Quiz about Questions on Tea
Quiz about Questions on Tea

Questions on Tea Trivia Quiz


Do you enjoy tea? Then this quiz shouldn't be too challenging.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Beverages (Non-Alcoholic)
  8. »
  9. Tea

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
23,386
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
2401
Last 3 plays: Guest 27 (7/10), Guest 86 (5/10), Guest 24 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What ancient Chinese figure is said to have discovered the use of tea? Hint

Shen Nong
Duke of Chou
Fu Hsi
Huang Ti

2. The spicy, milky tea from India is called what? Hint

ghee
saag
kheer
chai

3. What Chinese priest was called 'the tea maniac' because he devoted his entire life to tea? Hint

Lu Yu
Lu Dong
Tao Qian
Meng Jiao

4. Which of the following tea names translates to 'Black Dragon' in English? Hint

Oolong
Pekoe
Darjeeling
Jasmine

5. What tea is named for a British prime minister?

Answer: (Two Words)
6. Which Indian tea is the base for Irish Breakfast Tea? Hint

Darjeeling
Assam
Jasmine
Matcha

7. Young green tea whose leaves are rolled into a ball have what nickname? Hint

gunpowder
exploding flowers
bullets
fire crackers

8. Which tea can be described as 'Fujianese black, smoky tea which is produced by leaves shrivelled over pine fires'? Hint

Keemum
Congou
Matcha
Lapsang Souchong

9. According to Japanese custom, should green tea be drunk with or without milk and sugar?

Answer: ('With' or 'Without'?)
10. How do you say tea in Mandarin Chinese? Hint

Cha
Shai
Chay
Tay


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What ancient Chinese figure is said to have discovered the use of tea?

Answer: Shen Nong

Shen Nong was later deified as the god of agriculture...as he was considered the first farmer!
2. The spicy, milky tea from India is called what?

Answer: chai

Chai usually contains spices such as nutmeg...very delicious!
3. What Chinese priest was called 'the tea maniac' because he devoted his entire life to tea?

Answer: Lu Dong

Lu Dong, a Daoist priest of 8th century Tang China, was so inspired by a poem by Chinese poet Lu Yu (called the 'Chajing') that he decided to spend his entire life looking for the perfect tea preparation!
4. Which of the following tea names translates to 'Black Dragon' in English?

Answer: Oolong

'Long' means dragon in Chinese, while 'oo' (or 'ou') is a term for dark, black or murky.
5. What tea is named for a British prime minister?

Answer: earl grey

Earl Grey was PM from 1830-1834...he loved his tea! Earl Grey tea derives its special flavor from bergamot.
6. Which Indian tea is the base for Irish Breakfast Tea?

Answer: Assam

Assam is the far eastern province of India, near the border with Myanmar.
7. Young green tea whose leaves are rolled into a ball have what nickname?

Answer: gunpowder

8. Which tea can be described as 'Fujianese black, smoky tea which is produced by leaves shrivelled over pine fires'?

Answer: Lapsang Souchong

Fujian is a province of southern China, just opposite Taiwan.
9. According to Japanese custom, should green tea be drunk with or without milk and sugar?

Answer: without

Most Japanese would be horrified by the addition of milk and sugar, a common custom for us Western folks!
10. How do you say tea in Mandarin Chinese?

Answer: Cha

The word for tea in many languages is derived originally from the Chinese. For example, the English word 'tea' (from the Fujianese pronunciation).
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Leau before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Guest 27: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 86: 5/10
Dec 14 2022 : Guest 24: 6/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us