Quiz about Polly Put the Kettle on
Quiz about Polly Put the Kettle on

Polly Put the Kettle on Trivia Quiz


Time to make some tea! But how much do you know about this wonderful herb and drink? Take my quiz to find out! Good luck!

A multiple-choice quiz by Oidioid32123. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Beverages (Non-Alcoholic)
  8. »
  9. Tea

Author
Oidioid32123
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,415
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
464
Last 3 plays: Guest 69 (6/10), Guest 198 (9/10), Guest 198 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Tea has been widely consumed in China for thousands of years, but during what Dynasty did it spread to Japan? Hint

Tang Dynasty
Sui Dynasty
Song Dynasty
Ming Dynasty

2. Robert Fortune can be attributed to transporting tea from China to what country in 1848 in order to help the British Empire? Hint

Australia
Kenya
India
Canada

3. Brooke Bond launched what tea brand in 1930 by marketing its tea as a pre-meal drink to help you digest your food? Hint

Tazo
PG Tips
Arizona
Lipton

4. Chai tea is a popular drink in India and around the world, but what part of the tea is the Karha? Hint

The tea leaves
The cup
The milk
The spices

5. Earl Grey Tea, a type of tea with a citrus flavor, gets its distinctive flavor from the extract of a fruit that shares its name with what citrus fruit? Hint

Lemon
Grapefruit
Lime
Orange

6. Oolong tea is a well enjoyed tea by many, but what does oolong mean when translated from Mandarin Chinese to English? Hint

Black Dragon
Spirit Lifter
Delicious Tea
Wise Soul

7. Despite its name, Orange Pekoe tea is not orange. It is actually what type of tea? Hint

Green
Earl Grey
Oolong
Black

8. Sleepytime Tea is a popular drink made by Celestial Seasonings, but what is so special about it? Hint

It is a mix of black and green tea leaves
It contains no tea leaves
It is meant to be spat out, not swallowed
It contains twice the caffeine of regular teas

9. White tea is a lesser known but still popular drink from around the world, but what color is the tea after it is prepared and boiled? Hint

Black
Green
Yellow
Orange

10. Bubble tea, which originated in Taiwan, has spherical balls of what ingredient inside? Hint

Barley
Tapioca
Corn
Gelatin


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tea has been widely consumed in China for thousands of years, but during what Dynasty did it spread to Japan?

Answer: Sui Dynasty

Tea grows spontaneously in the wild only in China, India, and Burma. Its origin is a stretch of land around Northern Burma and Southern China. When it was first consumed in China, it was quickly spread to other countries in Asia. Eventually, Buddhist monks travelling to Japan brought tea with them and spread it to the island nation.
2. Robert Fortune can be attributed to transporting tea from China to what country in 1848 in order to help the British Empire?

Answer: India

Britain badly wanted to cultivate tea in India, as they wanted to sell it to India for a profit. In order to do so, they sent Robert Fortune on a secret mission to collect tea plants and bring them to India. The mission had to be secret because China was in between its Opium Wars with Britain and didn't want foreigners.

Despite his mission being a success, plants native to the Himalaya region in India were more successful than the plants Fortune brought from China, and were used by the British instead.
3. Brooke Bond launched what tea brand in 1930 by marketing its tea as a pre-meal drink to help you digest your food?

Answer: PG Tips

PG Tips used to be called Pre-Gest-Tee, which meant you were supposed to drink it before your meal to aid digestion. Marketing tea as able to aid digestion was banned after World War II, so the name was changed to PG Tips. In 2007, Unilever, the owner of PG tips, made a promise to only use sustainable teas, and by 2012 they had achieved their goal.
4. Chai tea is a popular drink in India and around the world, but what part of the tea is the Karha?

Answer: The spices

The Karha of Chai tea can be composed of many different ingredients. Cardamom is usually the dominant flavor, but cinnamon, anise seeds, ginger, and cloves are all also used. Generally, milk and water are boiled together, and then the black tea leaves are infused, followed by the spices. Chai tea was invented when the British refined teas that already existed in India.
5. Earl Grey Tea, a type of tea with a citrus flavor, gets its distinctive flavor from the extract of a fruit that shares its name with what citrus fruit?

Answer: Orange

Earl Grey Tea uses the Bergamot orange, which, despite its name, is actually a cross between the sweet lemon and the bitter orange. Bergamot oranges are most commonly grown in Reggio, in Calabria, Italy. There are many different types of Earl Grey Tea, and Earl Grey Tea can be used as a flavoring in many different things, such as cakes and savory sauces.
6. Oolong tea is a well enjoyed tea by many, but what does oolong mean when translated from Mandarin Chinese to English?

Answer: Black Dragon

Oolong tea is known for the special process that is needed to create it. The plants need to be withered in the sun then oxidated. Due to the different amounts of sun and oxidation possible, there are many varieties of oolong teas, and many different flavors of tea possible.
7. Despite its name, Orange Pekoe tea is not orange. It is actually what type of tea?

Answer: Black

Orange Pekoe Tea gets its name from the Orange Pekoe Scale, a scale which is used to measure a tea's quality. In most regions of the world it describes whole tea leaves of a medium quality. In North America, however, it generally describes any sort of black tea.
8. Sleepytime Tea is a popular drink made by Celestial Seasonings, but what is so special about it?

Answer: It contains no tea leaves

Sleepytime tea is what's known as an herbal tea, which means that it contains herbs but no tea leaves. It is meant to be consumed in a normal fashion, and is caffeine free. The name Sleepytime gets its name from the valerian, which is a sedative, found in the tea.
9. White tea is a lesser known but still popular drink from around the world, but what color is the tea after it is prepared and boiled?

Answer: Yellow

White tea is the healthiest out of teas that come from Camellia sinensis, the plant that is also the source of black and green teas. The differences come in the process needed to make the teas. White tea is made when leaves and buds of the plant are withered in sunlight to create the light color. Black tea is oxidated to create the dark color. Green tea is simply the natural leaves of the Camellia sinensis plant.
10. Bubble tea, which originated in Taiwan, has spherical balls of what ingredient inside?

Answer: Tapioca

Bubble tea gets its name from the Chinese word boba, which means large. This is due to the large balls of tapioca found in the tea. It is most popular in Taiwan. Unfortunately, there have been known scandals involving the uses of additives in bubble tea, resulting in a major scandal in Taiwan in 2011 due to a carcinogen being added to some brands of the tea.
Source: Author Oidioid32123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 69: 6/10
Jan 10 2023 : Guest 198: 9/10
Jan 10 2023 : Guest 198: 3/10
Dec 04 2022 : Guest 175: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #33:

Home-bodies unite! This series of quizzes, all written for the thirty-third Author's Lounge Commission, all had to have items from around the house in their titles. This Commission commenced in May 2014!

  1. Light a Candle Average
  2. Kick The Bucket Average
  3. What's in the Refrigerator? Very Easy
  4. My Left-Handed Scissors Very Easy
  5. Beat the Clock Average
  6. The Nutcracker Sweet Easier
  7. Daft as A Brush Average
  8. Turn Down That Stereo Average
  9. Cutting the Rug Average
  10. What Should We Do? The Television is Broken! Very Easy
  11. Everything But the Kitchen Sink Very Easy
  12. Is It Under the Couch? Average

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us