Quiz about American Slang and Colloquialisms
Quiz about American Slang and Colloquialisms

American Slang and Colloquialisms Quiz


Once again I present a quiz which gives a hint of the meaning of some slang words and phrases and acquaints you with some of my slightly disfunctional but lovable family.

A multiple-choice quiz by Pick61. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Humanities Trivia
  6. »
  7. Varieties of English
  8. »
  9. American Slang

Author
Pick61
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
353,545
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2173
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (4/10), Guest 136 (4/10), Guest 213 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. My Aunt Martha owns a dog which she says is a mutt. What does she mean? Hint

the dog is of indeterminate ancestry
the dog is abysmally stupid
the dog is a cross breed
the dog is tan in color

2. My brother Earl went to a swimming party recently and performed a cannonball. What did he do? Hint

a magic trick
a dance
a dive
he kissed the hostess

3. If I described my friend as being tighter than two coats of paint, what would I be implying? Hint

he's a nice guy, just a little confused
he's very nervous and high strung
he's wearing different colored socks
he's frugal, cheap and tight fisted

4. My cousin Bernie is a motor mouth. What does that mean? Hint

he talks too much
he has dental braces
he makes funny noises when he talks
he eats too fast

5. I had an uncle who was compared to a dog's hind leg. What were they saying about him? Hint

he's flea bitten
he's housebroken
he's a fast runner
he's crooked

6. If someone invited you to a necktie party and told you that you were the guest of honor, what would you best do? Hint

ask what to wear and what time
run
act humble and say "you shouldn't have"
go to a clothier and buy a new cravat

7. Cousin Leo was a great stump speaker in his day. Where did stump speaker come from? Hint

he had only one leg
cousin Leo actually talked to tree stumps
in times past, orators would stand on a stump if no stage was available
he was a poor speaker, often stumped as to what to say

8. Sister Sophie was often described as being ham handed. What were they saying about her? Hint

she was heavy handed and somewhat clumsy
she like to bake hams
her hands looked like hams
she was an overly emoting actress

9. Brother Al was quite an athlete. He would become irritated if he threw a gutter ball. What's a gutter ball? Hint

a ball you found in a downspout
a ball you found in the gutter
you stand in the gutter and throw a ball against the house
a rolled bowling ball which falls from the alley into the gutter

10. My ancestor Phineas was with Lewis and Clark. His job was to get the lay of the land. What was he doing? Hint

looking for other explorers
looking for friendly native Americans
scouting ahead to study the terrain
looking for the nearest convenience store


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. My Aunt Martha owns a dog which she says is a mutt. What does she mean?

Answer: the dog is of indeterminate ancestry

A cross breed is one which the ancestry is known and has been produced by cross breeding. Some dog owners are of the opinion that mixed breeds and mutts are, in general, healthier, smarter and longer-lived than purebred dogs.
2. My brother Earl went to a swimming party recently and performed a cannonball. What did he do?

Answer: a dive

A cannonball is accomplished by wrapping the arms around the knees and holding them to the chest. It creates a large splash and can be very annoying.
3. If I described my friend as being tighter than two coats of paint, what would I be implying?

Answer: he's frugal, cheap and tight fisted

This condition can also be described as clinging to the first nickel one ever earned.
4. My cousin Bernie is a motor mouth. What does that mean?

Answer: he talks too much

Everyone knows at least one motor mouth. One who was vaccinated with a phonograph needle. Never shuts up. Ad infinitum.
5. I had an uncle who was compared to a dog's hind leg. What were they saying about him?

Answer: he's crooked

In full, he is as crooked as a dog's hind leg. In other words, don't trust him, especially in a business deal.
6. If someone invited you to a necktie party and told you that you were the guest of honor, what would you best do?

Answer: run

Necktie party was a euphemism for a hanging. It's an old west designation. The guest of honor will be wearing the rope around his neck.
7. Cousin Leo was a great stump speaker in his day. Where did stump speaker come from?

Answer: in times past, orators would stand on a stump if no stage was available

Especially in the vast rural areas of early America, candidates for election would visit small villages with no facilities for speechifying. Standing on an available stump was a way to be better seen and heard. The word stumping is still in use, but is slowly disappearing from the language.
8. Sister Sophie was often described as being ham handed. What were they saying about her?

Answer: she was heavy handed and somewhat clumsy

Ham handed is pretty much as it sounds - someone with no daintiness about them.
9. Brother Al was quite an athlete. He would become irritated if he threw a gutter ball. What's a gutter ball?

Answer: a rolled bowling ball which falls from the alley into the gutter

A gutter ball results in no pins being knocked down. It can ruin a good night at the old alleys.
10. My ancestor Phineas was with Lewis and Clark. His job was to get the lay of the land. What was he doing?

Answer: scouting ahead to study the terrain

His job would have been simply looking for potential problems from a geographic standpoint.
Source: Author Pick61

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 02 2022 : Guest 136: 4/10
Dec 01 2022 : Guest 136: 4/10
Nov 30 2022 : Guest 213: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 110: 5/10
Nov 30 2022 : Guest 58: 1/10
Nov 30 2022 : Guest 120: 4/10
Nov 30 2022 : Guest 112: 0/10
Nov 30 2022 : Guest 152: 4/10
Nov 29 2022 : Guest 209: 9/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us