FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Remembering the 70s  1971 Americana
Quiz about Remembering the 70s  1971 Americana

Remembering the 70s - 1971 Americana Quiz


Women strutted around in hot pants as 13 year-old Michael Jackson had his first solo hit. The Beatles confirmed their breakup and Simon and Garfunkel went their separate ways.

A multiple-choice quiz by rblayer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Nostalgia
  8. »
  9. 1970s Nostalgia

Author
rblayer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
202,695
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4432
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), srandall (9/10), Guest 50 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Americans were glued to their televisions as Apollo 15 astronauts explored the moon's surface in a battery-operated vehicle. What name was given to this space age form of transportation? Hint


Question 2 of 10
2. What was the last name of the main character in television's number one rated program? Hint


Question 3 of 10
3. On June 13, 1971 "The New York Times" began printing the top secret "Pentagon Papers". What was the subject matter of the papers? Hint


Question 4 of 10
4. Who was William Calley? Hint


Question 5 of 10
5. On July 31, 1971 Beatle member, George Harrison hosted a rock and roll benefit concert in New York's Madison Square Garden. What country benefited from the concert? Hint


Question 6 of 10
6. What was the subject matter of the 26th Amendment to the U.S. Constitution passed in 1971? Hint


Question 7 of 10
7. In what was billed as the "Fight of the Century", the heavyweight championship of the world was decided at Madison Square Gardens on March 8, 1971. Who won? Hint


Question 8 of 10
8. In what U.S. state did the deadliest prison riot in history occur in September of 1971? Hint


Question 9 of 10
9. Author Dee Brown published a book that increased America's awareness of the plight of Native Americans. Complete the title, "Bury My Heart __________". Hint


Question 10 of 10
10. How much did the average gallon of regular gasoline cost in 1971? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : Guest 172: 10/10
Jul 08 2024 : srandall: 9/10
Jul 02 2024 : Guest 50: 6/10
Jun 19 2024 : pennie1478: 5/10
Jun 17 2024 : Guest 162: 7/10
Jun 11 2024 : ladyp1214: 5/10
Jun 09 2024 : Guest 98: 4/10
Jun 06 2024 : Nana7770: 9/10
Jun 06 2024 : Guest 99: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Americans were glued to their televisions as Apollo 15 astronauts explored the moon's surface in a battery-operated vehicle. What name was given to this space age form of transportation?

Answer: Lunar rover

Because of its speed and ability to navigate the lunar surface, the rover allowed the astronauts to venture greater distances from their lunar module. The spacemen traversed some 28 kilometers at a cruising speed of 6-7 kilometers per hour.
2. What was the last name of the main character in television's number one rated program?

Answer: Bunker

"All in the Family" was actually the US version of the UK hit "Till Death Us Do Part" .The name 'Archie Bunker' became synonymous with 'narrow-minded bigot'.
3. On June 13, 1971 "The New York Times" began printing the top secret "Pentagon Papers". What was the subject matter of the papers?

Answer: South east Asia

The "Pentagon Papers" were a government study of U.S. involvement in south east Asia. It revealed considerable miscalculations, bureaucratic arrogance and deception on the part of U.S. policymakers. A former government employee, Daniel Ellsberg, made the papers available to the "New York Times". He was charged with espionage, theft, and conspiracy. In 1973 a federal court judge dismissed all charges against him because of improper government conduct.
4. Who was William Calley?

Answer: Soldier

On March 16, 1968 Lt. William Calley led Charlie Company into the village of My Lai in South Vietnam. Hundreds of unarmed civilians were massacred. On 31st March 1971, Calley was convicted of murder and sentenced to life in prison at Fort Leavenworth. On the following day President Nixon intervened and ordered he serve his time at Fort Denning under house arrest.

He was paroled after serving three and a half years.
5. On July 31, 1971 Beatle member, George Harrison hosted a rock and roll benefit concert in New York's Madison Square Garden. What country benefited from the concert?

Answer: Bangladesh

The "Concert for Bangladesh" was filmed for theatrical release and also became a Grammy-winning three record set. The performing artists included Leon Russell, Bob Dylan and Eric Clapton.
6. What was the subject matter of the 26th Amendment to the U.S. Constitution passed in 1971?

Answer: Voting age

The Amendment lowered the voting age to 18 years. Soon after, most states lowered the drinking age to 18 as well. Tragically, teenage drinking led to a marked increase in highway deaths and problems on college campuses. Despite the voting age reduction, most states soon raised the drinking age back to 21.
7. In what was billed as the "Fight of the Century", the heavyweight championship of the world was decided at Madison Square Gardens on March 8, 1971. Who won?

Answer: Joe Frazier

Ali had been stripped of his heavyweight boxing crown in 1967 for refusing to be inducted into the U.S. Army. Although he later regained the title several times, he lost to Frazier in a unanimous decision.
8. In what U.S. state did the deadliest prison riot in history occur in September of 1971?

Answer: New York

Prisoners at the Attica State Penitentiary seized control of the facility for four days. On September 13, 1971 500 state troopers stormed the prison leaving 39 dead, including 10 hostages.
9. Author Dee Brown published a book that increased America's awareness of the plight of Native Americans. Complete the title, "Bury My Heart __________".

Answer: At Wounded Knee

Depending on which account you hear, the events of December 29, 1890 on the banks of Wounded Knee Creek in South Dakota were either a battle or a massacre. Some 300 Sioux and 25 US soldiers died in the fighting that marked the end of the Indian Wars.
10. How much did the average gallon of regular gasoline cost in 1971?

Answer: $0.36

You could also buy a new home for less than $30,000.00 and in May, a first class postage stamp went up from 6 to 8 cents.
Source: Author rblayer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us