Quiz about Jeff Daniels Movie Roles
Quiz about Jeff Daniels Movie Roles

Jeff Daniels' Movie Roles Trivia Quiz


Can you match the film titles and the names of the characters played by Jeff Daniels? Enjoy the quiz!

A multiple-choice quiz by beckyel. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. People Themed A-D
  8. »
  9. D - People Themed

Author
beckyel
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,656
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
574
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In which movie did Jeff Daniels make his movie debut? Hint

Fifth of July
The Purple Rose of Cairo
Marie
Ragtime

2. In 'The Purple Rose of Cairo' and 'Radio Days' Daniels' characters had the same surnames. One was called Biff and the other was Tom; which name did they share? Hint

Baxter
Horton
Jameson
Durnford

3. What was Jeff Daniels' character called in 'Terms of Endearment'? Hint

Garrett Breedlove
Edward Johnson
Sam Burns
Flap Horton

4. In which film did Daniels play the character Paul Weaver? Hint

Welcome Home Roxy Carmichael
Rain Without Thunder
Love Hurts
No Place Like Home

5. What is the name of the doctor who suffers from 'Arachnophobia'? Hint

Tobey Maguire
James Atherton
Ross Jennings
Sam Metcalf

6. What is the name of Daniels' character in 'Gettysburg'? Hint

Major General George E. Pickett
General Robert E. Lee
Colonel Joshua Lawrence Chamberlain
Brigadier General Lewis A. Armistead

7. Who did Daniels play in 'Dumb and Dumber'? Hint

Lloyd Christmas
Harry Dunne
Harry Dumbe
Lloyd Dummer

8. What is the occupation of Charles Tuttle in 'Trial and Error'? Hint

Lawyer
Car Salesman
Actor
Police Officer

9. In which Disney movie did Jeff Daniels star with a lot of dogs?

Answer: (Two Words - first a 3 digit number, then a name.)
10. In which film did Daniels appear as Louis Waters? Hint

The House on Carroll Street
The Hours
Chasing Sleep
Marie

11. In which film did Tim O'Hara meet a Martian? Hint

Red Planet
Mars Attacks
My Favourite Martian
E.T.

12. Who played Amy Alden, daughter of Thomas Alden (Jeff Daniels), in the 1996 movie 'Fly Away Home'? Hint

Anna Paquin
Larisa Oleynik
Mara Wilson
Ashley Olsen

13. In which action movie did Detective Harry Temple get blown up? Hint

Speed
Chain Reaction
Blown Away
Something Wild

14. Who did Daniels play in 'Blood Work'? Hint

James Lockridge
Terry McCaleb
Jasper 'Buddy' Noone
Detective John Waller

15. One of the following gives a movie Jeff Daniels starred in, but matches him with the wrong character. Which is it? Hint

'Pleasantville' - David Wagner
'All the Rage' - Warren
'Checking Out' - Ray Macklin
'Super Sucker' - Fred Barlow


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which movie did Jeff Daniels make his movie debut?

Answer: Ragtime

James Cagney and Mandy Patinkin were both in this movie, which was released in 1981. More minor cast members included Fran Drescher ('The Nanny') and Samuel L. Jackson. Daniels played the role of Sgt. Frankie O'Donnell. He had previously been in the television movie 'A Rumor of War' (1980).
2. In 'The Purple Rose of Cairo' and 'Radio Days' Daniels' characters had the same surnames. One was called Biff and the other was Tom; which name did they share?

Answer: Baxter

Tom Baxter was a film star in 'The Purple Rose of Cairo'; Biff Baxter was a broadcast personality in 'Radio Days'. Both films were directed by Woody Allen.
3. What was Jeff Daniels' character called in 'Terms of Endearment'?

Answer: Flap Horton

Shirley MacLaine, Jack Nicholson and Debra Winger starred in this film, released in 1983. The story is of a mother and daughter who struggle to understand one another. Flap Horton is Emma Greenway's (Debra Winger) husband.
4. In which film did Daniels play the character Paul Weaver?

