Quiz about Booze aka Beer
Quiz about Booze aka Beer

Booze, aka Beer Trivia Quiz


A sad, but fond, RIP to Carlsberg. This is a quiz about beer, for adults. Children should not take this quiz without parental approval, unless they are heirs or heiresses to vast brewing fortunes.

A multiple-choice quiz by JaneGalt. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Wines, Beers and Spirits
  8. »
  9. Beers

Author
JaneGalt
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
6,260
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
2961
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the most popular alcoholic beverage among aristocrats in ancient Egypt? Hint

fermented water
wine
beer
rye

2. On average, how much of the English grain harvests in the 1330s went to beer and ale production? Hint

none of it
one half
one third
all of it

3. The British Royal Navy replaced its sailors' rations of beer and brandy with which alcoholic beverage in 1655? Hint

whiskey
water
rum
wine

4. A special yeast, developed in 1864, gave which beer its distinctive flavor? Hint

Tsing-Tao
Heineken
Grolsch
Guinness Stout

5. The Guinness brewery was established in Dublin in which year? Hint

1900
1759
1868
1600

6. The first shipment of Milwaukee beer made it to New York in 1852. Who sent it? Hint

Miller
Best Brothers
Busch
Coors

7. The Golden Brewery, begun in 1873, was a partnership between Adolph Coors and whom? Hint

Jacob Scheuler
Hermann Joseph
Adolph Rupp
Hermann Coors

8. What was the original name of the Anheuser-Busch brewery, the home of Budweiser, et al? Hint

Bavarian Brewery
St. Louis Brewery
E. Anheuser and Co.'s Brewing Association
River Bend Brewery

9. The Spring Valley Brewery makes or made which beer? Hint

Sterling
Falls City
Kirin
Schlitz

10. Iron City beer was the brand chosen to test-market which beverage innovation? Hint

tab-opening aluminum cans
refrigerated production, shipping and storage
aluminum cans
steel cans


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the most popular alcoholic beverage among aristocrats in ancient Egypt?

Answer: beer

They drank it with their meals at their newly developed dining tables and chairs.
2. On average, how much of the English grain harvests in the 1330s went to beer and ale production?

Answer: one third

The average harvest in those days was only 15 bushels of barley, wheat and oats (combined) per capita.
3. The British Royal Navy replaced its sailors' rations of beer and brandy with which alcoholic beverage in 1655?

Answer: rum

The English took Jamaica from Spain the same year, which led to a 3-year war and the new rum rations.
4. A special yeast, developed in 1864, gave which beer its distinctive flavor?

Answer: Heineken

The brew got its name the same year when Dutchman and brewer Gerard Adrian Heineken bought the 272-year-old De Hooiberg brewery.
5. The Guinness brewery was established in Dublin in which year?

Answer: 1759

Guinness' endeavor eventually became the world's largest. His Guinness stout became one of the first beers to gain worldwide distribution. Of course, that's not too difficult when your country belongs to the largest imperialist empire in the world.
6. The first shipment of Milwaukee beer made it to New York in 1852. Who sent it?

Answer: Best Brothers

The Best Brothers were bought in 1855 by Frederick Miller. This was the beginning of Miller beer. The brewery was rebuilt in 1888 and reorganized as the Frederick Miller Brewing Company.
7. The Golden Brewery, begun in 1873, was a partnership between Adolph Coors and whom?

Answer: Jacob Scheuler

The Golden was the home of Coors beer. Rupp was a UK basketball coach. Hermann Joseph were Coors' two middle names. Hermann Coors was made up.
8. What was the original name of the Anheuser-Busch brewery, the home of Budweiser, et al?

Answer: Bavarian Brewery

E. Anheuser and Co. is what the Bavarian was renamed in 1873 when Adolphus Busch became a full partner with his father-in-law.
9. The Spring Valley Brewery makes or made which beer?

Answer: Kirin

The Kirin brewery was founded in Yokohama under the name Spring Valley in 1869 by an American businessman, William Copeland.
10. Iron City beer was the brand chosen to test-market which beverage innovation?

Answer: tab-opening aluminum cans

The test began in 1962 with shipments to Virginia. More than 90 percent of all beer cans were "self-opening" by 1970.
Source: Author JaneGalt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Moo before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Beers Through The Years Average
2. Match the Beer to the Country No. 1 Average
3. Beer Very Difficult
4. Have A Drink On Me Average
5. Beer Here! Tough
6. Match the Beer to the Country No. 2 Tough
7. All About Beer Tough
8. Beers of the World Difficult
9. Have Another Drink On Me Difficult
10. Hmmm ... Beer Very Difficult
11. European Beers Average
12. Ten Green Bottles Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us