FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Uzbekistan Ozbekiston
Quiz about Uzbekistan Ozbekiston

Uzbekistan (O'zbekiston) Trivia Quiz


How much do you think you know about the Republic of Uzbekistan?

A multiple-choice quiz by blueglasskat. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Asia
  8. »
  9. Uzbekistan

Author
blueglasskat
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,795
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2573
Last 3 plays: Guest 84 (8/10), Guest 188 (0/10), Guest 213 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which is the only country which shares the 'doubly landlocked' status of Uzbekistan? Hint


Question 2 of 10
2. Describe the climate of Uzbekistan. Hint


Question 3 of 10
3. Which countries border Uzbekistan? Hint


Question 4 of 10
4. Which is the only sea to border Uzbekistan? Hint


Question 5 of 10
5. When did Uzbekistan declare independence from the Soviet Union? Hint


Question 6 of 10
6. Uzbekistan shares the Kyzyl Kum with Kazakhstan (and partly) Turkmenistan, what is it? Hint


Question 7 of 10
7. Who was declared the first President of Uzbekistan in 1991? Hint


Question 8 of 10
8. What is the total area of Uzbekistan? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the longest river in Uzbekistan? Hint


Question 10 of 10
10. Which major city in Uzbekistan was destroyed by an earthquake in 1966? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 84: 8/10
Jun 28 2024 : Guest 188: 0/10
Jun 14 2024 : Guest 213: 8/10
May 22 2024 : Guest 69: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is the only country which shares the 'doubly landlocked' status of Uzbekistan?

Answer: Liechtenstein

The term "doubly landlocked" relates to a country where you have to travel across at least two borders to reach a coastline. Uzbekistan and Liechtenstein are the only "doubly landlocked" countries in the world.
Between the years 1871 and 1918 there were no "doubly landlocked" countries in the world.
2. Describe the climate of Uzbekistan.

Answer: Continental

Continental climates tend to have hot summers, cold winters and a little rainfall. Equatorial climates tend to have a constant temperature, heavy rainfall and a short dry season. Desert climates tend to have little if no rainfall annually and are therefore unable to support appreciable plant life.
Tropical climates tend to have continual high temperatures and high rainfall.
3. Which countries border Uzbekistan?

Answer: Kazakhstan, Turkmenistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Afghanistan

Uzbekistan is the only Central Asian state to border all other Central Asian States, Kazakhstan, Tajikistan, Turkmenistan and Kyrgyzstan. Uzbekistan also shares a short border with another "Stan", Afghanistan.
Kazakhstan, although it is the largest Central Asian State only shares a border with Uzbekistan, Turkmenistan and Kyrgyzstan.
4. Which is the only sea to border Uzbekistan?

Answer: The Aral Sea

Although it's called a sea, the Aral Sea is actually an endorheic basin, which is an area that gains water from outside sources such as rivers/streams etc. but has no outflow to other bodies of water such as rivers or oceans. So it becomes an "inland sea".

In 1960 the Aral Sea was listed as the fourth largest inland sea in the world.
Due to irrigation projects put in place by the former Soviet Union during the 1960's the sea has shrunk considerably.
5. When did Uzbekistan declare independence from the Soviet Union?

Answer: 1991

Uzbekistan was drawn into the Russian Empire during the 19th Century. In 1924 it became known as the Uzbek Soviet Socialist Republic (Uzbek SSR) after becoming a constituent republic of the Soviet Union.

With the collapse of the Soviet Union, Uzbekistan won her independence in 1991.
6. Uzbekistan shares the Kyzyl Kum with Kazakhstan (and partly) Turkmenistan, what is it?

Answer: A desert

The Kyzyl Kum is currently rates within the 20 largest deserts of the world. The name Kyzyl Kum means 'red sand' in both Kazakh and Uzbek. Large areas of the Kyzyl Kum are used as pasture for both Bactrian and Dromedary camels.
7. Who was declared the first President of Uzbekistan in 1991?

Answer: Islam Karimov

Islam Karimov was born on January 30th 1938. His ancestry is half Uzbek and half Tajik and his place of birth is the city of Samarkand.
8. What is the total area of Uzbekistan?

Answer: 447,400 sq km

Uzbekistan is of similar size to Morocco.
9. What is the name of the longest river in Uzbekistan?

Answer: Amu Darya

The Amu Darya is the longest river in Central Asia. The diversion of both the Amu Darya and Syr Darya rivers for irrigation during Soviet times have been instrumental in the depletion of the Aral Sea.
10. Which major city in Uzbekistan was destroyed by an earthquake in 1966?

Answer: Tashkent

Tashkent has many historic mosques and religious establishments and was named the "Cultural Capital of the Islamic World" in 2007. Amongst others, Tashkent is twinned with the cities of Berlin, Germany and Dnipropetrovsk, Ukraine.

Tashkent replaced Samarkand as the capital of what was then the Uzbek SSR in 1930.
Source: Author blueglasskat

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us