Answer: Love Hurts

'Love Hurts' tells the story of Paul Weaver, who has just got divorced and moved back to his parents' home. Cynthia Sikes stars as his ex-wife and Mary Griffin as his daughter.
5. What is the name of the doctor who suffers from 'Arachnophobia'?

Answer: Ross Jennings

Ross Jennings moves to the country, into a large house, with a large problem! He has spiders in his barn and once he realizes what is killing off his patients he has to confront his phobia. Daniels won a Saturn Award for best actor for this movie.
6. What is the name of Daniels' character in 'Gettysburg'?

Answer: Colonel Joshua Lawrence Chamberlain

The film 'Gettysburg' was based on the novel 'The Killer Angels', written by Ronald F. Maxwell. The film tells the story of the decisive battle of the American Civil War. Martin Sheen and Tom Berenger also star. Jeff Daniels reprised this role in 'Gods and Generals', released in 2003.
7. Who did Daniels play in 'Dumb and Dumber'?

Answer: Harry Dunne

Daniels is Harry Dunne and this is one of his more famous movie roles. Jim Carrey is Lloyd Christmas. The two rather dim friends journey across America, getting into all sorts of scrapes.
8. What is the occupation of Charles Tuttle in 'Trial and Error'?

Answer: Lawyer

Charlie is a lawyer, but owing to a drunken night out, is unable to appear in court. His actor friend Richard (Michael Richards) takes his place. The tagline of this movie is 'The second most outrageous trial of the century. What's a courtroom circus without a couple of clowns?'
9. In which Disney movie did Jeff Daniels star with a lot of dogs?

Answer: 101 Dalmations

Glenn Close and Joely Richardson also star in this family film about a wicked woman's attempt to turn some delightful little puppies into a coat. Daniels plays Roger, the owner of Pongo, and Richardson plays Anita, the owner of Perdita, the two dalmations that arrange the rescue of the puppies.
10. In which film did Daniels appear as Louis Waters?

Answer: The Hours

'The Hours' had an all-star cast, including Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep, Miranda Richardson, Ed Harris and Clare Danes. The film is an adaptation of Michael Cunningham's novel about Virginia Woolfe and her novel 'Mrs. Dalloway'.
11. In which film did Tim O'Hara meet a Martian?

Answer: My Favourite Martian

Donald Petrie directed this 1999 movie, where Daniels stars as the reporter who met a Martian (Christopher Lloyd) and befriended him.
12. Who played Amy Alden, daughter of Thomas Alden (Jeff Daniels), in the 1996 movie 'Fly Away Home'?

Answer: Anna Paquin

Anna Paquin also appeared in 'The Piano' and Jane 'Eyre'. 'Fly Away Home' tells the story of a father and daughter who rescue some goose eggs and raise the orphaned Canada Geese then try to lead them south by accompanying them in light airplanes.
13. In which action movie did Detective Harry Temple get blown up?

Answer: Speed

Harry Temple was a colleague of Jack Traven (Keanu Reeves) in 'Speed'. They were trying to track down Howard Payne (Dennis Hopper), but he was one step ahead of them and he managed to blow up Detective Temple.
14. Who did Daniels play in 'Blood Work'?

Answer: Jasper 'Buddy' Noone

Jasper is the next-door neighbour of Clint Eastwood's character, Terry McCaleb. The movie also stars Angelica Houston.
15. One of the following gives a movie Jeff Daniels starred in, but matches him with the wrong character. Which is it?

Answer: 'Pleasantville' - David Wagner

In 'Pleasantville' Daniels played Mr. Bill Johnson and Tobey Maguire was David Wagner. Reese Witherspoon also appears in this film. 'Pleasantville' is a black and white soap opera, into which two teenagers suddenly get drawn, thanks to an odd television repair man that visited their home. Suddenly colour begins to appear in the lives of the characters of the show.

Thank you for playing this quiz!
Source: Author beckyel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us