FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about USA Alphabetically  Part I  J
Quiz about USA Alphabetically  Part I  J

USA Alphabetically - Part I & J Quiz


Not enough well-known places in America beginning with either I or J to make a decent quiz on each, so I've combined them here.

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. Alphabetical US Cities

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,226
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3105
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Salam1Haloum1 (5/10), Kabdanis (9/10), crossesq (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which city, on the shoreline of Cayuga Lake, is home to Cornell University? Hint


Question 2 of 10
2. Which city in California, home to an annual professional tennis tournament, had the highest proportion of millionaires in the USA in the first decade of the 21st century? Hint


Question 3 of 10
3. Which state capital lies on the banks of the White River? Hint


Question 4 of 10
4. In terms of land area, what is the largest city in the contiguous United States? Hint


Question 5 of 10
5. Arkansas State University is located in which city? Hint


Question 6 of 10
6. Which state capital is larger in land area than the entire state of Delaware? Hint


Question 7 of 10
7. Where in Virginia was the first permanent English settlement on American soil? Hint


Question 8 of 10
8. Which state capital was originally called Lohman's Landing, and lies on the northern edge of the Ozark Plateau? Hint


Question 9 of 10
9. Which city in Tennessee is home to the annual Blue Plum Festival, and is the site of East Tennessee State University? Hint


Question 10 of 10
10. Which state capital is situated on the banks of the Pearl River, and sits on top of an extinct volcano? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 27 2024 : Salam1Haloum1: 5/10
Feb 14 2024 : Kabdanis: 9/10
Feb 14 2024 : crossesq: 6/10
Feb 14 2024 : sam388: 10/10
Feb 14 2024 : wellenbrecher: 10/10
Feb 14 2024 : 1nn1: 10/10
Jan 20 2024 : NyghtDragon07: 5/10
Jan 19 2024 : Guest 108: 9/10
Jan 13 2024 : BurgGurl: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which city, on the shoreline of Cayuga Lake, is home to Cornell University?

Answer: Ithaca

Named after the Greek island of the same name,Ithaca, situated in central New York State, was founded in 1790. Cornell University, one of the eight Ivy League institutions, was founded in the city in 1865 by Ezra Cornell and Andrew Dickson White.
2. Which city in California, home to an annual professional tennis tournament, had the highest proportion of millionaires in the USA in the first decade of the 21st century?

Answer: Indian Wells

Situated in Riverside County, in the Coachella Valley, Indian Wells has been home to an ATP Masters Series tennis event since 1987, with a WTA women's tennis event taking place concurrently since 1989.
3. Which state capital lies on the banks of the White River?

Answer: Indianapolis

The state capital of Indiana, Indianapolis was founded in 1821. The city was specifically founded for this role, and was designed by Alexander Ralston. Indianapolis has a number of nicknames, including "The Crossroads of America" and "Railroad City".
4. In terms of land area, what is the largest city in the contiguous United States?

Answer: Jacksonville, Florida

Covering an area of 874 square miles, Jacksonville is the county seat of Duval County, just south of the state border with Georgia. Lying on the banks of the Saint Johns River, the city was originally called Cowford, taking on its present name in 1822.
5. Arkansas State University is located in which city?

Answer: Jonesboro

Situated in Craighead County in northeastern Arkansas, Jonesboro was named after local Senator William Jones, and was incorporated in 1859. Arkansas State University was founded in the city in 1909 as Arkansas A&M College, taking on its current name in 1967.
6. Which state capital is larger in land area than the entire state of Delaware?

Answer: Juneau

The state capital of Alaska, Juneau was named after gold prospector Joe Juneau. Its land area of 3,255 square miles makes it the second largest municipality in the 50 states, behind Sitka, also in Alaska. Juneau is unique among the state capitals in that it is only accessible by air or sea.
7. Where in Virginia was the first permanent English settlement on American soil?

Answer: Jamestown

First settled in 1607, Jamestown is located on Jamestown Island in the James River, Virginia. Jamestown was the capital of the Virginia Colony until 1698. In the early 21st century, the town was a major tourist attraction, with many of the original pioneer buildings recreated, and various displays of 17th century artefacts.
8. Which state capital was originally called Lohman's Landing, and lies on the northern edge of the Ozark Plateau?

Answer: Jefferson City

Named after former US President Thomas Jefferson, the capital of Missouri sits on the southern bank of the Missouri River. It was named state capital in 1821, mainly due to its location in the centre of the state.
9. Which city in Tennessee is home to the annual Blue Plum Festival, and is the site of East Tennessee State University?

Answer: Johnson City

Originally called Johnson's Depot, and named after Henry Johnson, Johnson City straddles three different counties - Carter, Sullivan and Washington. The Blue Plum Festival is a free music and arts festival held each June. East Tennessee State University was established in the city in 1911, originally as a teacher training college.
10. Which state capital is situated on the banks of the Pearl River, and sits on top of an extinct volcano?

Answer: Jackson

Named after former President Andrew Jackson, the capital of Mississippi is built on top of Jackson Volcano, which has been extinct for 65 million years. Previous names for the city include Parkerville and LeFleur's Bluff.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical American Geography:

All these quizzes are about USA geography, with answers starting with the stated letters.

  1. USA Alphabetically - Part A Average
  2. USA Alphabetically - Part B Average
  3. USA Alphabetically - Part C Average
  4. USA Alphabetically - Part D Average
  5. USA Alphabetically - Part E Average
  6. USA Alphabetically - Part F Average
  7. USA Alphabetically - Part G Average
  8. USA Alphabetically - Part H Average
  9. USA Alphabetically - Part I & J Average
  10. USA Alphabetically - Part K Average
  11. USA Alphabetically - Part L Average
  12. USA Alphabetically - Part M Average

2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us