FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about History of the Bahamas Discovery
Quiz about History of the Bahamas Discovery

History of the Bahamas: Discovery Quiz


All these questions have something to do with the discovery of the Bahamas and the native people.

A multiple-choice quiz by ladyhenry. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Latin America

Author
ladyhenry
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,915
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
528
- -
Question 1 of 10
1. The indigenous peoples of the Bahamas called themselves "Lucayans". What does the word "Lucayan" mean? Hint


Question 2 of 10
2. The Lucayans referred to what island as their ancestral home? Hint


Question 3 of 10
3. Although it was ultimately the coming of the Europeans that wiped out the Lucayans, they had another enemy. What was the name of their rival tribe? Hint


Question 4 of 10
4. Columbus made first landfall in the New World on an island the Lucayans called Guanahani. What did he change the name of this island to? Hint


Question 5 of 10
5. The Spanish explorers named the sea around the islands "bajamar". The name Bahama Islands is derived from this word. What does "bajamar" mean? Hint


Question 6 of 10
6. Land was first spotted from the deck of Columbus' flagship the Santa Maria.


Question 7 of 10
7. What day of the week was October 12th, 1492? Hint


Question 8 of 10
8. When Columbus landed on the island of San Salvador, he gained a new title. What was it? Hint


Question 9 of 10
9. Whose Royal Standard (flag) did Columbus plant on the beach upon landing? Hint


Question 10 of 10
10. After Columbus did not find any gold in the Bahamas he moved on to other islands. Where was his next port of call? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 03 2024 : cornfield: 1/10
Mar 09 2024 : Guest 199: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The indigenous peoples of the Bahamas called themselves "Lucayans". What does the word "Lucayan" mean?

Answer: Island People

Columbus called these people Indians, but they called themselves Lucayans. They were a peaceful people who met an untimely end with the coming of the European explorers.
2. The Lucayans referred to what island as their ancestral home?

Answer: Haiti

The Spanish explorers called the island Hispaniola, however, the Lucayans refered to it as Haiti. The aboriginal people of Haiti were known as Tainos and were regarded by the Lucayans as kinsmen.
3. Although it was ultimately the coming of the Europeans that wiped out the Lucayans, they had another enemy. What was the name of their rival tribe?

Answer: The Caribs

The Caribs were a fierce warlike tribe inhabiting the southern islands from Trinidad to the Virgin Islands. They would attack with surprise raids, capturing the peaceful Lucayans and enslaving them. The Caribs were also practicing cannibals.
4. Columbus made first landfall in the New World on an island the Lucayans called Guanahani. What did he change the name of this island to?

Answer: San Salvador

New Providence is the island on which Nassau, the capital city is located. Santa Maria was Columbus' flagship, and Hispaniola is the name he gave to Haiti.
5. The Spanish explorers named the sea around the islands "bajamar". The name Bahama Islands is derived from this word. What does "bajamar" mean?

Answer: Shallow Sea

The clarity and colour of the waters surrounding the Bahamas makes it appear to be a very shallow sea. The reefs, shoals and shallows are all now well charted and marked, however, the Spanish probably had a hard time navigating the "Shallow Sea".
6. Land was first spotted from the deck of Columbus' flagship the Santa Maria.

Answer: False

Seaman Rodrigo de Triana first spotted land from the deck of the Pinta, not the Santa Maria.
7. What day of the week was October 12th, 1492?

Answer: Friday

Columbus and his crew were literally the first tourists to spend a weekend in the Bahamas.:)
8. When Columbus landed on the island of San Salvador, he gained a new title. What was it?

Answer: Don Christopher Columbus, Admiral of the Ocean Sea

Along with the title of Admiral of the Ocean Sea came Viceroy and Governor of the Indies.
9. Whose Royal Standard (flag) did Columbus plant on the beach upon landing?

Answer: King Ferdinand and Queen Isabella

After approaching both England and Portugal, Columbus finally found sponsors in the monarchs of Aragon and Castille, Ferdinand and Isabella.
10. After Columbus did not find any gold in the Bahamas he moved on to other islands. Where was his next port of call?

Answer: Cuba

After 15 days in the Bahamas, Columbus next sailed to Cuba, finding no gold there he moved on to Haiti renaming it Hispaniola.
Source: Author ladyhenry

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us