Quiz about Where in Australia is That
Quiz about Where in Australia is That

Where in Australia is That? Trivia Quiz


This quiz tests your understanding of the geography of Australia.

A multiple-choice quiz by emmco. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Australia

Author
emmco
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,732
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1000
Last 3 plays: renboyski (8/10), Guest 1 (9/10), Guest 203 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which is the only Australian state or territory capital city that is not located by the ocean? Hint

Alice Springs
Darwin
Canberra
Perth

2. Which Australian city is situated almost an equal distance between Adelaide and Darwin and is often simply referred to as 'The Alice'?

Answer: (Two Words)
3. The Yarra River passes through which Australian city? Hint

Adelaide
Hobart
Sydney
Melbourne

4. Which Australian city is considered to be one of the world's most isolated cities? The Swan River passes through it. Hint

Brisbane
Darwin
Perth
Adelaide

5. There is one Australian capital city that is not situated on the mainland. It is also the capital of the state that is sometimes known as the 'Apple Isle'. What is the city? Hint

Wellington
New Guinea
Hobart
Adelaide

6. The landmarks the Harbour Bridge and Opera House are well known by tourists worldwide but they are located in which Australian state capital city?

Answer: (One Word)
7. Which Australian state does a series of mountains known as the Great Dividing Range NOT pass through? Hint

Victoria
New South Wales
Queensland
South Australia

8. The Murray River creates the border between which two Australian States? Hint

South Australia and Victoria
South Australia and Western Australia
New South Wales and Queensland
Victoria and New South Wales

9. One of the most devastating cyclones to ever hit Australia occurred on Christmas Eve 1974 in which Australian capital city? Hint

Adelaide
Brisbane
Perth
Darwin

10. Which Australian lake is the lowest point in Australia? Hint

Lake Mungo
Lake Torrens
Lake Eyre
Blue Lake


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which is the only Australian state or territory capital city that is not located by the ocean?

Answer: Canberra

Canberra is also the capital city of Australia, roughly located equal distance between Melbourne and Sydney. The city is the home of Parliament House, where national government issues are decided upon. Of the cities mentioned above Alice Springs also does not have a seaside location, however it is not a capital city.
2. Which Australian city is situated almost an equal distance between Adelaide and Darwin and is often simply referred to as 'The Alice'?

Answer: Alice Springs

Alice Springs is located in the Northern Territory in an area known as Central Australia. The city is the second most populous settlement in the Territory and has a large indigenous population. One of the features of Alice Springs is the School of the Air that until recently provided education via radio waves for children that lived in remote areas of the Territory. Most children now receive their education via the internet.
3. The Yarra River passes through which Australian city?

Answer: Melbourne

This river begins in the Yarra ranges and empties into the ocean at Port Philip. The length of the river is around 240 kilometres. Some animals that can be found in the river include species of fish such as the Murray cod, jellyfish and occasionally dolphins.
4. Which Australian city is considered to be one of the world's most isolated cities? The Swan River passes through it.

Answer: Perth

Perth is the capital city of Western Australia. The closest Australian capital city to Perth is Adelaide which is over 2000 kilometres away. The Swan River was named after the abundance of black swans that can be found in the area.
5. There is one Australian capital city that is not situated on the mainland. It is also the capital of the state that is sometimes known as the 'Apple Isle'. What is the city?

Answer: Hobart

Hobart is the capital of Tasmania. Tasmania and mainland Australia are separated by a body of water known as Bass Strait. Common access to Tasmania is gained by aeroplane or the ferry "Spirit of Tasmania". Hobart is usually noted as having a cooler climate than its closest state Victoria.
6. The landmarks the Harbour Bridge and Opera House are well known by tourists worldwide but they are located in which Australian state capital city?

Answer: Sydney

Sydney is the most populated city in Australia and is home to many of Australia's tourist attractions. The Sydney Harbour Bridge passes over a body of water correctly named as Port Jackson but known by locals simply as Sydney Harbour. Port Jackson is the largest natural harbour in the world.
7. Which Australian state does a series of mountains known as the Great Dividing Range NOT pass through?

Answer: South Australia

The Great Dividing range is the fourth longest mountain range on Earth. The mountains have a significant effect on the weather and temperatures on either side of the mountains can differ greatly. It begins at the Grampians near Melbourne and stretches more than 3,500 kilometres across the New South Wales and Queensland borders.
8. The Murray River creates the border between which two Australian States?

Answer: Victoria and New South Wales

The Murray River is the longest river in Australia and stretches for more than 2000 kilometres and passes through three states. Some of the larger cities and towns that have settled near the Murray include Mildura, Murray Bridge, Wodonga and Echuca. The river is home to a number of animals including Murray cod, Murray short-necked turtle and platypus.
9. One of the most devastating cyclones to ever hit Australia occurred on Christmas Eve 1974 in which Australian capital city?

Answer: Darwin

Cyclone Tracy was responsible for the death of more than 70 people, destroying over 70 percent of Darwin's buildings and leaving more than 40,000 people homeless. According to the Bureau of Meteorology, Australia records an average of 13 cyclones per year and more than half of these occur in the Western regions of Australia.
10. Which Australian lake is the lowest point in Australia?

Answer: Lake Eyre

Lake Eyre at its deepest point is 15 metres below sea level. It is located in the state of South Australia about 700 kilometres north of Adelaide. It is a salt lake and when full it is the largest lake in Australia, however the lake is rarely full. During the rainfall season a number of birds migrate to Lake Eyre, including Australian pelicans.
Source: Author emmco

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 05 2022 : renboyski: 8/10
Dec 01 2022 : Guest 1: 9/10
Nov 28 2022 : Guest 203: 5/10
Nov 13 2022 : Guest 162: 10/10
Nov 12 2022 : Guest 67: 8/10
Nov 09 2022 : heatherlois: 8/10
Nov 03 2022 : Guest 114: 8/10
Oct 29 2022 : buckeye52: 5/10
Oct 16 2022 : donna399: 9/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us