FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Taiwans Politics and History
Quiz about Taiwans Politics and History

Taiwan's Politics and History Trivia Quiz


The history and politics of Taiwan, also known as the Republic of China.

A multiple-choice quiz by ZootandJanis. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. Asian
  8. »
  9. Taiwan

Author
ZootandJanis
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
247,183
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
469
Last 3 plays: masfon (7/10), paper_aero (3/10), Allenlin (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the Treaty of Shimonoseki of 1895, China ceded Taiwan to Japan.


Question 2 of 10
2. Which leader of the Nationalists led the occupation of Taiwan following Japan's surrender in World War II? Hint


Question 3 of 10
3. The government of Taiwan was dominated by mainlanders (those who came to the island post-1949) until the 1980s. Who was the first native Taiwanese president of the island? Hint


Question 4 of 10
4. The main political division in Taiwan is based on Taiwan's future. Those who support eventual reunification with China are collectively known as the _______________. Hint


Question 5 of 10
5. During which U.S. President's term did hostilities erupt between both sides? Hint


Question 6 of 10
6. Taiwan is diplomatically isolated, with only 15 countries having formal relations with the government of Taiwan. Which of the following is a diplomatic ally? Hint


Question 7 of 10
7. In 2007 Taiwan altered its legislative election process. What type of electoral system did Taiwan previously have? Hint


Question 8 of 10
8. The 2000 election had three major candidates vying for the office of President. Who came in third? Hint


Question 9 of 10
9. In what year did the USA formally withdraw recognition of the Republic of China (Taiwan) and recognize the People's Republic of China? Hint


Question 10 of 10
10. Important mayoral elections where held in Taipei and Kaohsiung in December 2006. _______________ won in Kaohsiung; ______________ lost in Taipei Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 28 2024 : masfon: 7/10
May 28 2024 : paper_aero: 3/10
May 22 2024 : Allenlin: 4/10
May 21 2024 : Guest 165: 6/10
Apr 24 2024 : Guest 173: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Treaty of Shimonoseki of 1895, China ceded Taiwan to Japan.

Answer: True

With the Treaty of Shimonoseki, China ceded Taiwan to Japan. Japan relinquished its rights to Taiwan after World War II.
2. Which leader of the Nationalists led the occupation of Taiwan following Japan's surrender in World War II?

Answer: Chiang Kai-shek

Chiang Kai-shek and the Nationalists intended to use Taiwan as a base to eventually reclaim mainland China.
3. The government of Taiwan was dominated by mainlanders (those who came to the island post-1949) until the 1980s. Who was the first native Taiwanese president of the island?

Answer: Lee Teng-hui

Under a policy of "Taiwanization", the government of Taiwan encouraged native Taiwanese to join the Nationalist party, years before democratization. Lee become President after the death of Chiang Ching-kuo and was Taiwan's first elected president in 1996.
4. The main political division in Taiwan is based on Taiwan's future. Those who support eventual reunification with China are collectively known as the _______________.

Answer: pan-blues

The pan-blue coalition includes the Kuomintang, People First Party, and New Party. The pan-green coalition, which support eventual formal independence, include the Democratic Progressive Party and the Taiwan Solidarity Union.
5. During which U.S. President's term did hostilities erupt between both sides?

Answer: Bill Clinton

In late 1995-96 China lobbed missiles towards Taiwan in response to comments made by President Lee Teng-hui while at Cornell University.
6. Taiwan is diplomatically isolated, with only 15 countries having formal relations with the government of Taiwan. Which of the following is a diplomatic ally?

Answer: Tuvalu

Most of Taiwan's diplomatic allies are located in Latin America. The only one in Europe is the Holy See (Vatican City).
7. In 2007 Taiwan altered its legislative election process. What type of electoral system did Taiwan previously have?

Answer: Single Non-Transferable Vote

The SNTV system is often criticized for encouraging intraparty (as opposed to interparty) competition. Besides Taiwan, only Jordan and Vanuatu use the SNTV system for national legislatures.
8. The 2000 election had three major candidates vying for the office of President. Who came in third?

Answer: Lien Chan

The Kuomintang, who had held the Presidency since coming to the island in 1949, nominated Lien Chan as their candidate in 2000. A split within the party (James Soong left after not being nominated), allowed for the DPP candidate Chen Shui-bian to win the election.
9. In what year did the USA formally withdraw recognition of the Republic of China (Taiwan) and recognize the People's Republic of China?

Answer: 1979

Although Richard Nixon was the first President to visit the People's Republic of China, it was not until Jimmy Carter's presidency that recognition was switched. This move encouraged Taiwan to democratize.
10. Important mayoral elections where held in Taipei and Kaohsiung in December 2006. _______________ won in Kaohsiung; ______________ lost in Taipei

Answer: Chen Chu, Frank Hsieh

The DPP candidate Chen Chu narrowly won in Kaohsiung, where Hau Lung-pin won by nearly 13% in Taipei. Frank Hsieh however did better than the last DPP candidate for mayor in Taipei, leading many to suggest he will be the party's presidential candidate in 2008.
Source: Author ZootandJanis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us