Quiz about Firsts in History
Quiz about Firsts in History

Firsts in History Trivia Quiz


A selection of countries and regions to be the first in their category in one respect or the other. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Hijakr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. World History
  8. »
  9. Historical Firsts

Author
Hijakr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
129,380
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
3884
Last 3 plays: Guest 159 (0/10), Strike121 (5/10), Guest 79 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these former British colonies was the first country in the world to grant women the right to vote? Hint

Australia
New Zealand
Canada
India

2. Which was the first European nation to abolish the trade in slaves? Hint

Portugal
The Netherlands
Denmark
United Kingdom

3. The first state to break away from Yugoslavia? Hint

Croatia
Slovenia
Bosnia & Herzegovina
Macedonia

4. More Breakaways: The first state to break away from the USSR? Hint

Lithuania
Ukraine
Latvia
Russia

5. Signalling a coming of age for this country, which Asian nation was the first to defeat a European power in modern times? Hint

Mongolia
China
Japan
Vietnam

6. A twist on firsts: What was the first US state to join after the original 13? Hint

California
Kentucky
Vermont
Ohio

7. Which was the first South American country to declare its independence? Hint

Brazil
Venezuela
Bolivia
Colombia

8. Which country was the first in the world to introduce paper money? Hint

China
United Kingdom
United States
France

9. Which country was the first to recognise the state of Israel de facto, though not de jure? Hint

Soviet Union
Romania
France
United States

10. What was the first African country to receive independence in sub-Saharan Africa in the post-war era? Hint

Nigeria
Ghana
Zimbabwe
Guinea


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these former British colonies was the first country in the world to grant women the right to vote?

Answer: New Zealand

New Zealand was the first country in the world to grant women the right to vote in 1893. It was also the first country to introduce the 8 hour working day. A progressive country all round.
2. Which was the first European nation to abolish the trade in slaves?

Answer: Denmark

Denmark was the first in 1792, although slavery itself was not abolished until 1847.
Britain passed a similar law later in 1792, but it did not take effect until 1808. (Slavery was abolished throughout the British Empire in 1833, taking full effect in 1838).
Portugal abolished the slave trade in 1858.
The Netherlands was in fact the last, in 1863.
3. The first state to break away from Yugoslavia?

Answer: Slovenia

Slovenia achieved independence with considerably less violence than the other states through the Ten Days' War for Slovenian Independence in 1991.
4. More Breakaways: The first state to break away from the USSR?

Answer: Lithuania

Lithuania's declaration in 1990 led to events the culminated with the break-up of the Soviet Union.
5. Signalling a coming of age for this country, which Asian nation was the first to defeat a European power in modern times?

Answer: Japan

Japan defeated Russia in the Russo-Japanese war (1904-05) forcing Russia to abandon its territorial ambitions in the Far East.
6. A twist on firsts: What was the first US state to join after the original 13?

Answer: Vermont

Vermont was the 14th US State in 1792.
Kentucky the 15th, Ohio the 17th and California the 31st.
7. Which was the first South American country to declare its independence?

Answer: Colombia

Colombia - 20th July 1810
Venezuela - 5th July 1811
Brazil - 7th September 1822
Bolivia - 6th August 1825.
8. Which country was the first in the world to introduce paper money?

Answer: China

The Chinese were the first country to do so in 891, although bank notes did not come in till much later.
9. Which country was the first to recognise the state of Israel de facto, though not de jure?

Answer: United States

The first country to recognize Israel de jure was the Soviet Union (17 May 1948). US de jure recognition followed on 31 January 1949.
10. What was the first African country to receive independence in sub-Saharan Africa in the post-war era?

Answer: Ghana

Ghana achieved independence from Britain on 6 March 1957. Followed by Guinea a year later.
Source: Author Hijakr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Guest 159: 0/10
Jan 12 2023 : Strike121: 5/10
Jan 03 2023 : Guest 79: 6/10
Dec 17 2022 : Guest 109: 3/10
Dec 11 2022 : Guest 146: 5/10
Dec 06 2022 : Guest 194: 3/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us