FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tragedy at Kent State
Quiz about Tragedy at Kent State

Tragedy at Kent State Trivia Quiz


Test your knowledge on REAL American History and the tragedy that often comes with it.

A multiple-choice quiz by twista. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. History
  8. »
  9. USA in the 20th Century

Author
twista
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
5,240
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
3550
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (9/15), shorthumbz (14/15), Guest 71 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. On what day did the Kent State shootings take place? Hint


Question 2 of 15
2. Who was NOT one of the students that died at KSU? Hint


Question 3 of 15
3. What caused the outrages by students at the Kent State campus earlier that weekend? Hint


Question 4 of 15
4. What building did some students from Kent State burn down on Saturday of that weekend? Hint


Question 5 of 15
5. What did some of the students do with a copy of the Constitution? Hint


Question 6 of 15
6. What resulted from the events that took place on Friday and Saturday night at Kent State? Hint


Question 7 of 15
7. What was supposed to happen on the upcoming Monday in the Commons? Hint


Question 8 of 15
8. What was exchanged between the students and National Guardsmen shortly after noon? Hint


Question 9 of 15
9. What happened at 12:24 p.m.? Hint


Question 10 of 15
10. Who took the Pulitzer Prize winning photo of the girl kneeling over the body of a fallen student? Hint


Question 11 of 15
11. What was the name of the girl kneeling over Jeffrey Miller in the photo? Hint


Question 12 of 15
12. Many have refered to the day of the Kent State campus shooting as what? Hint


Question 13 of 15
13. When was the 'official' Memorial site built for the four students who died? Hint


Question 14 of 15
14. What three words are inscribed in stone at the memorial on campus? Hint


Question 15 of 15
15. What Crosby, Stills, Nash,and Young song delicately tells the story of this tragic event? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 18 2024 : Guest 174: 9/15
Feb 10 2024 : shorthumbz: 14/15
Feb 07 2024 : Guest 71: 13/15
Feb 02 2024 : ScreaminCoyote: 9/15
Jan 31 2024 : Guest 67: 9/15
Jan 18 2024 : carp599: 8/15
Jan 17 2024 : Guest 75: 8/15
Jan 17 2024 : mariappank511: 0/15
Jan 17 2024 : CLeetz: 5/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. On what day did the Kent State shootings take place?

Answer: May 4, 1970

December 7....November 22....MAY 4! Tragedy in history.
2. Who was NOT one of the students that died at KSU?

Answer: Alan Canfora

Alan Canfora was one of the nine wounded that day, but luckily he hid behind a tree and this saved his life.
3. What caused the outrages by students at the Kent State campus earlier that weekend?

Answer: Nixon Announces Invasion of Cambodia

On April 30, 1970, President Nixon announced the move of American Troops into Cambodia, after he had promised to END the war during his election campaign. The invasion of Cambodia only meant one thing...MORE WAR!
4. What building did some students from Kent State burn down on Saturday of that weekend?

Answer: The ROTC building

In response to Nixon's Announcement, students burnt down the ROTC building on Saturday May 2, 1970.
5. What did some of the students do with a copy of the Constitution?

Answer: Buried it

The initial response to Nixon's Announcement was the burial of the Constitution to symbolize it's 'murder'.
6. What resulted from the events that took place on Friday and Saturday night at Kent State?

Answer: Ohio National Guard came

Ah yes, after fearing for the well-being of Kent and trying desperately to boost his re-election campaign, Ohio Governor James Rhodes, took immediate action and called in the National Guard.
7. What was supposed to happen on the upcoming Monday in the Commons?

Answer: A Peace Rally

By noon on May 4, about 2,000 to 3,000 people had gathered in the vicinity of the Commons to hold a rally even though all public demonstrations had been banned by the National Guard after they declared Martial Law.
8. What was exchanged between the students and National Guardsmen shortly after noon?

Answer: Tear Gas canisters

The National Guard fired tear gas at the students, but some students threw the canisters back along with rocks and pebbles.
9. What happened at 12:24 p.m.?

Answer: The guard fired into the crowd

The guard began to retreat and then turned and fired for 13 seconds into the crowd killing four and wounding nine Kent State students.
10. Who took the Pulitzer Prize winning photo of the girl kneeling over the body of a fallen student?

Answer: John Filo

John Filo was inside Taylor Hall when he took a picture of a girl kneeling over the body of Jeffrey Miller. He won the Pulitzer Prize at age 22.
11. What was the name of the girl kneeling over Jeffrey Miller in the photo?

Answer: Mary Ann Vecchio

Mary Ann Vecchio was a fourteen year old runaway when she became frozen in the pages of history and madness that surrounded the era.
12. Many have refered to the day of the Kent State campus shooting as what?

Answer: The day the war came home.

America was finally pushed too far with the never-ending struggle in Vietnam ... and the bloodshed spilled over enemy lines.
13. When was the 'official' Memorial site built for the four students who died?

Answer: 1999

The REAL memorial was not built till 29 years after the event because previous Presidents of KSU feared that any reminder of the events that had taken place might harm the college's image or reputation. Another earlier monument was built in the 80's as well.
14. What three words are inscribed in stone at the memorial on campus?

Answer: Inquire, Learn, Reflect

15. What Crosby, Stills, Nash,and Young song delicately tells the story of this tragic event?

Answer: 'Ohio'

'Tin Soldiers and Nixon's coming. We're finally on our own. This summer, I hear the drumming....Four dead in Ohio.'
Source: Author twista

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us