FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Half a Sixpence
Quiz about Half a Sixpence

Half a Sixpence Trivia Quiz


"Half a Sixpence" was a musical film of the 1960s. This quiz makes direct and indirect references to the film and its cast.

A multiple-choice quiz by saldil. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. H
  8. »
  9. Ha - Hm Movies

Author
saldil
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
350,151
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
165
- -
Question 1 of 10
1. Who wrote the book on which "Half a Sixpence" was based, and what was it called? Hint


Question 2 of 10
2. In which English county was the film set (and partially filmed in locations such as Aylesbury)? Hint


Question 3 of 10
3. Who famously played Arthur in "Half a Sixpence"? Hint


Question 4 of 10
4. Which actress (mother of TV presenter and adventurer Ben Fogle) played Ann, Arthur's sweetheart, in the film of "Half a Sixpence"? Hint


Question 5 of 10
5. If he had "money to burn", what musical instrument would Arthur buy himself in "Half a Sixpence"? Hint


Question 6 of 10
6. Complete the song title from the musical "Half a Sixpence": "Flash Bang...". Hint


Question 7 of 10
7. What was the "Half a Sixpence" of the film's title? Hint


Question 8 of 10
8. Which dancer (more famous for her stint as a "Blue Peter" presenter) performed in the chorus of the film "Half a Sixpence", as well as being in the dance troupe The Young Generation? Hint


Question 9 of 10
9. In the film, "Half a Sixpence" Arthur comes into money. Which of these films also featuring the film's male lead does not centre around having (or trying to get) a lot of money? Hint


Question 10 of 10
10. Before he becomes rich, what is Arthur's job in "Half a Sixpence"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who wrote the book on which "Half a Sixpence" was based, and what was it called?

Answer: H G Wells: "Kipps: The Story of a Simple Soul"

All the other authors wrote stories which have either become musicals or song titles; Dickens' "A Christmas Carol" became "Scrooge!" amongst many other adaptations; Shaw's "Pygmalion" became "My Fair Lady"; "Salome" is an example of one of Wilde's works which became an opera. Wells' more famous book "The War of the Worlds" was also musically adapted by Jeff Wayne.
2. In which English county was the film set (and partially filmed in locations such as Aylesbury)?

Answer: Kent

The Pantiles in Royal Tunbridge Wells was another location used in Kent.
3. Who famously played Arthur in "Half a Sixpence"?

Answer: Tommy Steele

The other three were in "Hello Dolly" (Crawford); "Summer Holiday" (Richard); and "Oliver!" (Moody).
4. Which actress (mother of TV presenter and adventurer Ben Fogle) played Ann, Arthur's sweetheart, in the film of "Half a Sixpence"?

Answer: Julia Foster

Marti Webb, who later went on to West End success with roles in Andrew Lloyd Webber musicals, actually provided Ann's singing voice in the film.
5. If he had "money to burn", what musical instrument would Arthur buy himself in "Half a Sixpence"?

Answer: Banjo

"I'd buy me a banjo". The musical was created as a showcase for the talents of its star, which included banjo playing, but this was actually also in the original book.
6. Complete the song title from the musical "Half a Sixpence": "Flash Bang...".

Answer: Wallop

This song was about taking photographs. "Stick it in your family... album!"
7. What was the "Half a Sixpence" of the film's title?

Answer: A love token

The sixpence was cut into two and Ann and Arthur each wore half on a chain.
8. Which dancer (more famous for her stint as a "Blue Peter" presenter) performed in the chorus of the film "Half a Sixpence", as well as being in the dance troupe The Young Generation?

Answer: Leslie Judd

Angela Rippon was a newsreader who famously danced with Morecombe and Wise. Janet Ellis is the mother of singer Sophie Ellis-Bextor. Valerie Singleton was perhaps the most female presenter of "Blue Peter", a classic BBC children's programme which started in the 1950s.
9. In the film, "Half a Sixpence" Arthur comes into money. Which of these films also featuring the film's male lead does not centre around having (or trying to get) a lot of money?

Answer: Quincy's Quest

"Finian's Rainbow" has our hero (Tommy Steele) as a leprechaun trying to recover his stolen pot of gold; in "The Happiest Millionnaire" he plays a butler to the rich man of the title; and in "Where's Jack?" he plays a criminal. In "Quincy's Quest" he plays a toy hoping for Santa's help.
10. Before he becomes rich, what is Arthur's job in "Half a Sixpence"?

Answer: Draper's assistant

A draper's shop sold material. Arthur's sweetheart Ann was a chambermaid.
Source: Author saldil

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. High Noon Average
2. High Crimes Average
3. Heavy Metal Tough
4. Hiding Out Tough
5. Highfalutin People Average
6. Hair Average
7. Hansel & Gretel Average
8. His Girl Friday Average
9. "Hard Candy" : Play Time's Over Average
10. High School Magical Average
11. Hello Again Average
12. Hard to Kill Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us