Quiz about A Saucerful Of Secrets
Quiz about A Saucerful Of Secrets

A Saucerful Of Secrets Trivia Quiz


Some boring questions for die-hards...

A multiple-choice quiz by hexaChord. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
hexaChord
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,832
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
11 / 25
Plays
1454
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who wrote "Paintbox"? Hint

Rick Wright
Roger Waters
Syd Barrett
David Gilmour

2. Which of the following tracks was nearly released on "Ummagumma"? Hint

Nick`s Boogie
Interstellar Overdrive
Pow R Toc H
Let There Be More Light

3. Which of the following musicians has nothing to do with the early Floyd? Hint

Bob Close
Mike Leonard
Juliette Gale
Stuart Brown

4. What concept did Roger Waters develop in 1978 besides "The Wall"? Hint

The Pros and Cons of Hitch-Hiking
Radio K.A.O.S.
The Final Cut
Household Objects

5. Who replaced Roger Waters on "A Momentary Lapse Of Reason"? Hint

Jack Bruce
Guy Pratt
Tony Levin
David Gilmour

6. "In a while I'll find the time to make the sunshine mine.
In a smile I saw a single needle in the sky."
Which song are these lines from?
Hint

Heart Beat, Pig Meat
Love Scene
Come In Number 51, You`re Time Is Up
Crumbling Land

7. Who appeared on an album by Arcadia ("So Red The Rose")? Hint

Rick Wright
Roger Waters
Nick Mason
David Gilmour

8. "Ancient bonds are breaking, moving on and changing sides."
Which song are these lines from?
Hint

Stay
Burning Bridges
Childhood`s End
Mudmen

9. Who played bass on "One Of These Days"? Hint

Roger
Roger and Dave
Dave
Roger and Rick

10. What brand are David's main guitars? Hint

Cort
Gibson
Fender Stratocaster
Rickenbacker

11. Who produced the second album of The Damned ("Music For Pleasure")? Hint

David Gilmour
Rick Wright
Syd Barrett
Nick Mason

12. Which song on "The Wall" has a secret message? Hint

Empty Spaces
Is There Anybody Out There?
The Trial
Waiting For The Worms

13. Which synthesizer did the Floyd use for "On The Run"? (To make it more difficult I only give the company name!) Hint

EMS
E-mu
Moog
ARP

14. Which album features a guitar-synthesizer? Hint

David Gilmour
Wet Dream
The Wall
Nick`s Fictitious Sports

15. Who produced Syd Barrett`s second album, "Barrett"? Hint

Nick and Roger
Dave and Roger
Dave and Rick
Dave and Nick

16. Which ex-girlfriend of Syd Barrett later married another famous musician? Hint

June Bolan
Linda McCartney
Juliette Wright
Yoko Ono

17. "I'm so afraid of mistakes that I made, taking every time that I wake, I feel like a hard-boiled butter man". Which song are these lines from?
Hint

Fearless
Ibiza Bar
Summer of `68
Crying Song

18. Who released an album called "Dark Side Of The Moon" shortly before the Floyd did? Hint

Johnny Thunders
Medicine Head
The Trammps
Tomorrow

19. Who did not write lyrics for "David Gilmour"? Hint

E. Stuart
P. Townshend
K. Baker
R. Harper

20. Who played guitar on "Wet Dream"? Hint

Eric Clapton
Jeff Beck
Snowy White
Tim Renwick

21. Who spoke the opening lines for "Astronomy Domine"? Hint

Andrew King
Peter Jenner
Norman Smith
Joe Boyd

22. When was "Arnold Layne" released? Hint

March 11, 1967
February 27, 1967
April 1, 1967
May 23, 1967

23. Complete this "Biding My Time" lyric:

"Wasting my time,
Resting my mind
And I'll never pine
For ________"
Hint

for the buttons and bows
your touch in the night
the sad days and the bad days
things I cannot have

24. Which track has a part called "Celestial Voices"? Hint

Echoes
A Saucerful Of Secrets
Atom Heart Mother
Shine On You Crazy Diamond

25. Who played drums on "When The Wind Blows"? Hint

Graham Broad
Freddie Krc.
Andy Newmark
Jeff Porcaro


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who wrote "Paintbox"?

Answer: Rick Wright

"Paintbox" was the B-side of "Apples And Oranges", released in 1967.
2. Which of the following tracks was nearly released on "Ummagumma"?

Answer: Interstellar Overdrive

The recording is on a lot of bootlegs.
3. Which of the following musicians has nothing to do with the early Floyd?

Answer: Stuart Brown

Stuart Brown had a band with some ex-members of Jokers Wild.
4. What concept did Roger Waters develop in 1978 besides "The Wall"?

