FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about USA Alphabetically  Part H
Quiz about USA Alphabetically  Part H

USA Alphabetically - Part H Trivia Quiz


The eighth installment in my series of quizzes on American geography features places beginning with the letter H.

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. Alphabetical US Cities

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
277,694
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
5449
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Salam1Haloum1 (9/10), Guest 75 (7/10), fletch1165 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which state capital lies on the banks of the Susquehanna River? Hint


Question 2 of 10
2. Which is the largest city on the island of Hawaii? Hint


Question 3 of 10
3. Which southern city, renowned for its natural spring water, was the boyhood home of President Bill Clinton? Hint


Question 4 of 10
4. Rice University is located in which city? Hint


Question 5 of 10
5. Which state capital is nicknamed the "Insurance Capital of the World"? Hint


Question 6 of 10
6. Which city is the site of the George C. Marshall Space Flight Center and the U.S. Army Aviation and Missile Command? Hint


Question 7 of 10
7. Which city was established by gold prospectors in 1864 and has a main street called "Last Chance Gulch"? Hint


Question 8 of 10
8. The University of Southern Mississippi is located in which city? Hint


Question 9 of 10
9. Which state capital has a name meaning "sheltered bay"? Hint


Question 10 of 10
10. Which Midwest city is nicknamed the "Salt City", and in 1961, was the location of the world's longest grain elevator? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Salam1Haloum1: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 75: 7/10
Feb 15 2024 : fletch1165: 6/10
Feb 14 2024 : crossesq: 9/10
Feb 14 2024 : sam388: 10/10
Feb 14 2024 : LauraMcC: 7/10
Feb 14 2024 : japh: 5/10
Feb 12 2024 : RJOhio: 9/10
Feb 12 2024 : rooby2s: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which state capital lies on the banks of the Susquehanna River?

Answer: Harrisburg

Harrisburg is the state capital of Pennsylvania. The city is named after an English trader called John Harris who settled there in 1719.
2. Which is the largest city on the island of Hawaii?

Answer: Hilo

Hilo is situated on Hilo Bay on the east coast of Hawaii. The Merrie Monarch Festival, honoring the 19th century King David Kalakaua, takes place there each year in the week after Easter. Honoloulu and Hauula are located on the island of Oahu; Hanamaulu is on the island of Maui.
3. Which southern city, renowned for its natural spring water, was the boyhood home of President Bill Clinton?

Answer: Hot Springs

Hot Springs became permanently settled in 1807. The county seat of Garland County, Arkansas, the city's name comes from the natural springs there that flow out of the ground at a temperature of 64 degrees Celsius. Bill Clinton was born in the town of Hope, but was raised in Hot Springs from the age of four.
4. Rice University is located in which city?

Answer: Houston

Houston, Texas, was founded in 1836, and incorporated the following year, taking its name from General Sam Houston who was President of the Republic of Texas at the time. William Marsh Rice University, to state its full name, was opened in the city in 1912.
5. Which state capital is nicknamed the "Insurance Capital of the World"?

Answer: Hartford

The state capital of Connecticut, Hartford was originally called Newtown before adopting its current name in 1637. Many of the world's largest insurance companies have their headquarters in the city, which lies on the banks of the Connecticut River.
6. Which city is the site of the George C. Marshall Space Flight Center and the U.S. Army Aviation and Missile Command?

Answer: Huntsville

Huntsville is the county seat of Madison County, Alabama. The city was incorporated in 1811, under its former name of Twickenham. Its nickname is the "Rocket City" due to its close association with NASA missions.
7. Which city was established by gold prospectors in 1864 and has a main street called "Last Chance Gulch"?

Answer: Helena

Helena is the state capital of Montana. A group of gold prospectors nicknamed the "Four Georgians" founded the city alongside Last Chance Creek, originally under the name of Crabtown.
8. The University of Southern Mississippi is located in which city?

Answer: Hattiesburg

Nicknamed the "Hub City", Hattiesburg was founded in 1882 by civil engineer William Hardy, who named it after his wife Hattie. The University of Southern Mississippi was established in the city in 1910.
9. Which state capital has a name meaning "sheltered bay"?

Answer: Honolulu

The state capital of Hawaii, Honolulu was established as capital of the Hawaiian Kingdom by King Kamehameha III in 1845. The city's modern tourist industry is centralised on the Waikiki district.
10. Which Midwest city is nicknamed the "Salt City", and in 1961, was the location of the world's longest grain elevator?

Answer: Hutchinson

The county seat of Reno County, Kansas, Hutchinson was incorporated in 1872. The first salt-processing plants west of the Mississippi were built there in the late 19th century.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor zh1322 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical American Geography:

All these quizzes are about USA geography, with answers starting with the stated letters.

  1. USA Alphabetically - Part A Average
  2. USA Alphabetically - Part B Average
  3. USA Alphabetically - Part C Average
  4. USA Alphabetically - Part D Average
  5. USA Alphabetically - Part E Average
  6. USA Alphabetically - Part F Average
  7. USA Alphabetically - Part G Average
  8. USA Alphabetically - Part H Average
  9. USA Alphabetically - Part I & J Average
  10. USA Alphabetically - Part K Average
  11. USA Alphabetically - Part L Average
  12. USA Alphabetically - Part M Average

2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us