FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hitchcock 101
Quiz about Hitchcock 101

Hitchcock 101 Trivia Quiz


How well do you know the "Master of Suspense"?

A multiple-choice quiz by hank2001. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed E-K
  8. »
  9. Alfred Hitchcock

Author
hank2001
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
111,053
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1095
- -
Question 1 of 10
1. Which male starred in the most Hitchcock films? Hint


Question 2 of 10
2. Ingrid Bergman tied with Grace Kelly for being an actress in the most Hitchcock films. Which was NOT a film of hers? Hint


Question 3 of 10
3. Which film did NOT take place in Hitchcock's home country of England? Hint


Question 4 of 10
4. "North by Northwest" has two people clutching for dear life from Mt. Rushmore. "Vertigo" has two people teetering off the top of an old Spanish mission. "Foreign Correspondent" has a man falling from Big Ben in England. But which film has a man dangling and falling from the Statue of Liberty? Hint


Question 5 of 10
5. Which film featured the Disney cartoon "Who Killed Cock Robin" as an ironic addition to the guilt felt by an audience member? Hint


Question 6 of 10
6. Which film more than any other dealt with Freudian psychoanalysis, guilt complexes, and phobias? Hint


Question 7 of 10
7. What is Alfred Hitchcock's most violent movie, and the only Hitchcock film to receive an 18 certificate in the UK? Hint


Question 8 of 10
8. What was the first Hollywood film in history to show a close-up of a working toilet? Hint


Question 9 of 10
9. Hitchcock made many types of films in England before he was famous. Comedies, dramas, musicals, even classic plays like "Juno and the Paycock." After he was famous and became the "Master of Suspense", he stuck to suspense dramas that ranged from dark comedy ("The Trouble With Harry") to straight horror films ("Psycho"). With one exception. What is the one straight comedy he did with no suspense in it about the misadventures of a silly couple? Hint


Question 10 of 10
10. Which film did NOT feature Hitchcock's daughter Pat? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Johnmcmanners: 10/10
Apr 12 2024 : Guest 24: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which male starred in the most Hitchcock films?

Answer: Leo G. Carroll

Carroll played a politician in "Strangers on a Train", the head of an asylum in "Spellbound", and a federal agent in "North by Northwest". These are just a few of his movies with Hitchcock.
2. Ingrid Bergman tied with Grace Kelly for being an actress in the most Hitchcock films. Which was NOT a film of hers?

Answer: Shadow of a Doubt

"Shadow of a Doubt" featured Theresa Wright.
3. Which film did NOT take place in Hitchcock's home country of England?

Answer: Marnie

"Marnie" took place in Maryland and Pennsylvania.
4. "North by Northwest" has two people clutching for dear life from Mt. Rushmore. "Vertigo" has two people teetering off the top of an old Spanish mission. "Foreign Correspondent" has a man falling from Big Ben in England. But which film has a man dangling and falling from the Statue of Liberty?

Answer: Saboteur

5. Which film featured the Disney cartoon "Who Killed Cock Robin" as an ironic addition to the guilt felt by an audience member?

Answer: Sabotage

Disney was not too happy with this, and years later when Hitch wanted to film a murder scene at Disneyland, Walt declined.
6. Which film more than any other dealt with Freudian psychoanalysis, guilt complexes, and phobias?

Answer: Spellbound

One of my favorites. Very underrated Hitchcock with brillant Salvadore Dali sequences.
7. What is Alfred Hitchcock's most violent movie, and the only Hitchcock film to receive an 18 certificate in the UK?

Answer: Frenzy

"Frenzy" received an "R" rating in America and is the only Hitchcock film to do so.
8. What was the first Hollywood film in history to show a close-up of a working toilet?

Answer: Psycho

You may laugh, but you have no idea how important this was in cinema history. It took movies away from the glossy idealism of the MGM musicals and brought it into the hardcore, in-your-face, modern realism we see in movies today. "Psycho" can be considered the first "modern", as opposed to "classic", film.
9. Hitchcock made many types of films in England before he was famous. Comedies, dramas, musicals, even classic plays like "Juno and the Paycock." After he was famous and became the "Master of Suspense", he stuck to suspense dramas that ranged from dark comedy ("The Trouble With Harry") to straight horror films ("Psycho"). With one exception. What is the one straight comedy he did with no suspense in it about the misadventures of a silly couple?

Answer: Mr. and Mrs. Smith

This was one of Carol Lombard's last films before her death.
10. Which film did NOT feature Hitchcock's daughter Pat?

Answer: The Paradine Case

She usually played the smart daughter or the frumpy friend, and favoritism aside, she was quite good.
Source: Author hank2001

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rj211 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us