FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Aphex Twin
Quiz about Aphex Twin

Aphex Twin Trivia Quiz


A quiz on arguably the most innovative musician of all time, Richard D. James.

A multiple-choice quiz by orangekubrick. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. J

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
278,651
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
160
- -
Question 1 of 10
1. What is the name Aphex Twin derived from? Hint


Question 2 of 10
2. What was Richard D. James' first release? Hint


Question 3 of 10
3. According to Richard, what was "Selected Ambient Works Volume 2" inspired by? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these is not an alias of Aphex Twin? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these albums by Aphex Twin features an image of him running down some stairs in the inside notes? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these Aphex Twin songs has never had an accompanying music video? Hint


Question 7 of 10
7. According to Richard, where is the album title "Drukqs" derived from? Hint


Question 8 of 10
8. What is the only Analord vinyl to be released under "Aphex Twin"? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these artists has Aphex never collaborated with? Hint


Question 10 of 10
10. What is the story behind the album "GAK"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name Aphex Twin derived from?

Answer: Audio processing equipment and his dead brother

The first part of Aphex Twin's name is a brand of audio processing equipment. The second part is named after his older brother, also called Richard James, who died before he was born.

The gravestone can be seen on the cover of the "Girl/Boy" EP.
2. What was Richard D. James' first release?

Answer: Analogue Bubble Bath 1

"Analogue Bubble Bath" was released in 1991.

Close friend of Aphex Twin, Tom Middleton collaborated on "En Trance To Exit" under the pseudonym Schizophrenia.
3. According to Richard, what was "Selected Ambient Works Volume 2" inspired by?

Answer: Lucid Dreams

Richard D. James has stated in interviews that the sounds in this music were inspired by lucid dreams, and that upon awaking, he would attempt to re-create the sounds and record them.
4. Which of these is not an alias of Aphex Twin?

Answer: Mike Paradinas

Mike Paradinas is the name of fellow electronic artist U-Ziq.

Aphex twin released the "Q-Chastic EP" under the name Q-Chastic, "Bradley's Beat" and "Bradley's Robot" under Bradley Strider, and "The Philosophy Of Sound And Machine" has a contribution from Aphex Twin under Soit P.P.
5. Which of these albums by Aphex Twin features an image of him running down some stairs in the inside notes?

Answer: Surfing on Sine Waves

"Surfing on Sine Waves" was released under the moniker Polygon Window.
6. Which of these Aphex Twin songs has never had an accompanying music video?

Answer: Tha

Tha is from the album "Selected Ambient Works 85-92". All of the other tracks have a video release. The video for "On" was directed by legendary Pulp frontman Jarvis Cocker. The video for "Donkey Rhubarb" was made by "Hard Candy" director David Slade.
7. According to Richard, where is the album title "Drukqs" derived from?

Answer: Nothing, he made the word up

The title's pronunciation is debatable, due to the cover art capitalizing the "q", leading to some fans to pronounce it as "druck-use" (a possible pun on "drug use"). However, "drukqs" is spelled in lower case everywhere else on the packaging, so most fans simply pronounce it "drucks".

James has stated that the title is not related to drugs, and is "just a word I made up".
8. What is the only Analord vinyl to be released under "Aphex Twin"?

Answer: Analord 10

The other ten Analord releases were under the moniker "AFX", while a CD compilation of some of the tracks went under both aliases.
9. Which of these artists has Aphex never collaborated with?

Answer: Seefeel

Aphex Twin has never collaborated with Seefeel, but remixed "Time to Find Me" in the 2003 remix album "26 Mixes For Cash". He collaborated with Mike Paradinas in the album "Expert Knob Twiddlers", LFO in the 12" "AFX/LFO", and Tom Middleton in the "Analogue Bubblebath 1" release.
10. What is the story behind the album "GAK"?

Answer: Tracks sourced from his demos before he was signed

The record is sourced from demos Richard D. James sent to Warp Records in 1990 prior to his signing. The name "GAK" apparently refers to a music shop at the time in Cornwall - "Guitar And Keyboard"
Source: Author orangekubrick

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us