Quiz about YoYos
Quiz about YoYos

Yo-Yo's Trivia Quiz


A quiz about those toys that have been entertaining kids, professionals and collectors for generations.

A multiple-choice quiz by fertigline. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Games & Toys
  8. »
  9. Other Games & Toys

Author
fertigline
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
167,634
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
663
Last 3 plays: Guest 86 (5/10), Guest 24 (3/10), Guest 166 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How long have yo-yo's been around? Hint

Over 2000 years
Over 500 years
Over 100 years
Over 5000 years

2. What does the word "yo-yo" mean? Hint

throw-throw
up and down
come-come
toy on a string

3. The yo-yo was once used as a weapon.

True
False

4. The yo-yo is the second oldest toy in the world.

True
False

5. When was the first ever world yo-yo competition held? Hint

1938
1932
1951
1955

6. Who is the father of the modern yo-yo? Hint

Yo-Yo Ma
Donald Duncan
Pedro Flores
Tom Smothers

7. The yo-yo has been known by many other different names down through history.

True
False

8. Where is The National Yo-Yo Musuem located in the U.S.? Hint

Luck, Wisconsin
Chico, California
Fall River, Massachusetts
Silverton, Oregon

9. On April 12th, 1985 the Yo-Yo was first taken into space. It was taken aboard a U.S. space shuttle, which shuttle was it? Hint

Atlantis
Discovery
Endeavor
Columbia

10. As of May of 2004, what was the highest price ever paid for a yo-yo? Hint

$1,016,029.00
$1,602.90
$16,029.00
$116,029.00


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How long have yo-yo's been around?

Answer: Over 2000 years

The yo-yo is thought to have been invented in either China or Greece based on archeological finds in those area's. There is also evidence of yo-yo's in ancient Egypt. Although these toys weren't like the modern day toy they have a lot of similarities.
2. What does the word "yo-yo" mean?

Answer: come-come

It is 'Tagalog' (the Philippine native language) for come-come.
3. The yo-yo was once used as a weapon.

Answer: False

The story goes that the yo-yo would have blades attached and the attacker would hide in a tree and sling it down on an unsuspecting victim. There is no evidence backing this story up and the physics of the yo-yo make this type of weapon unlikely.
4. The yo-yo is the second oldest toy in the world.

Answer: False

This is another widely held story with no evidence to back it up.
5. When was the first ever world yo-yo competition held?

Answer: 1932

The first world yo-yo competition was held in London,England in 1932. 13 year-old Harvey Lowe was the winner.
6. Who is the father of the modern yo-yo?

Answer: Pedro Flores

Pedro Flores started the Flores Yo-Yo Company and later sold it to Donald Duncan.
7. The yo-yo has been known by many other different names down through history.

Answer: True

It has been known by the following names; "bandalore" and "quiz" in Great Britain, "incroyable", "l'emigrette" and "coblentz" in France, and "disc" in Greece.
8. Where is The National Yo-Yo Musuem located in the U.S.?

Answer: Chico, California

It houses the world's largest public display of yo-yo's including the 256 lbs. "Big-yo".
9. On April 12th, 1985 the Yo-Yo was first taken into space. It was taken aboard a U.S. space shuttle, which shuttle was it?

Answer: Discovery

The yo-yo could be thrown at slow speeds and it would follow the string to its end and rebound back, but however it would not sleep due to the lack of gravity. It was also taken aboard Atlantis on July 31st, 1992 and video taped.
10. As of May of 2004, what was the highest price ever paid for a yo-yo?

Answer: $16,029.00

It was a yo-yo signed by former president Richard M. Nixon. He presented to Roy Acuff at the Grand Ole Opry in Nashville,Tennessee in 1974. It would later sell for $16,029.00 at an Acuff estate auction.
Source: Author fertigline

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 05 2022 : Guest 86: 5/10
Nov 24 2022 : Guest 24: 3/10
Nov 24 2022 : Guest 166: 3/10
Nov 14 2022 : Guest 159: 2/10
Nov 12 2022 : Guest 72: 6/10
Nov 12 2022 : Guest 174: 4/10
Nov 12 2022 : Guest 49: 3/10
Nov 12 2022 : Guest 84: 1/10
Nov 10 2022 : james1947: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Word Play Easier
2. Oldie Goldie Games Easier
3. (Let Me Be Your) Teddy Bear Average
4. Windy & Winding Toys Easier
5. Shake, Rattle, and Roll Average
6. Favorite Games Average
7. How to Eat a Horse Average
8. Matryoshka - a Russian Toy Average
9. Yahtzee! Average
10. "One More For the Road" Easier
11. The Games People Play Average
12. Ten Games to Keep you Amused Average

12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us