the Arabian Peninsula, is separated from Somalia by the Gulf of Aden? Hint


Question 3 of 10
3. Somalia borders two main bodies of water. It borders the Gulf of Aden to the north and which ocean to the east? Hint


Question 4 of 10
4. Somalia experiences hot climate all year round, with occasional rainfall. Keeping this fact in mind, which major circle of latitude passes through Somalia? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following statements best describes the coastline of Somalia? Hint


Question 6 of 10
6. Geographically speaking, Somalia contains the ___ point of the African mainland. Which adjective completes the sentence? Hint


Question 7 of 10
7. Not to be confused with the opposite of zenith, which Somali administrative region houses the nation's capital, Mogadishu? Hint


Question 8 of 10
8. In 1991, a republic declared its independence from Somalia. However, this republic was not recognized by the United Nations as a sovereign state. What is the name of this self-declared country that is located in the northern region of Somalia? Hint


Question 9 of 10
9. Italian explorer Marco Polo wrongly transliterated the name of Somalia's capital, Mogadishu, which gave rise to the name of which African island nation? Hint


Question 10 of 10
10. Which Somali-born British athlete won the gold medals for both the 5000 meters and 10,000 meters events in the London 2012 and Rio 2016 Olympics? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Apr 17 2024 : matthewpokemon: 8/10
Apr 17 2024 : wayne8351: 8/10
Apr 17 2024 : arscreens: 10/10
Apr 17 2024 : MikeMaster99: 8/10
Apr 17 2024 : jazh2: 10/10
Apr 17 2024 : mulligas: 5/10
Apr 17 2024 : NewBestFriend: 8/10
Apr 17 2024 : George95: 10/10
Apr 17 2024 : workisboring: 2/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Located in the Horn of Africa, Somalia borders three different nations. Which of the following countries is NOT one of them?

Answer: Eritrea

Somalia borders Djibouti to the northwest, Ethiopia to the west, and Kenya to the southwest. The countries located in the Horn of Africa include Djibouti, Eritrea, Ethiopia, and Somalia. However, Eritrea does not share a land border with Somalia.
2. Which Middle Eastern nation, located at the southern end of the Arabian Peninsula, is separated from Somalia by the Gulf of Aden?

Answer: Yemen

The Gulf of Aden is also known as the Gulf of Berbera. The Middle Eastern country of Yemen is located to the north of Somalia. Yemen shares a maritime border with Somalia.
3. Somalia borders two main bodies of water. It borders the Gulf of Aden to the north and which ocean to the east?

Answer: Indian Ocean

The Indian Ocean is the world's third largest ocean, after the Pacific Ocean and the Atlantic Ocean. It covers an approximate surface area of 70.56 million square kilometers (27.24 square miles).
4. Somalia experiences hot climate all year round, with occasional rainfall. Keeping this fact in mind, which major circle of latitude passes through Somalia?

Answer: The Equator

The equator passes through 11 countries, which include seven African nations - the Democratic Republic of the Congo (DR Congo), Gabon, Kenya, the Republic of the Congo, São Tomé and Príncipe, Somalia, and Uganda. Specifically, the equator passes through the city of Jamame, which is located in the southern region of Somalia.
5. Which of the following statements best describes the coastline of Somalia?

Answer: It has the longest coastline among all the African mainland nations.

Somalia's coastline measures approximately 3333 kilometers (2071 miles), making it the African mainland nation with the longest coastline. Madagascar, an African island nation, has 4828 kilometers (3000 miles) of coastline. The six African island nations are Cape Verde, Comoros, Madagascar, Mauritius, São Tomé and Príncipe, and Seychelles.
6. Geographically speaking, Somalia contains the ___ point of the African mainland. Which adjective completes the sentence?

Answer: Easternmost

Located in the Bari region, Cape Hafun, also known as Ras Hafun, is the easternmost point of Somalia, and in the entire African mainland. The island of Rodrigues that belongs to the African island nation of Mauritius, on the other hand, is the easternmost point of Africa (including both African mainland and island nations).
7. Not to be confused with the opposite of zenith, which Somali administrative region houses the nation's capital, Mogadishu?

Answer: Banaadir

The opposite of zenith is nadir. Somalia is divided into 18 administrative regions. Located in the region of Banaadir, Somalia's capital, Mogadishu, is the economy and financial hub of the African nation.
8. In 1991, a republic declared its independence from Somalia. However, this republic was not recognized by the United Nations as a sovereign state. What is the name of this self-declared country that is located in the northern region of Somalia?

Answer: Somaliland

The flag of Somaliland features a black star and the Shahada, which is an Islamic creed. Hargeisa is Somaliland's capital and largest city. When its self-independence was declared in 1991, the Republic of Somaliland was considered a disputed territory as it was not recognized by other nations.
9. Italian explorer Marco Polo wrongly transliterated the name of Somalia's capital, Mogadishu, which gave rise to the name of which African island nation?

Answer: Madagascar

The name "Madageiscar" was recorded in one of Marco Polo's memoirs. Apparently, he mistakenly confused the city of Mogadishu with the island nation of Madagascar. Both Malaysia and the Maldives are located in Asia. Malawi is located in southeastern Africa.
10. Which Somali-born British athlete won the gold medals for both the 5000 meters and 10,000 meters events in the London 2012 and Rio 2016 Olympics?

Answer: Mo Farah

Mo Farah, or his birth name, Mohamed Muktar Jama Farah, was born in Mogadishu, Somalia in 1983. He moved to the UK in 1991. He first represented the UK in the 2008 Summer Olympics, held in Beijing, China, where he finished in the 17th place in the 5000 meters event.
Source: Author Matthew_07

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical Countries:

My FT goal is to write a geography quiz for each of the 195 countries in the world. I humbly present you - an epic world tour visiting all the countries in the world. Enjoy the educational and scenic tours!

  1. Belize - Hidden Jewel of Central America Easier
  2. Brunei - The Green Heart of Borneo Easier
  3. Cambodia - The Land of Khmers Easier
  4. Costa Rica - The Rich Coast Easier
  5. Dominican Republic - The Nation That Has It All Easier
  6. DR Congo aka Congo-Kinshasa Easier
  7. El Salvador - The Land of Volcanoes Easier
  8. Eritrea - Land of the Sea Very Easy
  9. Eswatini - Land of the Swazis Easier
  10. Federated States of Micronesia - The FSM Easier
  11. Gabon - Africa's Last Paradise Easier
  12. Guatemala - The Land of Eternal Spring Easier

5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us