Answer: The Pros and Cons of Hitch-Hiking

The band choose "The Wall" when Roger came up with two concepts for a new album.
5. Who replaced Roger Waters on "A Momentary Lapse Of Reason"?

Answer: Tony Levin

Tony Levin might be the best bass player in the world. He is most famous for his work with King Crimson.
6. "In a while I'll find the time to make the sunshine mine. In a smile I saw a single needle in the sky." Which song are these lines from?

Answer: Crumbling Land

All of the given songs are from "Zabriskie Point", sadly a not well- known work of Pink Floyd.
7. Who appeared on an album by Arcadia ("So Red The Rose")?

Answer: David Gilmour

Arcadia was a side project of some members of Duran Duran in the 80s.
8. "Ancient bonds are breaking, moving on and changing sides." Which song are these lines from?

Answer: Burning Bridges

All of the given songs are from "Obscured By Clouds", their second soundtrack for a Barbet Schroeder movie.
9. Who played bass on "One Of These Days"?

Answer: Roger and Dave

In fact, David plays the first bass you hear, and Roger later drops in.
10. What brand are David's main guitars?

Answer: Fender Stratocaster

Fender released a David Gilmour signature Strat in 2008.
11. Who produced the second album of The Damned ("Music For Pleasure")?

Answer: Nick Mason

"Music For Pleasure" was released in 1977. Neither Nick Mason nor The Damned liked that album at all.
12. Which song on "The Wall" has a secret message?

Answer: Empty Spaces

It says "Congratulations, You have just discovered the secret message. Please send your answer to 'Old Pink', Care of the funny farm, Chalfont..." (spoken by Roger)
[...interrupted...]
"Roger, Caroline's on the phone..." (unknown voice, maybe James Guthrie)
13. Which synthesizer did the Floyd use for "On The Run"? (To make it more difficult I only give the company name!)

Answer: EMS

Yes, it was the famous VCS-3 - but that would have been too easy...
14. Which album features a guitar-synthesizer?

Answer: David Gilmour

It was a Roland GR-500, the first guitar-synthesizer to hit the market. (Also used by Genesis and Queen)
15. Who produced Syd Barrett`s second album, "Barrett"?

Answer: Dave and Rick

Dave and Roger produced "The Madcap Laughs"; Roger "wasn`t able to bear that again..."
16. Which ex-girlfriend of Syd Barrett later married another famous musician?

Answer: June Bolan

June Bolan: "Syd Barrett had this quality like a candle that was about to be snuffed out at any minute. Really all illumination. An extraordinary, wonderful man. He took lots of LSD. Lots of people can take some LSD and cope with it in their lives, but if you take three or four trips every day..."
(As quoted by Gian Palacios for his article "Beyond the Wildwood with Brother Syd")
17. "I'm so afraid of mistakes that I made, taking every time that I wake, I feel like a hard-boiled butter man". Which song are these lines from?

Answer: Ibiza Bar

"Ibiza Bar" is kind of a reprise of "The Nile Song" from "More" (1969).
18. Who released an album called "Dark Side Of The Moon" shortly before the Floyd did?

Answer: Medicine Head

The Floyd renamed their album "Eclipse" but later came back to the original title because the album by Medicine Head flopped.
19. Who did not write lyrics for "David Gilmour"?

Answer: P. Townshend

Pete Townshend only wrote lyrics for "About Face", David`s second album (1984).
20. Who played guitar on "Wet Dream"?

Answer: Snowy White

Snowy White toured with Pink Floyd during the 70s. Later he worked with Roger Waters.
21. Who spoke the opening lines for "Astronomy Domine"?

Answer: Peter Jenner

Peter Jenner was the first manager of the Floyd.
22. When was "Arnold Layne" released?

Answer: March 11, 1967

"Arnold Layne" was the first official release of Pink Floyd and made it into the Top 20. Feb. 27 was the recording date of this single; May 23 was the release date of their second single, "See Emily Play".
23. Complete this "Biding My Time" lyric: "Wasting my time, Resting my mind And I'll never pine For ________"

Answer: the sad days and the bad days

" And I'll never pine
For the sad days and the bad days
When we was workin' from nine to five.
And if you don't mind
I'll spend my time
Here by the fire side
In the warm light of her eyes."
24. Which track has a part called "Celestial Voices"?

Answer: A Saucerful Of Secrets

It`s the last part of the track, where David sings. They also played it as a single track in "The Man and The Journey".
25. Who played drums on "When The Wind Blows"?

Answer: Freddie Krc.

Freddie is closely related to members of the Ray Krenek Orchestra, a family polka band that has existed in Texas since the mid-1800's.
Source: Author hexaChord

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 193: 10/25
Jan 11 2023 : Guest 98: 25/25

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us