Quiz about Sit Down and Enjoy a Cup of Herbal Tea
Quiz about Sit Down and Enjoy a Cup of Herbal Tea

Sit Down and Enjoy a Cup of Herbal Tea! Quiz


Herbal teas can be made with flowers, fruit, leaves, seeds or roots. A mix/match quiz to sort out which part is used for that ingredient in a tisane.

A matching quiz by bwfc10. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Beverages (Non-Alcoholic)
  8. »
  9. Tea

Author
bwfc10
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
399,156
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
144
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Wild cherry  
Root
2. Red clover  
Bark
3. Tulsi  
Root
4. Cardamom  
Seeds
5. Chicory  
Leaves
6. Slippery elm  
Flower
7. Hibiscus  
Leaves
8. Fennel  
Flower
9. Yerba mate  
Seeds
10. Licorice  
Bark






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Wild cherry

Answer: Bark

Wild cherry bark is from the inner bark of the tree and is used for a variety of medicinal ailments. It can be used to treat coughs and colds, bronchitis, gastrointestinal disorders such as IBS and diarrhea, and can also be used as a sedative. The taste is bitter so fruits and berries are usually added to herbal teas to make this more palatable.
2. Red clover

Answer: Flower

Red clover flowers are purple and usually dried before being used in herbal teas. They contain isoflavones which it is believed can help menopausal symptoms such as "hot flashes" and act as antioxidants. There are also studies that have shown they can be of benefit in certain types of cancer.
3. Tulsi

Answer: Leaves

Tulsi (also known as holy basil) is an aromatic plant native to India. The leaves have multiple uses and can be used to reduce fever, coughs, colds, bronchitis, sore throat and can reduce bad LDL-cholesterol.
4. Cardamom

Answer: Seeds

Cardamom seeds are black and usually crushed before being used in herbal teas. They help with digestion and loss of appetite. They are also used for the treatment of colds and have antibacterial and anti-inflammatory properties.
5. Chicory

Answer: Root

Chicory grows wild and in the US is known as blue dandelion due to its blue flowers. It has many health benefits including helping with digestion, laxative properties and is a blood purifier due to the many vitamins it contains. It also contains inulin which is a powerful prebiotic.
6. Slippery elm

Answer: Bark

Slippery elm bark is used for a large variety of gastrointestinal and urinary afflictions. The inner bark of the tree is ground into powder and mixed with water to make a thick tea. It is useful in coating the stomach and intestines as well as treating a sore throat and cough.
7. Hibiscus

Answer: Flower

Hibiscus tea can be drunk either hot or cold and has a tart flavor and a dark red color. It is high in Vitamin C and is used to strengthen the immune system and help to lower blood pressure and bad cholesterol.
8. Fennel

Answer: Seeds

Fennel tea is made by grounding up dried fennel seeds in hot water to give a strong smelling tea. It has many health benefits including aiding digestion, fighting infection, freshening breath and increasing antioxidant properties.
9. Yerba mate

Answer: Leaves

Yerba mate leaves are used for tea, but unlike many herbal teas, it contains caffeine which can boost energy levels. It is rich in antioxidants and can boost the immune system. There are ongoing studies to show that it may help weight loss and cardiovascular health but nothing has been proven as yet.
10. Licorice

Answer: Root

Licorice root has been used for hundreds of years to help improve health. Licorice root tea contains antioxidant properties to boost the immune system and also contains glycyrrhizic acid which can help to heal ulcers. It is used to treat respiratory infections, colds, flu, and help relieve stress.
Source: Author bwfc10

This quiz was reviewed by FunTrivia editor jmorrow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Questions on Tea Difficult
2. Herbal Tea...A Gift from Mother Nature Easier
3. Tea Difficult
4. A Storm in a Teacup Average
5. Everything Stops for Tea Tough
6. My Cuppa Tea Tough
7. Tea or Coffee? Tough
8. What's Brewing in the Teapot? Average
9. Green Tea Tough
10. Please Pass the Sugar Easier
11. Tea: A Global Refreshment Average
12. Polly Put the Kettle on Average

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us