Quiz about Indian Food
Quiz about Indian Food

Indian Food Trivia Quiz


A quiz about the delicacies from various parts of India.

A multiple-choice quiz by reenarage. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. International Cuisine
  8. »
  9. Indian Foods

Author
reenarage
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,600
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2441
Last 3 plays: Guest 82 (4/10), Guest 117 (6/10), Fiona112233 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This sweet is made from deep-fried, thick sugar syrup and shaped into a large, pretzel-like shape, usually orange in color. Hint

Gajar ka halwa
Jalebi
Bhakarwadi
Rasgulla

2. This South Indian curry is prepared mainly with the juices of tamarind or tomato along with a few spices. Hint

Rasam
Kadi
Sambar
Raita

3. Which of these is a popular dish from the Udupi cuisine? Hint

Puri
Poha
Dosa
Wada

4. The Hyderabadi cuisine is a blend of which of the following cuisines? Hint

Aryan, Vedic and Mughlai
Mughlai, Lucknowi and Persian
Mughlai, Aryan and Persian
Assamese, Persian and Lucknowi

5. Which of these is an important ingredient of South Indian cooking? Hint

Gingelli
Ghee
Lassi
Curd

6. What is the main ingredient of chapati? Hint

Udat dal flour
Rice flour
Wheat flour
Moong dal flour

7. This fast food commonly eaten in Maharashtra, resembles a burger. Hint

Samosa
Kathi roll
Vada Pav
Frankie

8. This dish is made of red kidney beans with assorted spices. It is a delicacy of North India. Hint

Kheer
Chana dal
Rajma
Moong dal

9. What is a bhatura? Hint

A type of dal with mixed pulses
A type of bread
A type of utensil used in North Indian cooking
A type of egg soup

10. Which of these is a Bengali sweet? Hint

Kheer
Rasgulla
Kulfi
Payasam


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This sweet is made from deep-fried, thick sugar syrup and shaped into a large, pretzel-like shape, usually orange in color.

Answer: Jalebi

Jalebi is a common sweet in India, Pakistan and Bangladesh. It can be yellow or orange in color.
2. This South Indian curry is prepared mainly with the juices of tamarind or tomato along with a few spices.

Answer: Rasam

Rasam is commonly consumed with rice. It is extremely popular with all states of South India.
3. Which of these is a popular dish from the Udupi cuisine?

Answer: Dosa

Idli and dosa are the most popular dishes from the Udupi cuisine. They are very common in metros like Mumbai as fast food.
4. The Hyderabadi cuisine is a blend of which of the following cuisines?

Answer: Mughlai, Lucknowi and Persian

Hyderbadi Biryani is considered to be one of the best variations of the Biryani. The city of Hyderabad has strong Mughal influences and also has a substantial Islamic population.
5. Which of these is an important ingredient of South Indian cooking?

Answer: Gingelli

North Indian cooking prefers peanut oil over the sesame oil (gingelli) used in South Indian cooking. Ghee is clarified butter and is commonly prepared in Indian households.
6. What is the main ingredient of chapati?

Answer: Wheat flour

Chapati may also contain other grains like bajra and jowar. Chapatis are usually round and thin and vary in sizes. They are usually served with ghee on top and commonly consumed with pulses and vegetables.
7. This fast food commonly eaten in Maharashtra, resembles a burger.

Answer: Vada Pav

Vada Pav is commonly called the "Indian Burger". It is one of the most popular fast food on the streets of Mumbai. It consists of a potato cutlet sandwiched between a pao (a type of small, square bread).
8. This dish is made of red kidney beans with assorted spices. It is a delicacy of North India.

Answer: Rajma

Rajma is made of red kidney beans and can be served with rice or chapati.
9. What is a bhatura?

Answer: A type of bread

A bhatura resembles a puri. However, it is much larger in size. It is commonly consumed with chole, i.e. chickpea gravy.
10. Which of these is a Bengali sweet?

Answer: Rasgulla

Rasgulla is white in colour. It resembles the Gulab jamun. It is served with sugar syrup. Another popular Bengali sweet is Sandesh.
Source: Author reenarage

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 04 2022 : Guest 82: 4/10
Dec 01 2022 : Guest 117: 6/10
Dec 01 2022 : Fiona112233: 2/10
Nov 28 2022 : Guest 49: 7/10
Nov 24 2022 : Guest 136: 0/10
Nov 22 2022 : Guest 223: 6/10
Nov 21 2022 : Guest 128: 9/10
Nov 20 2022 : Guest 157: 7/10
Nov 11 2022 : Guest 106: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Indian Cuisine Average
2. Indian Sweets Average
3. A Taste of India Average
4. I Love Curry! Average
5. Indian Cuisine: Special Edition Tough
6. Bombay's Street Treats Average
7. South Indian Cuisine Tough
8. Recipes of the Raj Tough
9. Get the Table Set Average
10. New to the Neighbourhood Average
11. Food, Glorious Food Average
12. Eye on My Plate Average

12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us