FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Mystery of the Blue Train
Quiz about The Mystery of the Blue Train

Test yourself! Take this The Mystery of the Blue Train Quiz | Single Story


A cleverly planned and executed murder is carried out on the Blue Train, but unfortunately for the murderer Hercule Poirot is traveling by the same train. Caution: spoilers

A multiple-choice quiz by zorba_scank. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Single Story
  8. »
  9. The Mystery of the Blue Train

Author
zorba_scank
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
211,338
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
465
- -
Question 1 of 10
1. Who had left Katherine Grey a lot of money when she died, which enabled her to make the trip to Nice by the Blue Train? Hint


Question 2 of 10
2. What kind of jewels did Ruth Kettering have with her on her journey by the Blue Train? Hint


Question 3 of 10
3. Why had Rufus Van Aldin hired Mr. Goby? Hint


Question 4 of 10
4. What excuse did the Comte de la Roche make to convince Ruth to take the jewels along with her to the Riviera? Hint


Question 5 of 10
5. Who had seen Derek Kettering entering or leaving his wife's compartment? Hint


Question 6 of 10
6. Lady Tamplin had been the Marquis' accomplice.


Question 7 of 10
7. Whom did the police arrest for the murder of Ruth Kettering? Hint


Question 8 of 10
8. Katherine Grey returned to St. Mary Mead to be with Miss Viner.


Question 9 of 10
9. Why had the murderer disfigured Ruth's features beyond recognition? Hint


Question 10 of 10
10. What was the real identity of Marquis, the well known jewel thief? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 27 2024 : Guest 24: 7/10
Apr 25 2024 : Guest 47: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who had left Katherine Grey a lot of money when she died, which enabled her to make the trip to Nice by the Blue Train?

Answer: Emma Harfield

The news of her sudden wealth prompted Lady Tamplin, who was her distant cousin, to invite her to spend some time at Nice with her. Katherine found this to be a suitable way of entering Society.
2. What kind of jewels did Ruth Kettering have with her on her journey by the Blue Train?

Answer: Rubies

Rufus Van Aldin had recently purchased some famous rubies for his daughter, among which was the historic 'Heart of Fire' worn by Catherine of Russia. He had warned her not to take them along with her to the Riviera lest she be murdered for them.
3. Why had Rufus Van Aldin hired Mr. Goby?

Answer: To find out complete information regarding Derek Kettering

Van Aldin had advised his daughter to file for divorce and wanted information regarding his soon to be ex son-in-law. Mr. Goby has also featured in other books like 'Elephants Can Remember' and 'Funerals Are Fatal' where he had been hired by Hercule Poirot to obtain information required for solving the case.

He has a peculiar habit of staring at various pieces of furniture instead of looking at the person he is talking to.
4. What excuse did the Comte de la Roche make to convince Ruth to take the jewels along with her to the Riviera?

Answer: He pretended he was writing a book on historic jewels.

He had planned to substitute the original rubies with high quality imitation ones and hoped that even if Ruth discovered the theft, she wouldn't prosecute him.
5. Who had seen Derek Kettering entering or leaving his wife's compartment?

Answer: Both of them

When Derek left Mirelle and told her that he intended to marry Katherine, she was filled with rage and went to the police to confess that she had seen him leaving Ruth's compartment. Katherine had seen Derek enter the compartment at night but was unsure if it had been Ruth's compartment or the one next to it.
6. Lady Tamplin had been the Marquis' accomplice.

Answer: False

Kitty Kidd, a former actress, was his accomplice. She had secured employment with Ruth Kettering under the alias of Ada Mason.
7. Whom did the police arrest for the murder of Ruth Kettering?

Answer: Derek Kettering

The French police suspected the Comte de la Roche from the beginning and were anxious to obtain evidence against him. However, Mirelle's testimony that she had seen Derek leave Ruth's compartment after she had been murdered led to his arrest.
8. Katherine Grey returned to St. Mary Mead to be with Miss Viner.

Answer: True

On receiving Miss Viner's letter asking her to return to St. Mary Mead and live with her, Katherine decided to go back. Miss Viner had been diagnosed with cancer and the doctor had predicted that she would only live for a year at the most.
St. Mary Mead is also where Jane Marple, the other famous character created by Agatha Christie, lives, but she doesn't make an appearance in this book.
9. Why had the murderer disfigured Ruth's features beyond recognition?

Answer: To hide the fact that she had been impersonated earlier on the journey.

Ada had worn Ruth's clothes and impersonated her to create an impression that Ruth had been killed a little after the train left Lyon. In reality, Ruth had been murdered when the train had stopped at Paris. Knighton had initially planned to make the Comte de la Roche the scapegoat. But after he met and fell in love with Katherine and realized she had feelings for Derek, he decided to throw suspicion on him.
Incidentally, the name of the conductor who discovered Ruth's body was Pierre Michel, the same as that of the conductor in another Christie novel 'Murder on the Orient Express'.
10. What was the real identity of Marquis, the well known jewel thief?

Answer: Richard Knighton

Hercule Poirot realized that Richard Knighton had been in America, England and France at the same time as the various robberies credited to the Marquis had taken place. Richard also spoke fluent English and French. The only thing that set them apart was that Richard walked with a limp due to a war injury. Poirot found out that the limp was faked and this clinched the case against Knighton.
Source: Author zorba_scank

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Hercule Poirot books:

A list of Hercule Poirot books by chronological order.

  1. "The Mysterious Affair at Styles" Tough
  2. The Murder on the Links Average
  3. "Poirot Investigates" by Agatha Christie Tough
  4. The Murder of Roger Ackroyd (1926) Easier
  5. The Big Four Average
  6. The Mystery of the Blue Train Average
  7. Peril at End House (1932) Average
  8. Lord Edgware Dies Average
  9. "Murder on the Orient Express" Average
  10. Agatha Christie's "Three Act Tragedy" Average
  11. Agatha Christie's "Death in the Clouds" Average
  12. The ABC Murders Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us